Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 7 Bianca Creek 10,09 %, 12,40 e

Toto5-2: 5 Iinan Prinssi 43,87 %, 19,10 e

Toto5-3: 9 Daddy’s First 10,82 %, 64,30 e

Toto5-4: 4 Ypäjä Hereiam 49,05 %, 73,70 e

Toto5-5: 9 Not A Clue 21,15 %, 111,30 e

 

Vaihto: 80 150,60 euroa

Oulun Äimäraution avauskohteen suosikki Lovely Easy piti sisältä johtopaikan, mutta hintalappu oli raju, kun A Nice Officer pakotti sen 1.09-vauhtiseen avaukseen. Eija Sorviston toinen valmennettava Bianca Creek sai suotuisamman juoksun kolmannessa parissa ulkona, josta se nousi voittoon 700 metrin kirillä.

Toto5-1: Iikka Nurmosen ajama Bianca Creek oli kolmanneksi pelatuin ja kuittasi tonnin ykköspalkinnon 2100 metrillä ajalla 17,6a.

“Se lähti etenemään hyvin, mutta päästiin vasta kurvin puolivälissä toiselle radalle. Piti pitkä kiri kyllä tehdä ulkoradoilla”, Iikka Nurmonen huomautti. “Se vastasi kuitenkin hyvin, ja sitten kun vedin korvat auki, se lähti vielä kerran pykäämään ja kamppailu loppui siihen.”

Alusta asti lähinnä kärkihevosta sisällä seurannut Perfect Reverie pääsi maalisuoralle tultaessa vapaasti kiriin ja yritti haastaa Bianca Creekiä, mutta todellista uhkaa se ei pystynyt muodostamaan.

Sisäradan jonosta tilaa löytänyt Prytzygo pinnisti kolmanneksi.

 

Toto5-2: Iinan Prinssi pääsi takamatkalta hyvin liikkeelle, ja kun edeltä lähteneestä kolmikosta kaksi sortui laukalle, sai suosikki edetä kaarteen jälkeen vastuksetta johtoon.

Kukaan ei tullut missään vaiheessa haastamaan Iinan Prinssiä, vaikka tempo pysyi maltillisena. Suosikki voitti näin parastaan esittämättä tuloksella 34,2/2120 metriä.

“Semmoista hölkkävauhtia”, Juhani Harmoinen luonnehti. “Ihan hyvä tällekin välistä, ja kyllä minun täytyy sanoa, että yläkerran ukko taitaa minusta tykätä nyt.”

Toisen kaarteen alussa neljännestä sisältä toiseen ulos vaihtanut Suutarin Tyttö pysytteli asemissaan loppusuoran alkuun asti ja kiri sitten napakasti toiseksi.

Kärjestä jääneenä toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Kuuraparta punnersi tasaisesti kolmanneksi.

 

Toto5-3: Melko tasaisesti pelatun lähdön suosikki Gollum hyökkäsi viimeisen takasuoran alussa ja sai peräänsä kaiken aikaa peesanneen Daddy’s Firstin, joka jatkoi ilman vetoapua, kun Gollum pudotti loppukaarteen alussa toiseen ulos.

Daddy’s First eteni tasaisen varmasti kohti kärkeä ja ratkaisi suoralla vaivattoman oloisesti. Kolmanneksi eniten pelattu Daddy’s First kirjautti 2100 metrillä ajan 16,1a.

Ruotsissa syntynyt 9-vuotias Daddy’s First siirtyi suomalaisomistukseen joulukuun alussa. Sitä valmentaa Eija Sorvisto, jolle täysosuma oli näin kohteissa jo toinen. Daddy’s Firstin startti oli tallista toinen. Ensimmäinen yritys epäonnistui.

“Tiesin siitä sen, minkä se tänään näytti, että parhaana päivänään hevonen kirii tosi kovaa loppua. Se ei ole ihan kaikista nopein lähtötohinoihin, mutta on sillai rehellisen tuntuinen hevonen ja teki nyt samanlaisen juoksun kuin toissa starttiin Ruotsissa, minkä se voitti”, ohjastaja Santtu Raitala selvitti. “Juoksu meni meille kivasti, mutta toisaalta se tyyli, millä hevonen voitti, niin ei se olisi ollut ratkaisevaa, vaikka juoksu olisi mennyt vähän hankalammankin kautta.”

