Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 5 Boulder Rocket 23,08 %, 5,99 e

Toto5-2: 7 Nazareth 29,68 %, 8,69 e

Toto5-3: 5 Yön Aavistus 1,68 %, 266,71 e

Toto5-4: 7 Detroit Rock Sisu 24,80 %, 434,81 e

Toto5-5: 6 Berto Vaikko 2,21 %, 10348,54 e

 

Vaihto: 79 604,20 euroa

Joensuun Linnunlahti isännöi tiistain raveja. Ensimmäinen merkki pääpelin riviin saatiin lämminveristen lyhyen matkan ryhmäajosta, jossa Boulder Rocket puristi ansaittuun voittoon.

Toto5-1: Kaarteen jälkeen kolmannelle radalle lähtenyt Boulder Rocket joutui kiertämään siellä koko päätöstuhannen ilman vetoapua, mutta runnoi siitä huolimatta ykköseksi ajalla 14,1a.

“Kun se saa nyt happea paremmin, niin se jaksaa kyllä mennä”, Markus Porokka huomautti.

Boulder Rocket oli toiseksi pelatuin. Lähdön suursuosikki Was Vegaz pääsi kiihdytyksessä toiseen pariin ulos, josta se nousi takasuoralla Boulder Rocketin perään kolmannelle radalle ja siitä maalisuoralle tultaessa vielä ulommas vapaalle radalle.

Was Vegaz puristi pitkän suoran hyvin, mutta Boulder Rocket vastasi sinnikkäästi eikä ohi ollut asiaa.

Reippaasti vetänyt Twentyone taipui maalisuoralla. Takasuoralla kolmannesta sisältä toiselle radalle noussut Lewis Li hankki siitä yliotteen ja oli hetken aikaa kiinni kärkisijassa, mutta loppuhetket olivat sillekin vaikeita ja keulahevosen takaa irti päässyt Triple Ray työntyi kolmanneksi.

 

Toto5-2: Viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannesta ulkoa selkään kolmannelle radalle lähtenyt suosikki Nazareth jatkoi takasuoran alussa ilman vetoapua.

Se tiivisti selvästi tahtia ennen loppukaarretta, mutta joutui kiertämään sen kuitenkin kolmatta rataa pitkin. Alusta asti johtanut The Last Vici pystyi kiristämään maalisuoralla ja tuli koko päätöspuolikkaan 1.12:n lukemiin, mutta Nazareth runttasi väkivahvasti niukkaakin niukempaan voittoon.

“Lähtöä piti pitkään miettiä. Tämä on tosi nopea hevonen startista, mutta se on jäänyt keulilta välillä vähän ahkeraksi ja tuhlannut itseään, niin ajattelin, että kokeillaan ajaa takaa, vaikka siinä oli riski, että Iikka saa vetää keulassa rauhallisesti”, Santtu Raitala kertasi.

“The Last Vicillä on joskus ollut ongelmia kurvin kanssa. Lähdin ajamaan tosi kovaa sitä vastaan, mutta ei saatu sen ravirytmiä rikkoutumaan. Jälkikäteen ajatellen olisi ollut fiksumpaa ajaa kiri tasaisesti, niin olisi voinut tulla selvempikin voitto, mutta hyvä näin.”

Kimmo Aholan 5-vuotias Nazareth teki 2140 metrillä ajan 18,6a. Neljännestä sisältä viimeisen kierroksen alussa ulos hakeutunut Alice Sutton seurasi Nazarethin kannoilla kärkikahinoihin ja tuli loppuhetkillä melkein samaan rintamaan.

Kolmannesta sisältä myöhään vapaille päässyt Don’t Hope With Me spurttasi neljänneksi.

 

Toto5-3: Lähes 54-prosenttisesti merkitty Iikori oli kohteiden pelatuin hevonen. Se lähti maakunnan mestaruudessa pisimmältä 60 metrin pakilta Dominikin kanssa vauhdikkaasti matkaan, mutta suosikin juoksusta tuli raskas, kun toista rataa edennyt Dominik painui takasuoran lopulla johtoon ja alkumatkasta vapaalle kolmannelle radalle hakeutunut Iikori jatkoi sen vierellä toista rataa ilman vetoapua.

Kaksikymmentä metriä edeltä startannut Yön Aavistus ei pysynyt alkuvaiheessa kaksikon mukana, mutta pääsi etenemään puolimatkassa tasaisesti toiseen ulos, josta sillä ei ollut kiirettä mihinkään.

