Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 3 Celebration Song 5,65 %, 4,50 e

Toto75-2: 12 Mysteerio 28,69 %, 11,30 e

Toto75-3: 3 Koskelan Akseli 8,72 %, 70,20 e

Toto75-4: 6 Lovemore 12,23 %, 353,60 e

Toto75-5: 3 Ice Wine 12,83 %, 1174,40 e

Toto75-6: 7 Viktor Kärppä 52,03 %, 2002,80 e

Toto75-7: 1 Star Martini 17,70 %, 9513,30 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 9513,30 euroa

6 oikein 80,40 euroa

5 oikein 7,00 euroa

 

Vaihto: 336 864,85 euroa

Kärjen takaa loppusuoralla vapaalle radalle hakeutunut Celebration Song spurttasi viimeiset metrit parasta vauhtia ja ohitti kovan kärkiparin lauantain Toto75-kierroksen aloittaneessa haastajadivisioonan finaalissa.

Toto75-1: Paikka johtoon kiihdyttäneen Popen takana oli jo ennakkoon Celebration Songia ajaneen Olli Koivusen mielessä.

“Heti oikeastaan, kun auto lähti irrottamaan, huomattiin että onnistuu etukäteissuunnitelmat. Siinä oli meille mieluinen paikka ajaa”, ensimmäistä kertaa Jouni Kivelän 8-vuotiaan tamman ohjat ottanut Olli Koivunen korosti. “Luukut aukesi tuossa 150 jäljellä, ja sen jälkeen hevonen vaihtoi kyllä ihan mahtavasti rytmiä ja vielä kerkesi voittoon. Se tuntui tosi hyvältä, eikä se sitten loppujen lopuksi yllättänyt.”

Viidenneksi eniten pelattu Celebration Song kuittasi 6000 euron voittorahat 2100 metrillä ajalla 14,8a.

Ensimmäisessä kaarteessa toiselle radalle ilman vetoapua päässyt Reverend Dred antoi Popen vetää pitkään haluamaansa tahtia, mutta se heitti silti tiukan haasteen ja tuli 1.12-lopetuksessa lopulta niukasti suosikin ohi, mutta joutui tyytymään kakkossijaan, kun Celebration Song pystyi kirimään vielä terävämmin.

 

Toto75-2: Takamatkan sisäradalta kylmäveristen nousija- ja haastajadivarin finaaliin lähtenyt suosikki Mysteerio pääsi nousemaan toiselle radalle ja lähti jo ensimmäisen kaarteen jälkeen kolmannelle radalle, jota pitkin eteni toisen kaarteen jälkeen kuolemanpaikalle.

“Hevonen menee siitä tosi hyvällä omalla paineella, ja toiveet oli siinä aika korkealla”, ohjastaja Niko Jokela vakuutti. “Lopussa jos kaveri olisi tullut rinnalle, se olisi kyllä vastannut. Sillä on niin äärettömän hyvä fysiikka, että se nousee kyllä pitkälle. Vauhtiakin tulee pikkuhiljaa lisää.”

Veli-Matti Kangasluoman valmentama 9-vuotias Mysteerio vei kuuden tonnin ykköspalkinnon tuloksella 27,3/2120 metriä. Se jatkaa tästä huippudivisioonassa, jonka menee Niko Jokelan mielestä läpi jo tämän kauden aikana.

R.R. Valssitar sai nappijuoksun toisessa ulkona. Ensimmäisellä kierroksella edessä juoksi Vienan Myrsky, ja kun se laukkasi toisen kaarteen lopussa, ulkona edennyt suosikki pääsi sujuvasti sen tilalle. R.R. Valssitar sai tulla vapaasti ja seurasi 23,5-vauhtisessa päätöksessä Mysteerion tuntumassa varmasti toiseksi.

Alusta asti johtanut Faitteri jäi loppukaarteessa alakynteen Mysteeriota vastaan ja laukkasi kaarteen puolivälin jälkeen. Sitä seurannut Rankkari sai tulla sitten vapaasti ja piti kolmanneksi.

 

Toto75-3: Johtopaikalla juossut Koskelan Akseli veti korkeimpien kylmäveridivisioonien finaalia koko 2100 metrin ajan. Se oli viidenneksi eniten pelattu ja nappasi kymppitonnin ajalla 25,8.

