Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 1 Bonhomme 21,56 %, 5,00 e

Toto4-2: 1 Kalevatar 3,44 %, 83,00 e

Toto4-3: 5 Shaking Dude 1,82 %, 1626,70 e

Toto4-4: 3 Sweet Malkin 48,76 %, 1976,50 e

 

Vaihto: 56 560,80 euroa

Nikulan sunnuntairavien rivi alkoi Jokelan perheen tunteikkaalla voitolla, kun Niko Jokela ajoi 19-vuotiaan tyttärensä Janinan omistamalla ja valmentamalla Bonhommella alusta loppuun muiden edellä.

Toto4-1: Bonhommen edellinen voitto oli vuodelta 2015, mutta kymmenvuotias ruuna on  esittänyt viime aikoina hyvää virettä eikä vastus ollut tällä kertaa kovimmasta päästä. Niinpä ei ollut mikään yllätys, että Niko Jokela hyödynsi voltin ykköspaikan eikä päästänyt muita ohi missään vaiheessa. Tuloksen 18,3/2100 metriä tehnyt Bonhomme oli toiseksi pelatuin.

“Aivan huikea fiilis, itku pääsi”, Janina Nikola myönsi. “Olisiko siitä puolitoista vuotta, kun Bonhomme tuli meille. Sillä oli pieni murtuma jalassa. Sitä hoidettiin, ja nyt se on ihan hyvässä kunnossa. Olen saanut pari lähtöä lainaohjastaa, mutta omalla en ole vielä uskaltanut ajaa kilpaa. Iskä kyllä ajaa niin paljon paremmin, että antaa sen nyt ajaa.”

Hell Broke Luce seurasi Bonhommen takaa täyttä mahdollisuutta saamatta toiseksi niukasti ennen kolmannen sijan jakaneita Titan Arrow’ta ja Proud Leaderia.

Titan Arrow kiersi ensimmäisellä takasuoralla kolmannesta parista kuolemanpaikalle ja tuli siitä rehdisti. Lähdön suosikki Proud Leader nousi viimeisen takasuoran alussa neljännestä parista selässä kolmannelle radalle, käänsi huonosta selästä neljännelle radalle jo loppukaarteen alussa ja kiri asiallisesti.

 

Toto4-2: Sisältä johtoon avannut Kalevatar hallitsi kahdeksan kilpailijan ryhmälähtöä vähiten pelattuna. Se veti kiihdytyksen jälkeen melko tasaista tahtia maaliin asti ja teki 2600 metrillä ajan 31,7a.

“Laukka on ominainen askellaji, mutta tälle on vaan tärkeintä, että on napakka ja pitävä rata sekä viileä keli”, Jonny Länsimäki tähdensi. “Tämä pääsee kyllä aika lujaa ja jaksaa jonkin verran mennäkin.”

Reilu kierros ennen maalia neljännestä parista selässä kolmannelle radalle lähtenyt Buugi iski loppukaarteen puolivälissä vapaalle radalle, kiri suoran napakasti ja ehti tasaisesta rintamasta toiseksi niukasti ennen voittajan takaa aika lailla vapaasti tullutta Kotorinnan Topia.

Lähdön suosikki Siinan Tähti lähti noin 1100 metriä ennen maalia kolmannesta parista ulkoa vetämään kolmannen radan jonoa. Se punnersi tasaisesti kärjen tuntumaan, mutta jäi totosijojen ulkopuolelle. Hänniltä takasuoralla neljännelle radalle noussut Temetrius laukkasi loppukaarteessa.

 

Toto4-3: Voltin vitosradalta liukkaasti lähtenyt Shaking Dude ampaisi johtopaikalle, jonka se luovutti kaarteen jälkeen suosikki Bugs Bunny Buzzille.

Takamatkan juoksuradalta hyvin lähtenyt Vanilla Price eteni sujuvasti toiseen pariin ulos, josta se iski viimeisen takasuoran alkupuolella kärkihevosen kimppuun. Vauhti kiihtyi samassa, ja kolme hevosta erkani muista.

Nappijuoksun saanut Shaking Dude vaihtoi maalisuoralla Vanilla Pricen taakse toiseen ulos ja spurttasi 1.16-vauhtisen päätöksen loppuhetkillä niukasti ohi.

Mika Seittu ajoi Virpi Mildin 7-vuotiasta Shaking Dudea, joka on juossut uusissa käsissä nyt viidesti. Tasoitusennätyksellä 19,1/2100 metriä tullut voitto oli yllätys, sillä ruuna oli kymmenenneksi eniten pelattu yllättäjä.

“Tämä on nopea lähtemään, ja juoksu meni kuin elokuvissa. Tuolla kurvissa oli varaa, ja kun vedin korvat auki, niin lähti vielä”, Mika Seittu iloitsi. “Siinä oli jotain piilevää ilmeisesti, kun se teki kaksi huonoa starttia. Se oli ensin Ylivieskassa hyvä, mutta teki sitten kaksi huonompaa. Viime startti oli jo hyvä, ja nyt tuntuu, että se parantaa aina vaan.”

Suosikin vastarinnan nujertanut Vanilla Price oli loppusuoralla kiinni voitossa, mutta joutui lopulta tyytymään hyvään kakkossijaan. Bugs Bunny Buzz oli kolmas reilusti ennen muita.

 

Toto4-4: Kohteiden pelatuin hevonen Sweet Malkin kiersi takasuoran aikana kolmannesta parista kärjen rinnalle, josta vyöryi maalisuoralla ylivoimavoittoon. Santtu Raitala ajoi Timo Salmelan suojattia, joka tekaisi 1609 metrin ryhmässä ennätyksensä 14,6a.

“Tosi kovaa valuuttaa etenkin ottaen huomioon, että mun mielestä meillä ei ollut läheskään kaikki pelissä. Korvanaru jäi vetämättä, ja muutenkin jäi tänään reserviin aika ihan jonkin verran”, Santtu Raitala suitsutti. “Olen pari kertaa ajanut aiemminkin, ja tämä on kyllä jättänyt hyvän kuvan itsestään. Tosi vahvan oloinen hevonen, mikä yrittää maaliin asti.”

Sweet Malkinin perässä takasuoralla toiseen ulos kiertänyt BWT Rock And Roll ei pysynyt lopussa mukana, mutta puristi tasaisen hyvin toiseksi.

Ensimmäisen kaarteen jälkeen toisesta ulkoa ilman vetoapua jäänyt Case Closed painui takasuoran lopulla keulaan, josta kesti kolmanneksi. Viidennestä sisältä vapaille päässyt Lilla Robert kiri tuntumaan.