Gollum pääsi lopussa vielä vapaaksi ja kiri varmasti toiseksi. Vauhdikkaan avauksen päätteeksi johtoon edennyt Lago Negro piti kolmanneksi ennen taakseen pussiin jäänyttä Dreaming Bluesia.

Ensimmäisen takasuoran lopussa kolmannelta radalta kuolemanpaikalle päässyt Boulder Cannon laukkasi viimeisen takasuoran alussa.

 

Toto5-4: Antti Ojanperän valmennettavat ottivat avoimessa lähdössä odotetun kaksoisvoiton. Kohteiden pelatuin hevonen Ypäjä Hereiam toi Iikka Nurmoselle illan toisen voiton, mutta Tir Du Caux kiri loppuhetket sitäkin tulisemmin ja hävisi vain puoli mittaa.

Kumpikaan ei ollut kärkikuvioissa vielä lähtösuoralla, mutta Tir Du Caux pääsi kaarteessa Ypäjä Hereiamin eteen toiselle radalle ja jatkoi takasuoralla johtopaikalle, jonka luovutti sitten tallikaverilleen.

Tämän jälkeen edettiin rauhassa loppukaarteen alkuun, jossa Iikka Nurmonen antoi Ypäjä Hereiamille menoluvan. Suosikki repäisi hetkessä pienen eron, mutta Tir Du Caux tuli tapansa mukaan suoran vahvasti ja heitti vielä haasteen. Voittoajaksi tuli 15,8a/2100 metriä.

“Hevonen oli kyllä terävä ja rupesi painamaan ohjillekin, niin laskettiin kurvissa menemään alta pois. Vaikka saatiin vähän etumatkaa, niin Tirri kun saa tuollaisen juoksun, sen kyllä tietää, että se tulee pätkän kovaa. Tosissaan ajettiin kilpaa, ja tämä oli tällä kertaa ennen maalissa”, Iikka Nurmonen jutteli.

Alun johtanut Pharaon Face seurasi kaksikon takaa reilusti jääneenä kolmanneksi.

 

Toto5-5: Toissa vuoden keväällä loukkaantunut Not A Clue palasi pitkältä tauolta suoraan voittajaesittelyyn. Hyvän koelähdön myötä toiseksi eniten peliä kerännyt 8-vuotias ruuna ravasi 2100 metriä aikaan 16,5a.

Not A Clue juoksi takarivistä lähteneenä neljännessä parissa ulkona. Se kiersi viimeisellä takasuoralla toisen perässä toiseen ulos, iski loppukaarteen puolivälin jälkeen lopulliseen kiriin ja tuli suoran hyvin.

Kilpailuja on koko uralla nyt 20, ja niistä tasan puolet on päättynyt voittoon. Tauko johtui hankosidevammasta.

“Hyvä hevonen tulee aina takaisin”, Tuomas Pakkanen saattoi toistaa vanhan sanonnan. “Ajateltiin, että annetaan sen rauhassa parantua. Siinä oli vesikävelykuntoutusta ja kaikkea, että pitkä työ siinä tehtiin. Viime syksystä on sitten ajettu enempi lenkkiä. Paljon lenkkiä, mutta ei mitään hirmu rajua.”

“Muutaman startin varmaan vielä vaatii, että on ihan herkimmillään, mutta minusta tuo aika oli oikein hyvä.”

Lähdön suosikki Coys Rain pääsi sisältä kohtalasen hyvin matkaan ja kiersi pian parhaiten lähteneen Ramona Winin ohi keulaan. Coys Rain piti tempon kovana, ei jaksanut tulla samaa tahtia maaliin asti ja oli loppuhetkillä aseeton Not A Clueta vastaan. Ramona Win seurasi vapaasti kolmanneksi niukasti ennen Last Finniä, joka kiersi viimeisen takasuoran alussa toisesta ulkoa kuolemanpaikalle.