Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 3 Callela Ikaros 68,91 %, 1,70 e

Toto5-2: 7 Gossip’s Hero 29,17 %, 2,38 e

Toto5-3: 3 Iikori 61,70 %, 2,58 e

Toto5-4: 1 Gollum 27,87 %, 3,56 e

Toto5-5: 3 Black Emperor 29,33 %, 5,16 e

 

Vaihto: 79 432,40 euroa

Lappeen tiistairavien pääpeli käynnistyi tasokkaalla lämminverilähdöllä, jossa Jere Taulion valmentama 3-vuotislahjakkuus Callela Ikaros piti kohteiden suurimpana suosikkina.

Toto5-1: Olli Koivunen otti tuntumaa Callela Ikarokseen kuukausi sitten Vermon Kolmivuotispokaalissa, jossa se seurasi selvästi rahakkaampien ikätovereiden perässä kolmanneksi. Esityksestä jäi turkulaiselle niin hyvä kuva, että hän lähti maan itälaidalle ajamaan ruunaa tonnin ykköspalkinnosta.

Perusmatkan kolmosradalta 2100 metrin tasoitusajoon lähtenyt Callela Ikaros sai paikkojen selvittyä asemat toisesta parista ulkoa, josta kirin aika koitti viimeisen kierroksen alkaessa pian sen jälkeen, kun Adrienne’s Ami oli tehnyt oman ratkaisunsa vähän aiemmin viidennestä ulkoa.

“Hevonen oli just niin hyvä kuin odotinkin”, Olli Koivunen iloitsi. “Vähän oli tuo volttaaminen hankalaa. Se siinä vähän hermoili, mutta päästiin kuitenkin aika varmasti liikkeelle. Koitin ottaa ensimmäiset metrit niin tarkasti kuin mahdollista, ettei vaan tule mitään tyhmää laukkaa tai muuta.”

“Olisin odottanut vielä hetken aikaa, mutta oli pakko lähteä. Sen jälkeen ajettiin vaan rauhassa eteenpäin, ja heppa oli kyllä mahtavan hyvä maaliin asti. Voimia jäi vielä käyttämättä.”

Callela Ikaros eteni takasuoralle mentäessä johtaneen Homehill’s Hugon rinnalle ja jyräsi maalisuoralla varmasti ohi. Vauhdikkaan lopetuksen ansiosta ajaksi tuli 16,3, jolla neljännen voittonsa napanneen Callela Ikaroksen tasoitusennätys parani kolme kymmenystä.

Neljännestä ulkoa pitkään selissä tullut Cragganmore iski loppukaarteessa vapaalle neljännelle radalle ja kiri terävästi toiseksi ennen Adrienne’s Amia.

 

Toto5-2: Suosikkivoitolla jatkettiin, kun 11,5-vauhtisen avauspuolikkaan jälkeen johtoon edennyt Gossip’s Hero piti niukasti pintansa.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Three Dee Nodo tarjosi tiukan vastuksen. Sillä oli loppusuoralla jo yliote, mutta suosikki tuli uudestaan.

Hannu Torvinen ajoi Marja Haakanan 6-vuotiasta ruunaa, jonka toinen peräkkäinen osuma Lappeesta tuli ajalla 15,3a/2100 metriä.

“Hannu sanoi, että seuraavaksi laitetaan sille kyllä sekkiä päälle. Tuntui, että se olisi mennyt vähän nenilleen, mutta onneksi se kuitenkin sitten vastasi vielä”, Marja Haakana huokaisi.

Kolmannesta sisältä tilaa löytänyt Blue Flash kiri loppuhetkillä melkein samaan rintamaan edellisten kanssa. Franklin Web oli vaisu toisesta ulkoa.

 

Toto5-3: Kohteiden toinen suursuosikki Iikori kukisti kovan kilpakumppanin Pauhiksen ja saavutti jo tämän kauden viidennen voittonsa, kun niitä ei tullut välillä useampaan vuoteen.