Markus Porokka näki Iikorin ohjissa hyvissä ajoin, että saa yliotteen Dominikista. Hän odotteli loppusuoraa ja antoi Iikorille vasta sitten menoluvan, mutta noin 150 metriä ennen maalia selästä iskenyt Yön Aavistus kiri yllätysykköseksi.

“Kyttäsin koko ajan, etten lähde liian aikaisin kiertämään, kun tämä vähän lopettaa kesken”, Veijo Lipponen painotti. “Ihan siinä lopussa nykäisin, jos olisi varoja, ja olihan sillä onneksi. Yllätys oli, ettei Markuksella kaasu riittänyt. Tämä on muuten hyvä, mutta en tiedä, miksei se pärjää. Hyviä tyydyttäviä juoksuja ne kolmoset on olleet, mutta ykkösiä ei ole tippunut.”

Tuloksella 27,4/2180 metriä 1500 euron voiton saavuttanut Yön Aavistus oli viidenneksi pelatuin. Kymmenvuotiaalla tammalla on urallaan nyt kymmenen voittoa, mutta edellinen oli kahden vuoden takaa paikallisraveista. Edellinen totoravivoitto tuli tästä samasta kilpailusta neljä vuotta sitten.

Dominik piti varmasti kolmanneksi, kun sitä haastanut Setä Samuli laukkasi. Myrskyri laukkasi ratkaisevan pahoin heti alussa.

 

Toto5-4: Lämminveristen maakunnan mestariksi loimitettiin toiseksi eniten merkitty Detroit Rock Sisu, jolla Santtu Raitala ajoi illan toisen voittonsa.

Kolmanteen pariin ulos selvinnyt Detroit Rock Sisu iski toisen kaarteen jälkeen niin tehokkaasti, että painui saman tien keulaan. Kolmas puolikas oli reippaasti 12,5-vauhtinen, mutta Detroit Rock Sisulla oli lopussa muita enemmän voimia ja Jere Taulion valmennettava irtosi 1500 euron voittoon ajalla 16,3/2160 metriä.

“Oli loogista lähteä, kun suora koitti”, Santtu Raitala kertasi. “Se irtosi aika varmastikin sitten. Tietysti loppukurvissa oli vielä vähän sellainen fiilis, kun hevosella on ollut pieni suvantovaihe, että kuinka paljon siellä on vielä voimia jäljellä, mutta Jere sanoi, että tämä oli välillä kipeänä ja olisi nyt tervehtynyt, ja kyllä suorituskin siltä tuntui.”

Detroit Rock sisun perässä kuolemanpaikalle kiertänyt Dancinginthedark ja kolmatta rataa jatkanut suosikki Hard To Trick eivät jaksaneet puristaa yhtä hyvin perille. Loppukaarteessa taustalta ulkoradoille iskeneet Dream Of Celebrity ja Dream Divine kirivät muille totosijoille.

 

Toto5-5: Rivi päättyi yllätykseen, kun takasuoralla kolmannesta ulkoa hyökännyt Berto Vaikko erkani 11,5-vauhtisen päätöksen loppusuoralla selvään voittoon.

Henri Bollström ajoi Evina Koposen 9-vuotiasta tammaa, jolle täysosuma oli kauden toinen ja tuli 1640 metrillä ajalla 13,7a. Berto Vaikko oli kahdeksan kilpailijan joukossa kolmanneksi vähiten pelattu.

“Olen nähnyt tätä paljon starteissa. Tämä on tosi nopea, mutta ajattelin tänään, kun oli kovien aukaisijoiden ulkopuolella, että otetaan sellainen taktiikka, että lähdetään hiljaa ja yritetään iskeä lopussa. Hevonen kiri kyllä tosi kovaa maaliin tänään”, Henri Bollström iloitsi. “Ei olisi tarvinnut vetolappuja vetää, kun lähti niin kovaa tulemaan, mutta testasin nekin ja vauhti vaan kiihtyi, kun tempaisin. Tänään ainakin vastasi hyvin niihin.”

Kolmannesta sisältä loppukaarteessa vapaasti ulos päässyt Kalle Kalas spurttasi voittajaa uhkaamatta toiseksi, ja takasuoralla toisesta ulkoa kärjen rinnalle kiertänyt Fika punnersi tasaisesti kolmanneksi.

Kiihdytyksessä johtopaikan napannut So Clueless sai alussa painetta Bazire Broddelta, ja puolikas taittui alle kympin lukemiin. Se näkyi lopussa, kun So Clueless taipui selvästi.

Sisältä lähtenyt suosikki Exuberance oli pitkään pussissa So Cluelessin takana, pääsi maalisuoralla irti ja kiri tasaisesti neljänneksi.