Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 4 BWT Bayern 39,11 %, 2,50 e

Toto5-2: 8 Wassi 21,54 %, 5,20 e

Toto5-3: 1 Olympic Blue Chip 64,54 %, 5,50 e

Toto5-4: 6 Freelancer 46,54 %, 5,90 e

Toto5-5: 1 Like It Or Not 2,30 %, 123,80 e

 

Vaihto: 92 385,50 euroa

Teivon tiistairivi alkoi suosikkivoitolla, kun BWT Bayern kiersi viimeisen kierroksen alussa kärkeen ja antoi palaa.

Toto5-1: Suosikki ei ollut mukana kovassa kiihdytyksessä, jossa Not So Easy Blue painui johtoon ja puolusti paikkaa vielä takasuoran alussa Black Mayaa vastaan.

Meno rauhoittui 11,5-vauhtisen puolikkaan jälkeen voimakkaasti, ja Mika Forss teki viidenteen pariin jääneellä BWT Bayernilla ratkaisunsa jo toisen kaarteen puolivälissä.

“Hevonen pikkaisen vekslasi ekoilla askeleilla, niin laskin, että ajetaan mieluummin varman päälle ravia, kun hevonen pystyy kummiskin kiertämäänkin”, Mika Forss selvitti alun tapahtumia. “Sitten alkoi tulla jo vähän haitariliikettä, niin ajattelin, että meidän on lähdettävä. Heti aavistin, että on pakko ladata täyttä siinä, kun ajaa eteenpäin, että päästäisiin edes keulan rinnalle, mutta sitten päästiin ihan kärkeen asti. Tämä on tosi vahva, ja kun ekoille metreille ei jouduttu uhraamaan yhtään voimia, ajattelinkin että ajetaan toinen kiekka reipasta.”

Keväällä omistajanvaihdoksen myötä Marjo Lindströmin valmennukseen siirtynyt 5-vuotias BWT Bayern saavutti kauden toisen voittonsa 2100 metrillä ajalla 15,0a. Ykkössija oli ohjastaja Mika Forssille illan toinen.

Alun johtanut Not So Easy Blue seurasi suosikista selvästi jääneenä toiseksi varmasti ennen Ingrossoa, joka sisällä neljäntenä ja viidentenä juostuaan mahtui loppukaarteessa hakeutumaan vapaille ja kiri suoran napakasti. Black Maya putosi totosta vasta aivan viime hetkillä.

 

Toto5-2: Pisimmän takamatkan Wassi hyödynsi vastustajien laukat ja nappasi 4-vuotiaiden suomenhevostammojen Missikisassa tarjolla olleen 6000 euron ykkösen tuloksella 31,3/2140 metriä. Se oli toiseksi pelatuin.

Esa Holopainen ajoi Seppo Suurosen valmentaman Wassin johtoon pienessä lähdössä jo takasuoralla. Ensimmäisessä kaarteessa laukannut suosikki Tupla-Siro tuli kisan puolivälissä voimalla rinnalle, mutta vain laukatakseen uudestaan.

“Siinä mentiin pätkä tosi lujaa”, Esa Holopainen korosti. “En tiedä, miten olisi käynyt ilman Tupla-Siron laukkaa. Se olisi varmaan mennytkin keulaan, mutta en silti välttämättä ollut huolestunut. Oli niin pitkä jono, ettei sinne pussiin olisi jääty. Tämä on vielä vähän laiska menemään, mutta kun toinen tulee lähelle, se lähtee kyllä vastaamaan. Helposti meni tänään. Viimeksi tuli Oulussa yllättävä laukka, sillä se on periaatteessa ravivarma ja se on jo puoli voittoa.”

Apassin tytär on saavuttanut yhdeksässä kilpailussa viisi voittoa, ja palkintotiliä komistaa jo 20 000 euron potti.

Alussa johtoon edennyt ja takasuoralta Wassin takana jatkanut Leikillä seurasi uhkaamatta toiseksi. Hitaasti käynnistynyt Harjan Halla nousi toisen kaarteen jälkeen toiselle radalle, tuli tasaisen hyvin perille ja kipusi kärkiparista jääneenä kolmanneksi.

Tupla-Siron lisäksi Fanix pilasi laukkoihin.

 

Toto5-3: Kohteiden pelatuin hevonen Olympic Blue Chip lähti sisältä tasaisesti, mutta pääsi nousemaan pian sujuvasti toiselle radalle, jota jäi kaarteessa taivaltamaan ilman vetoapua.