“Kyllä se oli tuo ensimmäinen treenitalvi varmasti moniin vuosiin”, Markus Porokka taustoitti. “Hevonen tuli vaan hyvään kuntoon. Keväällä jo kun viimeistelin sitä Vieremän starttiin, niin ajattelin, että on se maailman ihme, jos ei tämä tänä vuonna yhtään kertaa voita.”

Jottein jälkeen takasuoran alussa johtoon edennyt Iikori sai pian rinnalleen Pauhiksen, tiivisti tahtia toisella kierroksella ja piti tämän 22,5-lopetuksessa selvästi toisena. Koko 2100 metrille ajaksi kirjattiin 25,3a.

“Sehän oli Iikorille ihan murskavoitto”, Porokka naurahti. “Se jätti kaverin noin kauas, vaikka normaalisti pitää sen ihan tuossa korvalla. Erityisen helppo voitto taas.”

Jottei putosi kärkiparin kyydistä, ja toisessa ulkona aiemmin vaikeuksissa ollut Hanslankari jyskytti lopulta jälkijoukon kärkeen kolmanneksi.

 

Toto5-4: Olli Koivunen voitti myös toisella kohteissa startanneella Jere Taulion valmennettavalla. Gollum oli sekin lähtönsä suosikki.

Sisäradalta varmasti johtopaikan pitänyt Gollum veti tasaisen hyvää tahtia varmaan voittoon, joka tuli mailin matkalla ajalla 12,7a.

“Tämä on helppoa, kun on hyvin valmennetut hevoset”, Olli Koivunen kiitteli Jere Tauliota. “Gollumilla ajettiin nyt keulapaikalta, ja hevonen oli kyllä ihan mahtavan tuntuinen koko matkan. Jäi kaikki voimat tallelle, ja muutenkin oli kyllä mahtava esitys.”

Toista rataa ilman vetoapua juossut Stonecapes Picasso pudotti loppukaarteen alussa Gollumin taakse, kun muut olivat pudonneet jo tuntumasta. Stonecapes Picasso ei pystynyt enää haastamaan, mutta seurasi kannoilla toiseksi paljon ennen jälkijoukkoa.

Toisessa kaarteessa viidennestä ulkoa kirikaistalle lähtenyt Rebel Rapid sai pian selän eteen. Se käänsi loppukaarteessa vielä ulommas ja puristi toivottomista asemista kolmanneksi. Lassic Point laukkasi lähtöön.

 

Toto5-5: Lähes pohjarivi, kun päätöskohteen vienyt Black Emperor oli vain niukasti vähemmän pelattu kuin suosikki Case Caroline.

Voltista varmasti ja hyvin lähtenyt Black Emperor eteni johtoon jo avauspuolikkaan aikana ja hallitsi sitten vaivatta maaliin saakka. Voitto oli Sanna Salosen 5-vuotiaalle ruunalle kauden kuudenteen starttiin neljäs ja tuli tasoitusennätyksellä 16,9/2100 metriä, jossa parannusta aiempaan oli tasan sekunti.

“Tänään voitti kyllä oikeinkin väljästi”, ohjastaja Jani Ruotsalainen kehaisi. “Tämä ei ole vielä missään nimessä notkeimmillaan, mutta parantaa koko ajan. Tämä voi kehittyä yllättävän pitkälle. Hirmu lunki hevonen, ja terveyttä vaan jos riittää, niin tällä riittää vauhdit ja jakso.”

Naturgas seurasi voittajan takaa vapaasti toiseksi ennen perästään päätöspuolikkaalla ulommas hakeutunutta Tiger Staria.

Takamatkan sisäradalta aloittanut Case Caroline selvisi neljänteen pariin ulos, josta se lähti toisen kaarteen puolivälissä kolmannelle radalle. Se eteni kuolemanpaikalle, josta antoi lopussa selvästi periksi.