Toto4-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto4-1: 12 Callela Einstein, 24,86 %, 4,50 euroa
Toto4-2: 6 Suvi Kevätön, 28,96 %, 8,80 e
Toto4-3: 9 Runner Wili, 7,30 %, 46,20 e
Toto4-4: 5 Heavy Beat, 47,36 %, 55,20 e

Vaihto: 67 276,50 euroa

Olli Koivusen tällä kertaa ohjastama Callela Einstein ylsi voittoon 12 radalta Porin Toto4-avauskohteessa.

Toto4-1: Markku Hietasen ajokki Feeling Classy taivalsi alun kolmatta rataa, mutta iski ensimmäisellä takasuoralla päättäväisesti eteenpäin ja pokkasi kärkipaikan puolikkaan täyttyessä.

Jarmo Saarela jäi Stella’s Boyn kanssa toiselle ilman vetoapua. Kaksikko prässäsi etusuoralla keulahevosta tosissaan, muttei päässyt ohitse. Vauhdinpito näkyi kärkiparin otteissa maalisuoralla sen verran, että neljännessä ulkona matkannut ja viimeisellä takasuoralla hyökännyt Callela Einstein ehti 19,5-lopetuksessa kärkeen viimeisellä 50 metrillä.

”Einstein tuntui perällä oikein hyvälle”, Olli Koivunen kertoi suosikista. ”Se on petrannut joka starttiin ja on tosi paljon aikuisempi kuin hetki sitten. Ajellaan näin, ja katsotaan mihin hevonen kehittyy.”

Harri Koivusen valmentama viisivuotias otti toisen peräkkäisen voittonsa tuloksella 18,0a/2100 metriä. Hannu Nivola on voittajan kasvattaja. Sen omistaa Kontion Konditoria Oy ja Smokewalley Oy.

Stella’s Boy otteli sitkeästi perille ja ohitti Feeling Classyn lopussa ollen maalissa toisena.

Toto4-2: Suosikki oli heti kättelyssä ulkona, kun sisäradalta matkaan lähtenyt Ilon Ari otti pitkäksi menneen alkulaukan. Kuumimpiin pelihevosiin kuulunut B. Tuuma nappasi kärkipaikan, mutta sekin laukkasi nopeasti menettäen mahdollisuutensa.

Kärkipaikka putosi Hannu Torvisen ajamalle Iinan Maestrolle, joka yritti suuryllätystä. Päätöspuolikkaan alussa rinnalla matkannut Suvi Kevätön painui edelle. Se sai lopulta tiukimman haasteen Antti Teivaisen ajamalta Ruutu-Vieskeriltä, mutta Seppo Markkulan ajokki piti varmaan voittoon kakkossuosikina.

“Tamma vapaalta radalta hyvät juoksut tekee, ja lähtö oli sopivampi kuin ollut, joten ajeltiin eteenpäin”, Seppo Markkula perusteli aktiivista ajoaan. “Suvi Kevätön on hyvä tamma. Eiköhän se Lahden Kunkkareihin kuulu, jos kunto on silloin kohdillaan.”

Juhani Kruus valmentaa ja omistaa ajalla 29,2a/2100 metriä voittaneen tamman.

Kärkikaksikon jälkeen kolmanneksi puristi Hannu Hietasen ajama Sopun Haaste.

Toto4-3: Kovan avauksen takia kenttä kääntyi lopussa, ja Heli Kujalan valmentama Runner Wili otti uransa avausvoiton. 7-vuotias oli ehtinyt kisata ennen tätä 59 kertaa vailla täyosumaa.

Seppo Markkula kannusti Twist In Timen kiihdytyksessä keulaan, mutta avaus venähti, kun Hannu Torvinen mieli sisäradalle kovasti myös Champagne Bathin kyydissä. Ensimmäiset 500 metriä tulitettiin 10,5-lukemiin.

Tuoreet voimat jyräsivät lopussa. Hannu Hietanen ei satsannut suosikki Leader Arialla lähtöön, mutta ruuna laukkasi maalisuoralla edettyään voittotaistoon. Jukka Torvisen ajama Runner Wili pisteli tällöin varmaan voittoon, vaikka odotteli vielä muita lopussa.

“Hyvä hevonen oli meillä edessä, ja kärki veti sopivaa tempoa. Ajattelin, että sopivat vetoavut jos löytyvät eteen, meiltä napakka pätkä löytyy loppuun”, Jukka Torvisen ennustus osui kohdalleen. “Suoran alussa tuntui paljon varaa olevan. Keulahevosesta kun se pääsi ohi, nosti korvat pystyyn ja jäi ihmettelemään. Voittomarginaali olisi voinut olla sen takia isompikin.”

Yllätyksellisen kaksarin täydensi Olli-Pekka Holopaisen ajokki Cold Hard Silver. Kolmanneksi sijoittuneen Ellen Rayn voitto olisi ollut vieläkin suurempi jymypaukku.

Toto4-4: Lähtö viivästyi kengityksen takia. Kierroksen pelatuin osallistuja Heavy Beat kantoi suosikin paineet hienosti, kun Olli Koivusen ajokki otti keulavoiton.

Heavy Beat joutui aukaisemaan 12,0-vauhtia päästäkseen ohi keulaan ensin avanneen Apricot Stonen. Toisen puolikkaan Salla Koskion valmennettava sai vetää todella rauhassa, kunnes Seppo Markkula kierrätti Rainbow Highlightin rinnalle. Tämä kaksikko otteli voitosta loppuun asti, mutta Heavy Beat piti puolen hevosen mitan otteen perille asti.

“Heavy Beat on tosi nopea ja lahjakas. Se ei ole parastaan vielä näyttänyt ja voi ajan myötä kehittyä vielä”, Olli Koivunen ennusti.

Lähdön viivästymisestä oli Koivusen mukaan hallaa Heavy Beatille.

“Hevonen kuumeni lähdön viivästyksen takia, jossa meni ihan ylimääräinen 15 minuuttia. Pakko kritisoida toimintaa, ettei se noin voi mennä. Kaikki muut kärsivät paitsi hevonen, jota kengitetään. Pitäisi joku aikaraja saada. Jos silloin ei ole valmista, hevonen poistetaan.”