Olympic Blue Chip eteni hiljalleen kohti kärkeä, jossa alussa Geremi Bokolle vastannut Wall Street Comery rauhoitti kovasti menoa ja odotti suosikkia eteensä. Johtopaikka vaihtoi omistajaa toisen kaarteen lopussa.

“Ei satsattu yhtään siihen alkuun tänään”, illan kolmannen voittonsa ajanut Mika Forss kertasi. “Tärkeämpää on, että hevonen pelittää tällä lailla ja pysyy itse rauhallisena, että pystytään starttien myötä viemään sitä eteenpäin.”

“Tämä on tosi lahjakas hevonen, mutta tämä on ollut kallis varsana ja sitä on koitettu 2-vuotiaana Amerikan isoihin kisoihin. Siinä on sellaisia pieniä kummituksia ollut, mutta koko ajan tuntuu siltä, että niitten kanssa on opittu elämään paremmin ja paremmin. Kyvyt on kyllä ihan älyttömät. Toivottavasti saadaan seuraava puoli vuotta edetä hevosen kanssa niin, että se pysyy terveenä ja treenata rauhassa, niin tämä menee ensi kesänä aika kovaa.”

Matti J. Mäkisen valmentama Olympic Blue Chip pisteli päätöspuolikkaan 12,5-kyytiä ja saavutti sateen jo varsin märäksi ja likaiseksi tekemällä radalla tuloksen 16,9a/2100 metriä.

Wall Street Comery seurasi uhkaamatta toiseksi, ja neljännestä sisältä kiertelemättä tullut Basswood Grove työntyi sisäkautta kolmanneksi.

 

Toto5-4: Kaarteen puolivälin jälkeen keulaan edennyt selvä suosikki Freelancer veti tarvittavaa tahtia ja piti muut kurissa maaliin asti.

“Saatiin ajaa niin kuin itse tykättiin. Freelancer rauhoittuu aina menemään, ja siinä on paljon hyviä puolia”, Olli Koivunen kehui isänsä Harrin valmentamaa 5-vuotiasta ruunaa. “Ainut ongelma sillä on tuossa loppusuoralla, jos kaveri häviää siitä rinnalta, se voi ajatella, että tämä leikki olikin tässä. Avasin loppusuoran alussa korvapallot, niin se itsekin ehkä tajusi, että sieltä saattaa vielä tulla joku.”

Freelancer teki 2100 metrillä ajan 16,0a. Olli Koivusen mukaan rata on olosuhteisiin nähden vielä hyvä, joskin likainen ja näkyvyys on erittäin heikko.

Etukaarteessa neljännestä parista ulkoa muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt ja takasuoralta ilman vetoapua tullut Miraz kiri vahvasti lähimmäs Freelanceria. Toisesta ulkoa takasuoran alussa kuolemanpaikalle kiertänyt Sunbeam ei jaksanut puristaa ihan yhtä hyvin, mutta piti kolmanneksi.

 

Toto5-5: Suosikkipitoisesti edennyt rivi päättyi yllätykseen, kun tauolta palannut Like It Or Not johti koko matkan ajan ja saavutti ensimmäisen voittonsa, joka tuli tuloksella 17,4a/2100 metriä. Nelivuotias tamma oli kymmenen hevosen lähdössä toiseksi vähiten pelattu.

“Tietysti se ei ollut ikinä voittanut enkä tiennyt miten se tulee, mutta se on ollut meillä alkukesästä asti ja viimeiset treenit on mennyt hyvin, niin ajattelin, että ehkä se voisi vaikka pärjätä”, Pasi Tikkala kertoi. “En satsannut alkuun, mutta se lähti itsekseen lujaa. En sitten kyllä ajatellut missään vaiheessa ottaa kiinni niin paljon, että olisin antanut keulaa kenellekään. Sehän on nuori hevonen ja sillä on vähän startteja. Se on nyt hyvällä mallilla, ja uskon, että sillä on hyvä tulevaisuus.”

Toista rataa ilman vetoapua juossut Callela Kassius kiritti loppuun saakka ja oli uhkaamatta hyvä toinen. Kolmannesta parista ulkoa tasaisesti tullut Nelson Avenger pinnisti selvemmin hävinneenä kolmanneksi.

Toisessa parissa ulkona seurannut suosikki Oilsheik laukkasi maalisuoralle tultaessa, kun otteli käytännössä enää vain kolmannesta sijasta. Wingman pysyi taustalla.