TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 3 Bramee, 13,79%, 8,23 euroa

T5-2: 9 Viliviima, 8,45%, 42,14 €

T5-3: 4 Vaellus, 27,76%, 83,79 €

T5-4: 8 Limuska, 6,18%, 418,09 €

T5-5: 1 N.P. Villari, 7,42%, 1161, 93 €

5 Iinan Prinssi, 6,64%

 

Vaihto: 75 257,78 €

Kuopiossa avattiin raviviikko pelkästään suomenhevosten voimin, kun kaikki illan 10 lähtöä oli rajattu kansallisrodun edustajille.

T5-1: Avauskohteena toimi 4- ja 5-vuotiaiden tasoitusajo. Nuorille suomenhevosille tyypillisesti laukkoja nähtiin paljon.

Ensimmäisenä keulapaikalle eteni poisjäännin myötä yksin paalulta startannut Antin Kroisos. Ensimmäisellä takasuoralla Antti Tupamäen ohjastama Liston eteni keulahevosen rinnalle, mutta laukka vesitti kuskin suunnitelmat ryövätä piikkipaikka itselleen.

Seuraavaksi keulapaikkaa kävi kyselemässä Sanahelinä, mutta Antin Kroisoksen rattailla häärinyt Tapio Perttunen ei halunnut luopua paikastaan.

Lopulta johtohevonen kuitenkin vaihtui, kun toisen etukaarteen lopussa Antin Kroisoskin sekosi laukalle. Sen paikan peri johtavan takana matkannut Bramee.

Maalisuoralle käännyttiin kolme rinnan, kun toista rataa polki Sanahelinä ja kolmatta kiersi Teppo Tuisku. Brameen johto kuitenkin piti maaliin saakka, ja ruuna otti uransa 14. startissa ensimmäisen voittonsa.

Jukka Torvinen ohjasti Kaisa Tupamäki-Kukkamon valmennettavaa.

”Pitää lähettää kiitokset tuonne pilvenreunalle, Risto Tupamäki hommasi tämän hevosen meille”, osaomistaja Jouni Yliheikkilä kertoi voittajahaastattelussa. ”Ehkä laukat ovat johtuneet vähän nuoruuden innosta. Nyt tulee vähän järkeä päähän, niin malttaa mennä paremmin. Kyllä sillä vauhtia löytyy.”

T5-2: Suosikkina startannut Vallun Ralli avasi keulapaikalle, ja sai nopeasti rinnalleen takarivistä startanneen Viliviiman. Johtavan kupeella ravannut Antti Kinnusen ajokki piti huolen, ettei vauhti juuri pudonnut matkan aikana. Ensimmäisen kierroksen väliajaksi kellotettiin 26,0.

Viimeisellä takasuoralla kärkikaksikko sai seurakseen kolmatta rataa edenneen Riksun Kingin, jolla oli kolme perättäistä voittoa alla. Voittoputki tuli kuitenkin tiensä päähän, eikä varsin voitokas Vallun Rallikaan ehtinyt linjalle ensimmäisenä, sillä Viliviima puristi väkivahvasti maaliin saakka jättäen muut taakseen.

Voitto oli Kinnusen valmentamalle ruunalle kauden toinen.

”En minä ainakaan ole vielä saanut väsymään”, Kinnunen vastasi ratahaastattelijana toimineen Tapio Hoikan kysymykseen, väsyykö Viliviima ikinä. ”Kyllä tämä pystyy aika paljoon, kun vain keskittyy hommaan. Tänään oli hyvä suoritus.”

T5-3: Paalun kakkosradalta startannut Callex kiihtyi ensi metreillä aivan omaa vauhtiaan, ja eteni keulaan muiden ravatessa noin 20 metrin päässä.

Ensimmäisen takasuoran päätteeksi muu porukka tavoitti keulahevosen. Toisen radan vetotöitä hoiti 20 metrin takamatkalta lähtenyt Hevillä, jonka rattailla Jukka Torvinen haki jo illan kolmatta täysosumaa.

Hevillä mursikin johtohevosen vastarinnan viimeisessä kaarteessa. Hienon juoksun tehnyt ori joutui kuitenkin tyytymään kakkossijaan, kun suurimman osan matkasta kolmannessa sisällä ravanneen Vaelluksen kirivoimat olivat säästyneet loppuun. Santtu Raitalan ohjastama ja Timo Vääräsen valmentama ori spurttasi lennokkaasti kauden kolmanteen voittoon ajalla 24,7ke.

