Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 12 Bret Boko 15,43 %, 6,18 e

Toto4-2: 3 Rivaltti 4,19 %, 63,36 e

Toto4-3: 8 Here Comes Marty 7,30 %, 366,40 e

Toto4-4: 10 Tattoo Avenger 73,14 %, 411,27 e

 

Vaihto: 77 509,00 euroa

Markku Niemisen valmentama 11-vuotias Bret Boko saavutti uransa 52. täysosuman, kun se kiersi takamatkalta voittoon Metsämäen maanantairavien kovassa tasoituksessa.

Toto4-1: Bret Bokoa ajanut Ari Moilanen otti alkumatkan maltilla, mutta näki tilaisuutensa viimeisen kierroksen käynnistyessä, kun aiemmin kirikaistalle lähteneen Angel Skyn selkä oli vielä tarjolla.

Bret Boko sai vetoapua reilun puolen kierroksen ajan, jatkoi loppukaarteen alkupuolella ilman vetoapua ja ratkaisi varmasti. Kolmanneksi eniten pelattu Bret Boko kirjautti 2120 metrillä ajan 14,5.

“Oikein hieno esitys. Viimeinen kierros kolmatta rataa, ja vaikka selässä saatiin pitkään tulla, niin kyllä siitä lisämetrejä tulee”, Ari Moilanen kehui. “Tietenkin keulasta tullut paljon ajettua, kun hevosella on hyvä lähtönopeus ja hyvältä paikalta sinne keulaan on usein päästy, mutta ehkä siinä on tullut vähän väärä kuva hevosesta.”

Kärjen takaa loppukaarteen puolivälin jälkeen ulommas hakeutunut Pope pääsi suoralla vapaalle radalle ja kiri napakasti toiseksi. Sisäradan jonosta samaan aikaan tiloja hakenut Spade Ace Frido nosti rinnalla ollutta vastustajaa, mistä oli seurauksena pieni kolari.

Spade Ace Frido oli maalissa kolmantena, mutta sen suoritus hylättiin häiritsevän kaista-ajon vuoksi. Kolmanneksi sijoittui näin Angel Sky.

Lähdön suosikki Lindalike sai juoksuradalta huonon startin. Se eteni kaarteen jälkeen kolmannelta radalta kuolemanpaikalle, mutta vaikea juoksu verotti liikaa.

 

Toto4-2: Auton takaa lujaa lähtenyt Kipinä Rols huolehti vauhdista. Jukka Kauppisen 5-vuotias johti välillä reilulla erolla, mutta loppua kohden tahti laantui sen verran, että Rivaltti tuli ohi.

“Juoksu meni mainiosti. Saatiin ajaa sisärataa, ja keula vähän kaahaili. Me saatiin sellainen tasainen juoksu, ja takasuoralla päästiin toiselle radalle”, Peter Lindroos kertasi.

Vilppu Laaksosen 9-vuotias Rivaltti oli vasta kahdeksanneksi eniten pelattu yllättäjä. Uran parhaalla autolähtöajalla 28,4a/2100 metriä tullut ykkössija oli sille kauden toinen ja kaikkiaan vasta kolmas.

Rivalttia neljännessä sisällä seurannut A.T. Erika sai tulla myös sujuvasti ja työntyi voittajasta jääneenä vapaata toista rataa kolmanneksi.

Lähdön suosikki Pilskeri laukkasi lähtösuoralla. Se selvitti kohtuuhyvin, mutta jäi taustalla kiertämään kolmatta rataa. Se jatkoi kolmannessa kaarteessa toista rataa, nousi lopussa vielä ulommas ja puristi rehdisti toton tuntumaan.

Pääasiassa toista rataa ilman vetoapua juossut Elitloppet nousi viimeisellä takasuoralla heti vielä ulommas, kun sisältä käännettiin eteen. Maalisuora oli vaikea.

 

Toto4-4: Ilman kenkiä juossut Here Comes Marty jyräsi varmaan voittoon, vaikka kiersi koko mailin matkan toista rataa ilman vetoapua.

“Hyvin tuntui sopivan, kun tolppa tuli, että ei ainakaan mitään negatiivista”, Jere Kiveinen totesi kengättömyydestä. “Hevonen on tehnyt tuolta paikalta hyviä juoksuja. Tosin viimeksi oli vähän vaisumpi, mutta siinä oli taukoa alla. Kyllä koko ajan tuntui siltä, että ainakin jonkinnäköistä menestystä saadaan. Takasuoralla kun avasin korvat, hevoseen tuli hyvä paine ja olin luottavainen siinä kohtaa.”

Paula Kerkelän 5-vuotias ruuna teki ajan 14,0a, jolla sen ennätys koheni kaksi kymmenystä. Se oli neljänneksi pelatuin.

Alussa lyhyesti laukannut Piquant Stride selvisi kolmanteen ulos, josta se lähti toisessa kaarteessa kiriin. Samassa tuli kuitenkin uusi laukka, jossa paloi jonkin verran metrejä.

Piquant Stride sai pääjoukon taas nopeasti kiinni, jatkoi saman tien kolmatta rataa ja puristi rehdisti toiseksi. Kolmannesta sisältä loppukaarteessa vapaille hakeutunut Power Age pinnisti kolmanneksi.

Lähdön suosikki Langen’s Cza Cza pääsi heti toiseen ulos, josta oli vain tasainen ja jäi neljänneksi. Quattro Tilly juuttui keulasta taipuneen Ex Gracyn taakse pussiin eikä ehtinyt käyttää voimiaan.

 

Toto4-4: Vajaan kahden kuukauden tauolta palannut 4-vuotislupaus Tattoo Avenger lunasti odotukset kohteiden pelatuimpana.

Takarivistä lähtenyt Tattoo Avenger sai asemat toisesta parista ulkoa, josta Hannu Torvinen käänsi sen kiriin vasta loppukaarteen puolivälissä.

Koko päätöspuolikas taittui 13,5:n lukemiin, ja maalisuoralla ero muihin kasvoi jokaisella askeleella. Derbyn karsintoihin valmistautuva Hannu Isotalon suojatti ravasi 2600 metriä aikaan 16,0a.

“Oli mielessä, että voisi ajaa eteenpäin, kun hevonen oli jonkin verran paineissaan, mutta aattelin, että jos saadaan siinä nätisti ajaa, niin saadaan kiva startti näin tauolta”, Hannu Torvinen pyöritteli. “Hyvä startti hevoselta ja hyvä valmistautuminen. Tottakai hevonen on vielä aika kokematon niihin lähtöihin (derby), mutta ehdottomasti sellainen, että sillä voi lähteä koittamaan. Rahasija on vielä pieni siihen nähden, mitä vauhteja hevonen menee.”

Kiihdytyksessä johtopaikan vallannut Erna’s King luovutti sen puolikkaan jälkeen sisältä ulos nousseelle Sahara Hot Mamalle, joka sai matkan edetessä painetta War Childilta.

Loppukaarteessa yliotteen hankkinut War Child laukkasi maalisuoran avautuessa. Jo kaarteessa ulommas hakeutunut Erna’s King kiri toiseksi, ja viidennestä sisältä vapaille noussut Guilty Pleasure spurttasi kolmanneksi ennen takasuoran alussa neljännestä ulkoa hyökännyttä Pearl On Stagea.