Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 7 Burnhill’s Luck 51,19 %, 2,80 e

Toto5-2: 11 Euro Boy 14,02 %, 10,53 e

Toto5-3: 1 Pärttyl 39,14 %, 13,85 e

Toto5-4: 5 Mamajuana 32,91 %, 18,15 e

Toto5-5: 12 Your Highness 11,95 %, 45,53 e

 

Vaihto: 77 313,10 euroa

Rataremontin viivästyminen siirsi Mikkelin uusitun radan avauskilpailut tammikuulle, mutta talvesta ei ole tietoakaan ja hiekkapintainen rata kerää suitsutusta joka suunnalta. Burnhill’s Luck voitti tiistain pääpelin ensimmäisen lähdön kohteiden pelatuimpana.

Toto5-1: Hannu Torvinen aloitti seiskanumerolla kilpailleella Burnhill’s Luckilla rauhallisesti ja jättäytyi viidenteen ulos, mutta paikka ei ollut liian kaukana, kun kärkipäässä kilvoiteltiin ensimmäinen kierros niukasti alle 1.14:n lukemiin.

Burnhill’s Luck sai kirikierrokselle vetoapua, pääsi loppukaarteessa vielä uuden kärkiparin imuun ja ratkaisi suoralla varman oloisesti.

“Hevonen teki hyvän kirin. Päästiin vikaan kurviin vielä vähän huiluuttamaan, ja hevonen tuntui kyllä jo siellä, että jos kaikki vaan normaalisti on, niin ohittaa”, Hannu Torvinen kuvaili. “Voittaminen on sille vähän vaikeata, mutta se juoksee kovia lähtöjä eikä tänäänkään ollut helppo tehtävä.”

Rata sai Torviseltakin kehut: “Ihan superfiilis. Kyllä sitä kevättä ja kesää odottaa paljon, että päästään ajamaan kovaa täällä. Kaikki vaikuttaa tosi hienolta.”

Vähän yli vuosi sitten Christa Packalenin valmennukseen siirtynyt Burnhill’s Luck voitti viime kaudella kahdesti ja ravasi yhdessätoista startissa myös neljä muuta totosijaa. Seitsenvuotiskausi käynnistyi kakkossijalla, ja nyt tuli voitto ajalla 15,7a/2140 metriä.

Päätöskierroksen käynnistyessä toisesta ulkoa hyökännyt Triple Ray ja sitä seurannut Vitesse etenivät takasuoralla kärkipariksi. Vitesse puristi niistä toiseksi, ja Triple Ray oli kolmas.

Takarivistä toiselle radalle ilman vetoapua päätynyt Scarlet Collection ei saanut Västerbo Locksmithilta johtopaikkaa ja antautui jo kolmannella puolikkaalla.

 

Toto5-2: Viimeisen kierroksen alussa viidennestä ulkoa kirikaistalle lähtenyt Euro Boy sai heti hyvän selän, jatkoi takasuoralla ilman vetoapua ja jyräsi vahvasti voittoon.

Jo ravien avauslähdön vienyt Jani Ruotsalainen ajoi Kent Nymanin Euro Boyta, joka palasi vajaan kolmen kuukauden sairaustauolta. Pelaajat tiesivät 8-vuotiaan ruunan kyvyt, sillä se oli kolmanneksi pelatuin. Euro Boy teki 2120 metrillä tasoitusennätyksensä 16,3.

“Hevonen oli nyt oma ittensä”, Kent Nyman iloitsi. “Vaikka tuli tauolta, niin pääsi voittajakehään. Oli kyllä hyvä. Ajattelin, että Jani tietää, kun käänsi, että siellä on vielä kykyjä tulla. Pitää luottaa kuskin valintoihin.”

Toisessa ulkona kirivaiheen käynnistyessä pysytellyt He’s A Keeper pääsi tulemaan tosi sujuvasti, kun Easy Diamond laukkasi edestä kuolemanpaikalta takasuoran alussa.

Easy Diamond meni keulasta taipuneen Farbella Journeyn ohi sisäradalle ja loppukaarteessa irti porukasta, jolloin He’s A Keeper pujahti sen takaa keulaan. He’s A Keeper ei päätössatasella kuitenkaan pystynyt vastaamaan Euro Boylle ja joutui tyytymään kakkossijaan.

Lähdön suosikki Rebel Royal hyökkäsi kolmannesta ulkoa reilut 900 metriä ennen maalia. Se eteni takasuoralla kuolemanpaikalle ja jäi toiselle radalle, kun He’s A Keeper pääsi sen sisäpuolelle. Rebel Royal alkoi loppusuoralle tultaessa menettämään otetta voittotaistosta ja pilasi samassa laukkaan. Kolmanneksi nousi lopulta matkalla toisessa ulkona juossut Ciao Ferrari.

