TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 6 Elias Juonetar, 17,41%, 4,90 euroa

T5-2: 2 En Candy Till, 30,82%, 8,48 €

T5-3: 3 Boss Amiraal, 1,40%, 176,61 €

T5-4: 4 Nazareth, 70,03%, 202,84 €

T5-5: 3 Wonder Of You, 16,90 %, 699,81 €

Vaihto: 86 131,36 €

Petri Ripatin ohjastama, omistama ja valmentama Boss Amiraal oli voittanut viimeksi huhtikuussa 2019, eikä treenari itsekään osannut ennakoida 10-vuotiaan ruunan yltävän tiistaina ykköseksi.

Mikkelin rata tunnetaan vauhdikkaana, mutta silti tiistai-illan kuudennessa lähdössä tempo oli niin hurjaa, että yllätys roikkui ilmassa jo hyvissä ajoin.

Lähtö jouduttiin kertaalleen palauttamaan, joten siinä saattoi olla syy siihen, että Miia Salmisen ohjastamana hyvin kiihdyttäneen Mr Nice Wayn kaasupoljin juuttui pohjaan ja avauspuolikas mentiin aikaan 09,5.

Keulahevonen painoi toisen puolikkaankin rajua kyytiä, sillä kilometrin väliaika oli 11,5. Ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt Glamour Arioso kiihtyi myös kovaa, mutta kun se ei saanut keulapaikkaa, jäi Antti Teivaisen ajokki taivaltamaan toista ilman vetoapua.

700 metriä ennen maalia muu porukka oli tavoittanut karkumatkalla porhaltaneen Mr Nice Wayn. Sisäradan toisena hevosena matkannut Lex Liberty lähti heti kiertämään väsyvää hevosta ulkokautta, ja samassa sisäradalta ulos nousi myös Lex Libertyn takana matkannut Boss Amiraal.

Sama kaksikko erottui viimeisessä kaarteessa voittomatsiin. Lex Liberty oli pitkään voitossa kiinni, mutta aivan viime metreillä ykköseksi työntyi Boss Amiraal, joka päätti pitkän voitottoman jaksonsa todellisella totopommilla, sillä ruunan peliprosentit T5-pelissä olivat ainoastaan 1,40.

”Keli on nopea, ja päästiin liftaamaan, niin ehkä se oli voiton avain tänään”, Ripatti pohti radan voittajahaastattelussa. ”Se seurasi hyvin ”Jamppaa” (Jarmo Saarela, Lex Liberty), mutta ohittaminen oli tuskaa. Vanha kuitenkin jaksoi pinnistää vielä.”

Ripatti kuvaili Boss Amiraalin olevan vekkuli ja vanha ruuna, joka kuvittelee ajoittain olevansa ori.

”Se tahtoo antaa naisille hammasta vähän sillein rakkaudella ja pikkuisen kiusaa niitä, mutta ei se meitä miehiä uskalla.”

Puhelimitse tavoitettu Ripatti kertoi yllättyneensä voitosta itsekin. Hänen mukaansa Boss Amiraal on virkistynyt viime aikoina, mutta täysosumaan saakka ei usko riittänyt.

”Rahasija mielessä lähdettiin. Totosijakin olisi jo yllättänyt, mutta hyvä näin”, Ripatti sanoi. ”Boss Amiraal on ollut tallin niin sanottua vakiokalustoa jo pitkään. Sillä oli vähän lamakausi, mutta nyt vanha hevonen näyttää taas virkistyneen. Nyt jatketaan tasaiseen starttaamista.”

Huippuravurin sisko avausvoittoon

Iikka Nurmosen valmennukseen marraskuussa siirtynyt En Candy Till debytoi uuden treenarin tallista hienolla tyylillä ja otti uransa avausvoiton hallitulla keulasoololla. Derbyn ja Suomen mestaruuden voittaneen Seabiscuitin 4-vuotias täyssisko tuntui vakuuttaneen myös valmentajan.

”Tyyli ja hevosen käytös oli tänään loistavaa. Varaa jäi aika paljon. Uskomme, että tässä on hevosta pitkäksi aikaa. Jos ei olisi An-Dorraa ja Magical Princessiä, jotka ovat absoluuttisia huippuhevosia tässä ikäluokassa, voisi kuvitella, että tällä pärjätään jossain Villinmiehen tammakilvassa”, Nurmonen kommentoi voittajahaastattelussa.

T5-pelin avanneessa kylmäveristen tammalähdössä Elias Juonetar kiri lyhyen alkulaukan jälkeen voittajaksi. Loistavasti viime vuonna menestynyt Hetviina avasi kautensa viitossijalla.

Nazareth ravasi Kimmo Aholan talliin jälleen yhden voiton. Tamma ampaisi lujaa matkaan ja viiletti avauspuolikkaan aikaan 09,0. Kovasta avauksesta huolimatta se hallitsi mailin kisaa maaliin saakka.

Risto Rouhiaisen valmentama Wonder Of You kiri T5-pelin päätöskohteessa lennokkaalla kirillä ykköseksi. Voitto oli sille vuoden ensimmäinen.

Voittoihin ylsivät myös Maverik, Sunrise Valkyria sekä Broomhilda.