Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto5-1: 10 Blue Max Inn, 72,09 %, 1,73 euroa
Toto5-2: 6 Loikkar, 20,02 %, 5,96 e
Toto5-3: 11 Surprise Leader, 30,50 %, 9,85 e
Toto5-4: 6 Brave Dame Vivian, 2,58 %, 204,55 e
Toto5-5: 1 Going Above, 20,71 %, 332,90 e

Vaihto: 78 360,66 euroa

Mika Forssin ohjastama kolmivuotias jenkkiruuna Blue Max Inn voitti Jyväskylän Toto5-avauskohteen kevyen oloisesti.

Toto4-1: Harri Kotilaisen ajokki Little Boy Away valtasi keulapaikan kipakassa kärkitaistossa. Kaksikko johti, kunnes Mika Forss ajoi Blue Max Innillä 1. takasuoralla neljännen kautta keulaan asti. Suursuosikki sai tehdä tämän jälkeen oman juoksunsa, eikä muilla ollut nokan koputtamista voiton suhteen.

”Hienosukuinen hevonen, joka liikkuu hienosti, vaikka jotenkin sellainen kuva, että keskentekoinen kovasti”, Mika Forss kertoi Markku Niemisen valmennettavasta.

”Blue Max Inn on vahva jässikkä, ja kuten nähtiin, pääsee pätkänkin kovaa. Jotenkin tuntuu, että on tulevaisuuden hevosia. Alku on ulkomaansyntyisillä vaikeaa, mutta voittosumma varmaan nousee tällä talven ja syksyn aikana kymppiin tai yli, jolloin pääsee lauantairaveihinkin ajamaan”, Mika Forss suunnitteli Blue Max Innin tulevaisuutta.

Blue Max Inn voitti 2140 metrin kisan tuloksella 17,8a. Onkel Invest Oy:n omistama ruuna on kisannut nyt seitsemän kertaa, joissa on ottanut neljä voittoa, kaksi kakkossijaa ja yhden pronssisijan.

Little Boy Away seurasi hopealle ennen Jukka Torvisen ohjastamaa Sweet Controlia.

Toto5-2: Saara Sihvonen voitti jo ravien avauslähdön valmentamansa ja omistamansa Varsovan kanssa, ja tässä tuli samanmoinen onnistuminen Loikkarin kanssa.

Juha Kurhela oli nopein alussa Vauhti-Leevin kyydissä, mutta Sarmööri liukui 1. takasuoralla kärkeen.

Päätöspuolikkaalla kaksi vahvasti kirinyttä vyöryi kohti keulahevosta. Suosikki Sisu-Syke pisteli tarmokkaasti, mutta vieläkin paremmin kulki ulkopuolella parannellut Loikkar, joka otti hallitun voiton, vaikka epäonnistuminenkin oli Saara Sihvosen mukaan likellä.

“Loppusuoralla se käytännössä jo laukkasi, mutta jotenkin sai kontrattua. Tuntuu, että Loikkar parantaa pikkuhiljaa. Se on laiskannihkeä menijä, joten luulisi, ettei se riehu itseään pilalle. Toivottavasti on kilpailuvuosia vielä edessä, ja nousee sarjoissaan.”

Saara Sihvonen oli ravireissulla siskonsa Veera Mäkisen kanssa, joka omistaa ja valmentaa Loikkaria.

“Nämä kaksi hevosta olivat 2-vuotiaana pihatossa, ja Veeran kanssa kun ajettiin, eivät menneet mihinkään”, Saara Sihvonen muisteli. “Hyvä, että ravasivat, ja nyt voittavat Killerillä, siistiä!

Loikkar meni 2140 metriä aikaan 29,6a.

Toto5-3: Hannu Hietasen ohjastama Surprise Leader sai tauluunsa ykköstilan, kun Petri Klemolan valmennettava liikkui loppua selvästi parasta vauhtia.