 

Toto5-3: Sisältä lähtenyt suosikki Pärttyl ei pystynyt kiihdytyksessä vastaamaan kahdelle kilpakumppanille, mutta mahtui kaarteessa nostamaan vapaasti toiselle radalle.

Takarivistä kolmatta rataa eteenpäin ajanut Myrskyri tuli pian Pärttylin ulkopuolelle, ja tämä lähti vastaamaan. Takasuora mentiin vauhdikkaasti, mutta sen päätteeksi Pärttyl painui keulaan ja Myrskyri jäi taivaltamaan vierelle.

Pärttyl veti sitten maaliin asti ja kuittasi jo vuoden toisen voittonsa ajalla 28,7a/2100 metriä.

“Keulaan ajaminen oli kyllä tosi jännää. Henkka tuli tosi lujaa ulkoa. Tämä lähti vastaamaan, ja kyllähän se laukkapeikko on sellaisissa tilanteissa aina niskassa, mutta onneksi on nyt tykännyt ravata tämä ruuna”, Jouko Tarvainen kertasi lähdön kriittisintä vaihetta.

Alussa johtoon avannut Melkeri sai Pärttylin takaa tilaa niin myöhään, ettei enää ehtinyt vakavasti uhkaamaan, vaikka spurttasi loppuhetket napakasti.

Toisesta ulkoa loppusuoralle tultaessa kiriin kääntänyt Lumo-Pekuna pinnisti kolmanneksi. Myrskyri antoi vähän periksi.

 

Toto5-4: Christa Packalenin illasta tuli täydellinen, kun Hannu Torvinen luotsasi myös Mamajuanan ensimmäisenä maaliin.

Rebel Rapid nappasi kiihdytyksessä johtopaikan, mutta Mamajuana pääsi kaarteeseen mentäessä sen taakse, josta se kiri maalisuoralla varmasti ohi. Toiseksi eniten pelattu Mamajuana ravasi 2100 metriä aikaan 15,6a.

“Koitin hevosta tsempata siinä sillai, että ollaan hyvä kolmas, mutta sitten tulikin semmoinen aukko ja tämäkin lähti spurttaamaan. Loppupelissä voitto oli helppokin, mutta vikassa kurvissa oli sellainen olo, ettei voiteta tänään”, Hannu Torvinen hämmästeli.

Loppukaarteessa voittajalta näyttänyt Rebel Rapid ei jaksanut puristaa suoraa enää ihan yhtä hyvin ja jäi toiseksi.

Neljännestä ulkoa viimeisellä takasuoralla hyökännyt ja loppukaarteessa neljänneksi edennyt Tougherthantherest punnersi tasaisen hyvin perille ja puristi vielä kolmanneksi.

Lähdön suosikki Sultan Journey käänsi kolmannesta ulkoa kirikaistalle 800 jäljellä. Se eteni takasuoralla näyttävästi kärjen rinnalle, mutta loppu oli vaikea ja sijoitus valahti neljänneksi.

 

Toto5-5: Hannu Torvisen hattutemppu täydentyi Your Highnessin näyttävän voiton myötä.

Isoimmalla numerolla kilpaillut Your Highness jäi kuudenteen ulos, josta Hannu Torvinen äkkäsi tilaisuutensa vauhdin tasaannuttua toisen kaarteen lopulla.

Lennokkaasti kärjen vierelle lennähtänyt Your Highness painui saman tien keulaan asti ja teki 1.15-vauhtisella kolmannella puolikkaalla ison eron muihin. Vaikka tahti vähän laantui, voitto tuli oikein varmasti 5-vuotiaan tamman ennätyksellä 17,3a. Marja Haakanan valmennettava oli kolmanneksi pelatuin.

“Hevonen oli jo lämmittelyssä paremman ja letkeämmän tuntuinen”, Hannu Torvinen arvioi. “Päästin tuossa sitten kärkeen, ja jotenkin tuntui, että oli hyvä ajaa tuolla napakalla takasuoralla. Hevonen meni hyvällä paineella. Totta kai oli sillä lailla vauhtiakin siinä, että tiesi, että voi lopussa vähän painaa, mutta hevonen voitti kyllä parastaan antamatta.”

Muu porukka oli aika tasaista, ja viidennestä ulkoa tullut Enjoy’s Leon nousi lopulta toiseksi ennen No Cashia, joka menetti johtopaikan puolimatkassa Your Highnessille.

Lähdön suosikki Gonzales Journey laukkasi lähtösuoralla Neljännessä ulkona matkannut Gognap siirtyi loppukaarteeseen mentäessä sisäradalle, jota kautta näytti pääsevän tulemaan sujuvasti, mutta sitten eteen ehti kääntää yksi vastustaja ja tie oli samassa tukossa.