Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 9 Cankus Xport 48,48 %, 3,13 e

Toto4-2: 2 Lentävä Rols 58,47 %, 3,88 e

Toto4-3: 9 Fastoche Thieben 14,04 %, 9,65 e

Toto4-4: 2 Valtroks 31,92 %, 10,82 e

 

Vaihto: 74 755,32 euroa

Kaustisen perjantai-illan totonelkku alkoi amatööriohjastajien SM-liigan osalähdöllä, jossa kotiradan Jani Suonperä luotsasi selväksi suosikiksi luotetun Cankus Xportin vakuuttavasti ensimmäiseksi.

Toto4-1: Takarivistä lähtenyt Cankus Xport jäi paikkojen selvittyä viidenteen pariin ulos, josta se sai kiriluvan päätöskierroksen käynnistyessä. Edellä mennyt vastustaja teki saman liikkeen, mutta Jani Suonperä ei jäänyt arpomaan vetoavun hyötyä vaan iski saman tien vielä ulommas.

Cankus Xport liikkui vauhtiin päästyään kuin eri sarjan hevonen ja leiskautti keulaan jo takasuoran aikana. Loppua kohden ero muihin kasvoi isoksi.

“Tosi vahva ja nopea hevonen”, Jani Suonperä kehui ajokkiaan. “Ja tosi helppoa on meneminen. Pikkuisen on hätäinen tuohon lähtöön, mutta kun saa vaan rauhoitettua sen, niin hyvää jatkoa voi odottaa. Tosi helposti tuli voitto, ei tarvinnut kuin istua kyydissä.”

Rainer Björkrothin 4-vuotias Cankus Xport on kilpaillut 14 kertaa, voittanut neljästi ja ollut kolme kertaa toinen. Voitto tuli 2100 metrin matkalla ajalla 17,7a.

Suosikin perässä kiriin lähteneet Lexus Lloyd ja She Will Be nousivat muille totosijoille. Lexus Lloyd tuli takasuoralta ilman vetoapua, ja She Will Be puristi lopussa sen ohi toiseksi.

 

Toto4-2: Kohteiden pelatuin hevonen Lentävä Rols kiihtyi voltin kakkosradalta suoraan johtoon ja hallitsi oikein varmasti maaliin asti.

Antti Tupamäki ajoi Tarmo Tiaisen 8-vuotiasta tammaa, joka ravasi 2100 metriä aikaan 29,9 ja alitti ensimmäistä kertaa tähtirajan. Aiempi ennätys parani kymmenyksellä. Voitto oli sille jo tämän kauden viides.

“Päästiin heti piikkiin. Tämä on kyllä ihan idioottiravuri, jos ei mitään ihmeitä satu, ja minusta tämä oli kyllä paras startti. Nyt se meni kyllä tosi ilmavasti”, Antti Tupamäki suitsutti.

Suursuosikin takaa lopussa pudonnut Vilmai piti niukasti toiseksi. Ruiske ei pitänyt matkalla kolmannessa ulkona kunnolla tuntumaa, mutta puursi tasaisen hyvin perille ja tuli viime hetkillä lähes täysin Vilmain ulkopuolelle. Tarmo Ite lähti toisen kaarteen jälkeen sen takaa kolmannelle radalle, muttei parantanut. Siron Peli laukkasi alussa.

 

Toto4-3: Erittäin tasaisesti pelatun lähdön suosikki Lake’s Action laukkasi toivottomasti lähtöön. Sen takaa lähtenyt Fastoche Thieben menetti asemiaan, mutta selvisi lopulta viidenteen pariin ulos, josta nousi toisen kaarteen jälkeen selässä kolmannelle radalle.

Obrigado heitti päätöskierroksen käynnistyessä vielä taaempaa neljännelle radalle, mutta sen voimat ehtyivät ennen ratkaisuhetkiä ja Fastoche Thieben pääsi kirimään lopussa vapaasti. Voittajasta ei jäänyt suoralla epäilystä.

Niko Jokela ajoi 5-vuotiasta Fastoche Thiebeniä, jonka valmentajalle Rainer Björkrothille tuli kohteissa näin toinen täysosuma. Neljänneksi eniten pelattu Fastoche Thieben kirjautti 2100 metrillä ajan 16,2.

“Lähdössä jäätiin laukkaavan takana aika lailla hännille, mutta sitten saatiin hyvää vetoapua tuolla kolmannella radalla ja kyllä tämä hyvän tuntuinen oli ja voitti lopulta tosi helposti”, Niko Jokela kertasi.

Takamatkalta kolmanteen ulos luovinut Finally Famous pysyi kirivaiheessa alkaessa asemissaan ja juuttui pussiin. Se valui loppukaarteessa suorastaan toivottoman kauas, mutta spurttasi maalisuoran niin tulisesti, että ehti vielä toiseksi.

Fastoche Thiebeniä seurannut Fika pinnisti tasaisesti kolmanneksi, kun toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Trouble Leader ei jaksanut puristaa ihan täysillä. Johtopaikalla juossut Caakao laukkasi maalisuoralla lyödyn oloisena.

 

Toto4-4: Kovan kylmäveritasoituksen suosikki Valtroks täydensi Santtu Raitalan kypärätempun. Kaksi aiempaa voittoa tulivat jo ennen pääpelin kohteita.

Voltista hyvin lähtenyt Valtroks johti koko 2100 metrin ajan. Se tiivisti tahtia toisella kierroksella ja pinkoi päätöspuolikkaan kerrassaan 1.22:n lukemiin. Kati Pekkalan 10-vuotiaan ruunan kauden kolmas täysosuma tuli ajalla 29,3.

“Oikein tuttu hevonen kaikin tavoin ja oikein miellyttävä hevonen”, Santtu Raitala ylisti Valtroksia. “Ilman muuta kovin lähtö, missä on ikinä oltu mukana. Pitää toki huomioida, että kavereilla on kaudet vasta aluillaan, mutta tämäkin tuli kuitenkin jonkinlaiselta breikiltä, että sillä lailla oli oikein mielenkiintoista nähdä tuo lopputaistelu, miten hevonen venyi siinä.”

“Mietin sillai, että takamatkan hevosilla ei tässä kohtaa kautta haluta ajaa heti eteenpäin, niin koitin vasta vimppa 800 ajaa kovaa. Hevonen tuli tosi hienosti perille. Kaveritkin teki oikein hienoja juoksuja, mutta tämä tsemppasi hienosti.”

Tauolta palannut kuninkuusravikävijä Joriini nousi toiseksi viimeisessä kaarteessa kuudennesta sisältä neljänteen ulos, sai lopussa tilaa ja spurttasi terävästi toiseksi. Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Aika-Sisu rutisti rehdisti kolmanneksi.

Alkumatkasta hännille pakittanut Fiiling lähti viimeisen kierroksen alussa muiden mukana kolmannelle radalle, ohitti huonon selän takasuoralla neljännen radan kautta ja kiri lopussa aivan toton tuntumaan.

Kolmannen radan jonoa päätöskierroksella vetänyt Lumi-Masi laukkasi loppusuoran avautuessa. Se oli siinä vaiheessa vielä tototaistossa.