Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 3 Capo Birdland 7,06 %, 16,71 e

Toto4-2: 10 Aika-Otus 5,68 %, 154,54 e

Toto4-3: 1 Taksvenla 26,98 %, 272,29 e

Toto4-4: 5 Trouble Leader 20,99 %, 519,83 e

 

Vaihto: 70 377,92 euroa

Tapani Salojensaaren vuosi alkoi Kaustisen loppiaisraveissa täydellisesti, kun Capo Birdland päihitti johtopaikalla häärineen suosikki Rue De Roin tämän rinnalta.

Toto4-1: Luottoa hevoseen löytyi, sillä Capo Birdland jäi tasaisena avaajana takapareihin. Tapani Salojensaari käänsi oikeasta ohjasta heti ensimmäisen kaarteen jälkeen, ja puoli kierrosta myöhemmin valjakko pääsi laskeutumaan kärjen rinnalle toiselle radalle.

Melkein puolet viime kauden starteistaan voittanut Rue De Roi sai johtopaikan pidettyään vetää ihan sopivasti, mutta viidenneksi eniten merkitty Capo Birdland puristi ratkaisuhetket silti hitusen paremmin. Kahdeksanvuotiaalle Capo Birdlandille ajalla 16,9a/2100 metriä tullut voitto oli koko uralla viides. Viime kaudella tuli yksi täysosuma marraskuussa samalla Nikulan radalla.

“Nämä talvikelit ja pikkuinen pakkanen ja pitävä napakka rata toimii tälle hevoselle hyvin”, Tapani Salojensaari summasi. “Tämä on tottunut menemään kuolemanpaikalta eikä moiti sitä. Se tekee sen, minkä pystyy, ja kun ei tule hirveitä rytminvaihdoksia, niin se käy tälle.”

Noin 800 metriä ennen maalia viidennestä ulkoa selkään kolmannelle radalle noussut Vanilla Price iski loppukaarteessa omaan kiriin ja kipusi kärkiparin tuntumaan kolmanneksi niukasti ennen hänniltä napakasti kirinyttä Jeppas Roulettia.

Ensimmäisen kaarteen lopussa kolmannelta radalta kuolemanpaikalle edennyt Moonwhisper jatkoi toisen kaarteen jälkeen toisessa ulkona. Se pääsi kääntämään maalisuoralla vapaalle radalle, mutta kirihaluja ei enää löytynyt.

 

Toto4-2: Voittoja kahdeksalla eri vuosikymmenellä! Markku Hietasen uuden vuosikymmenen ensimmäinen osuma tuli Reino Salmelan 8-vuotiaalla Aika-Otuksella, joka oli neljänneksi pelatuin.

Viimeisen takasuoran alkupuolella neljännestä parista hyökännyt Aika-Otus eteni loppusuoran alussa johtohevosen rinnalle, josta puristi päänmitan ohi. Aika-Otus ei voittanut viime vuonna kertaakaan, mutta koko uran kolmas ykkönen tuli ajalla 30,0/2140 metriä.

“Se on paremmalla ravilla kuin viime vuonna”, Markku Hietanen vertasi. “Katsoin sen edellisen startin, kun Reino ajoi, että teki hyvän juoksun, ja nyt se teki vielä paremman.”

Parhaan vastuksen tarjosi poika Hannu Hietanen, jonka ajama Hespori pääsi ensimmäisessä kaarteessa Taajaninnon laukattua johtoon ja piti paikan melkein maaliin asti.

Toisesta parista ulkoa loppukaarteessa Aika-Otuksen perään päässyt Likusteri seurasi kärkikaksikkoa uhkaamatta tuntumassa kolmanneksi.

Reino Salmela ajoi lähdössä itse Sillankorvan Uljasta, joka sai kolmannessa sisällä juostuaan tulla aika sujuvasti ja seuraili neljänneksi.