”Kyllä se pitkälti meni sillä tavalla kuin kuvittelin. Tiesin, että siinä on monta hyvää hevosta, ja ajattelin, että jos ei satsata alkuun, niin saadaan hyviä selkiä tosi pitkän aikaa. Hevonen juoksee uudestaan lauantaina Mikkelissä, ja silläkin lailla oli kiva, että hevonen sai mukavan lähdön tähän kohtaan”, Raitala kertasi juoksua. ”Vaellus on ollut pienen huoltobreikin jälkeen oikeastaan koko ajan oikein asiallinen.”

T5-4: Neljäs kohde oli illan isopalkintoisin, sillä voittajaa odotti 4000 euron ykköspalkinto. 2100 metrin tasoitusajossa avoimen tason tammat lähtivät jahtaamaan etumatkaa saaneita, vähemmän tienanneita tammoja.

Ensimmäisen johtopaikan haki haltuunsa paalulta startannut Tutun Tiltu, joka puolusti paikkaansa rinnalta ohi pyrkinyttä Varoitusta vastaan, jonka yritys päättyi laukkaan.

Varoituksen laukattua toiselle ilman vetoapua jäi ravaamaan Limuska, jonka kuski Tapio Perttunen oli valinnut aktiivisen taktiikan ja pyrki keulaan. Tähän hyökkäykseen Tutun Tiltua ohjastanut Esa Holopainen ei enää pystynyt vastaamaan.

Viimeisellä takasuoralla kärkikaksikko oli jo repinyt eroa, kunnes takamatkan tammat lähtivät takaa-ajoon. Suosikki Hetviinan kiri katkesi viimeisen kurvin laukkaan, samoin kävi hyvässä vauhdissa olleelle Liisan Tulilinnulle. Ravikuningatar Virin Camillan kirissä ei puolestaan tuttua ruutia, joten Limuska hallitsi keulapaikalta maaliin saakka.

”Tämä on nyt parantanut otteitaan. Se on kolmessa-neljässä viime startissa tullut hyvään kuntoon. Se on tosi laukkaherkkä alussa, kun se yrittää vähän liikaa”, Perttunen sanaili. ”Tiesin lähteä aika toiveikkaana, jos kunto on sama kuin viime starteissa. Saimme hyviä tammoja vastaan 20 metriä etumatkaa, ja juoksu meni tosi jouhevasti.”

T5-5: Päätöskohteessa startti tapahtui jälleen auton takaa, ja selvästi parhaimman startin sai ykkösradalta kiihdyttänyt N.P. Villari. Sen rinnalle eteni lähdön suosikki Tinderi.

Matkalla ei juuri tapahtumia ollut, mutta maalisuoralla senkin edestä.

Ensin laukan otti kolmatta rataa vahvasti kohti kärkikamppailua edennyt Pärttyl. Samassa väärälle askellajille hyppäsi johtavan rinnalta Tinderi.

Johdossa ravanneella N.P. Villarilla näytti olevan pullat hyvin uunissa muiden kärkipään hevosten haparoidessa, mutta Pärttylin laukka aukaisi kiritilat Iinan Prinssille, joka syöksyi lujaa viime metrit.

N.P. Villarin ja Iinan Prinssin paremmuuden ratkaisemiseksi tarvittiin maalikameran apua, mutta senkään avulla ei eroa löydetty, joten voittajia julistettiin kaksi.

”Kyllä se vähän paransi, mutta saihan se paremman juoksunkin kuin viimeksi”, Pasi Vaittinen tuumi ohjastamansa N.P. Villarin juoksusta. ”Nyt ei ollut ehkä tarkoituskaan ajaa keulasta, mutta se itse painoi siinä sen verran, että ajettiin siitä.”

Iinan Prinssin ohjastaja-valmentaja Juhani Harmoinen jakoi tunnustusta kovalle vastukselle, ja suunnitteli omalle hevoselleen jo kuskinvaihtoa.

”Voitto on voitto, ja hyvän vastuksen antoi N.P. Villari. Jos saisi Antti Teivaisen ajamaan, tämähän voittaisi melkein joka lähdön. Meillä onkin ollut hänen kanssaan puhetta siitä, samoin Hannu Torvisen kanssa. Tämä on minulle vähän liian tuttu.”