Cutthecrap painui 1. kaarteessa keulaan ohi laukanneen Valnes Garyn ja torjui Ready Pressin. Mika Forssin ajama Cutthecrap johti vielä maalisuoralla, mutta sitten tultiin parin osallistujan voimin ohi.

Surprise Leader sai Black Mayalta hyvää vetoapua, eikä parhaasta tarvinnut jossitella, siksi lennokkaasti suosikki voittoon viiletti.

“Loppusuoralla lähti tulemaan niin reipasta vauhtia, että näki jo varhaisessa vaiheessa, että ohi tulee”, Hannu Hietanen kertoi.

Vakuuttavasta ykköstilasta huolimatta Surprise Leaderin edellinen ja samalla kauden ainoa voitto oli heinäkuulta.

“Hevonen on tehnyt tosi urheita juoksuja koko ajan, ei vain juoksut aina onnistuneet. Raskaimman kautta täpäriä kakkosia ottanut, mutta koko ajan tosi hyvä ollut, Leader-hevosten hovikuski Hannu Hietanen tiesi.

Viisivuotias Surprise Leader voitti täyden matkan ajalla 16,6a.

Tasaisessa kakkostaistossa Ready Press ohitti Cutthecrapin.

Toto5-4: 3-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun alkuerässä jaettiin illan suurimmat setelit. Tapio Perttusen kuskaama Brave Dame Vivian totisesti ansaitsi voitostaan saamat 3000 euroaan, sillä tamman uran avausvoitto tuli keulahevosen rinnalta.

Tiia Pihamaan valmentama Brave Dame Vivian jyräsi ohi keulan Club Nord Yankeen loppukaarteessa. Iikka Nurmosen ajama Universe Leader väijyi päätöspuolikkaalla hetken aikaa takana, suuntasi maalisuoralla ohitusyritykseen, mutta yritykseksi se myös jäi.

“On tätä odotettukin. Se on ollut koko ajan hilkulla, mutta nyt onnistui tosi hyvin”, Tiia Pihamaa kertoi. “Paikka johtavan rinnalla ei sitä haittaa. Se on siitä melkein parempi, kun ei tykkää, kun hiekkaa lentää silmille. Se on ihan tyytyväinen johtavan rinnalla.”

Yllätysvoittaja Brave Dame Vivian ravasi 2140 metrillä voittoajakseen 16,8a.

Kärppien Mercedes Match oli mainitun kaksikon jälkeen kolmas. Suosikki Donna Leonora laukkasi 1. kaarteessa.

Toto5-5: Myös päätöskohde voitettiin johtohevosen rinnalta, kun Jani Hartikaisen hienosti sujunut ravi-ilta päättyi voittoon kotikasvatti Going Aboven kanssa.

Tero Lahtisen ajama Elaiza Camto oli kiihdytyksen nopein, mutta sille haluttiin selkä eteen, jolloin Västerbo Locksmith pääsi vetotöihin. Going Above jyräsi rinnalta kärkeen jo loppukaarteessa. Lopussa Tequila Croft lähestyi, mutta Jani Hartikaisen suojatti piti pintansa.

“Katsoin, että jäädään niin kauas, että kokeillaan ajaa toisella tasaisesti. Tämä on laiska mötkylä, ettei tyhjää siinä itseään. Kaikki oli pelissä, ja Hannu uhkaavasti lähestyi, mutta varmasti piti pintansa maaliin asti”, Jani Hartikainen kehui.

Going Aboven vuoden kolmas ja uran 8. tikku tuli ajalla 16,2a/2140 metriä.

Jani Hartikaisen reissu Killerille meni täydellisesti, kun ravien kolmoslähdöstä tuli jo kaksoisvoitto.

“Hyvillä fiiliksillä lähdettiin, kun hevoset hyvin treenanneet. Odotukset oli, että jotain saataisiin aikaiseksi, jos ei epäonnea. Kyllä odotukset täyttyi ja ylittyikin”, Jani Hartikainen iloitsi.

Tequila Croft otti hopeaa ennen Västerbo Locksmithiä. Suosikki Curakao laukkasi alussa.