Kolmen kuukauden tauolta palannut Jamas Vilmer luotettiin lähes 56-prosenttisesti merkittynä kohteiden pelatuimmaksi, mutta toiselle radalle ilman vetoapua ajautunut suosikki taipui lopussa kuudenneksi.

 

Toto4-3: Yksin perusmatkalta lähtenyt Taksvenla johti kylmäveristen kovaa tasoitusta maaliin asti. Toiseksi eniten pelattu 10-vuotias tamma kirjautti 2100 metrillä ajan 29,3.

Ensimmäinen kierros oli maltillinen, mutta kun toisen kaarteen lopulla jonomuodostelman neljänneltä sijalta toiselle radalle noussut Vilma Lyydia tuli etusuoralla voimalla rinnalle, tahti kiihtyi hetkessä. Isä ja poika Hietanen ottivat taas tiukasti yhteen, ja tällä kertaa voittovuorossa oli Hannu, jolle ykkössija oli päivän toinen.

“Taksvenla on parantanut koko ajan, ja kyllä uskon, että tuleva kesä, jos kaikki pysyy kunnossa, niin voi olla uran paras kyllä”, Hannu Hietanen kehui lapualaisen Veijo Hakalan tammaa. “Kun se saa alkumatkan mennä pikkaisen rauhassa, niin se kyllä pystyy toisen ringin mennä tosi kovaakin. Sillä on aivan kaikkia hyviä ominaisuuksia.”

Yli puolen vuoden tauolta palannut Fiiling pelattiin heti suosikiksi. Se pääsi etenemään sujuvasti kolmanteen sisälle, jossa seuraili, kun vauhti kiihtyi kolmannella puolikkaalla valiolukemiin. Se nousi takasuoran alussa sitten toiseen ulos, käänsi loppukaarteessa kiriin ja puristi jo hieman eroa tehnyttä Taksvenlaa uhkaamatta toiseksi. Vilma Lyydia piti lopun taipumisestaan huolimatta varmasti kolmanneksi.

 

Toto4-4: Hannu Hietasen hattutemppu täydentyi Petri Klemolan tallin Trouble Leaderin kanssa. Trouble Leader oli toiseksi pelatuin ja teki 2100 metrin tasoitusajossa tuloksen 17,6.

Startti ei mennyt voltin vitosradalta parhaalla tavalla, sillä Trouble Leader jäi kaarteeseen mentäessä neljännelle radalle. Hannu Hietanen ajoi kuitenkin päättäväisesti eteenpäin, pääsi takasuoralla sisäpuolella kiertäneen Don Pescadorin ohi ja lopulta myös johtoon, vaikka ulommalta juoksuradalta suoraan keulaan ampaissut Livi Mystery oli lähdön suosikki.

“Olin kyllä valmistautunut jäämään siihen rinnalle, mutta Mauri (Jaara) sitten päästi eteen”, Hannu Hietanen kertasi. “Ehkä Maurille jäi sitten jonkin verran varaa siihen taakse. Yritin sen verran ajaa, että olisi päässyt toiseksi, mutta se jäi pikkuisen odottelemaan, kun takasuora oli jo tosi kovaa tällekin, niin ei sitten enää lähtenyt alta. Hevoselle kuitenkin täydet pisteet tuosta juoksusta.”

Vauhti kiihtyi kolmannella puolikkaalla, kun kierros jäljellä viidennestä ulkoa hyökännyt Griminal Jack eteni nopeasti kärkiparin ulkopuolelle. Ohi ei ollut asiaa, ja pitkä kiri painoi lopussa jaloissa.

Ensimmäisellä takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua päätynyt Don Pescador tsemppasi hyvin perille ja kesti neljänneksi. Sen takaa loppusuoralla irti päässyt Castor U.M. työntyi toiseksi niukasti ennen vaille kiritilaa jäänyttä Livi Mysterya. Caakao tuli kolmannessa sisällä niin ikään pussissa maaliin.