Melko tasaisesti pelatun lähdön suosikki Tee Wee Paroni jäi kiertämään toista rataa ilman vetoapua. Se puolusti paikkaa, kun takamatkalta lähtenyt Polara tuli ulkopuolelle ensimmäisen takasuoran lopulla. Näin Polara juuttui kolmannelle radalle, ja vauhti pysyi tasaisen kovana.

“Koskelan Akseli on tehnyt parhaat juoksut keulasta ja on tehnyt hyviä juoksuja nytkin, mutta voitto on kiertänyt. En lähtenyt missään tapauksessa lyötynä matkaan”, Jukka-Pekka Kauhanen huomautti. “Tee Wee Paroni on tehnyt kanssa hyviä juoksuja, ja melkein arvasin, ettei sekään laske ketään eteensä. Joka metri, jonka suosiolla luovuttaa, niin kyllä se on hankalaa tuossa lopussa paikata. Koskelan Akseli oli loppukaarteessa vielä hyvin ohjilla, ja korvat oli vielä kiinni. Rokin Maxi tuli kovaa tuossa lopussa, mutta onneksi maali oli tuossa missä on, ja oltiin ykkösiä.”

Toisessa parissa ulkona matkannut Passiton mahtui loppukaarteen alussa nousemaan kiriin kolmannelle radalle, ja sitä parijonossakin seurannut Rokin Maxi lyöttäytyi perään myös kirikaistalle.

Rokin Maxi pääsi tulemaan maalisuoran vapaasti ja puristi parhaiten, muttei ihan ehtinyt voittoon. Passiton pinnisti kaksikosta jääneenä kolmanneksi niukasti ennen sisäradan Lilin Jytkyä. Tee Wee Paroni kesti viidenneksi, mutta Polara taipui taustalle.

 

Toto75-4: Tammatasoituksen selvä suosikki Beat Of Love ei löytänyt takamatkan juoksuradalta lähteneenä paikkaa parijonosta ja ajoi kolmatta rataa voimalla eteenpäin.

Paalun juoksuradalta toiseen ulos selvinnyt Lovemore käänsi kaarteen jälkeen Beat Of Loven eteen ja haki takasuoran aikana johtopaikan, jonka Beat Of Love toisessa kaarteessa sitten valtasi itselleen.

Tempo oli tasaisen hyvää, mutta kiihtyi silti vielä päätöspuolikkaalla. Eroja alkoi syntyä, ja Lovemore pääsi iskemään vapaasti kiriin, joka toi kolmanneksi eniten pelatulle tammalle voiton tasoitusennätyksellä 16,2/2100 metriä.

“Yritin ajaa Beat Of Lovea vastaan jo matkalla, mutta hevonen jarrutteli ja hiljenteli, ja sitten Hannu oli meitä jo niin paljon edellä, kun meidän hevonen lähti vastaamaan, että vauhti olisi mennyt sitten liian pitkään liian kovaksi”, Timo Hulkkosen suojattia ajanut Iikka Nurmonen kertasi. “Tämä on aika oppimaton hevonen. Kun rupeaa jonain päivänä oikein juoksemaan, voi mennä kovaakin. Se on vielä vähän semmoista, ettei se ymmärrä, mitä tehdä. Pieniä hetkiä se oivaltaa, ja silloin se menee hyvin.”

Alun johtanut American Dream seurasi kärkikaksikosta reilusti jääneenä kolmanneksi.

 

Toto75-5: Pronssifinaalissa nähtiin raju kamppailu juoksupaikoista, kun keulaan avannut Ice Wine vastasi pitkään Excalibur Itille ja takarivistä lähtenyt suosikki Wilhelm Nash kiersi vielä sen ulkopuolella.

Mika Forss luopui kärkipaikasta toisessa kaarteessa, mutta vauhti pysyi kovana sen jälkeenkin ja täysi kierros taittui aikaan 11,5.

Kun tahti seuraavalla puolikkaalla vähän rauhoittui, parijonosta tehtiin ratkaisuja. Parhaiten liikkui vajaat 900 jäljellä neljännestä ulkoa hyökännyt Piedmont, joka eteni takasuoran alkupuolella Excalibur Itin rinnalle ja painui loppukaarteessa keulaan.

Piedmont teki kaarteessa jo hieman eroa, mutta Excalibur Itin takaa toiselle radalle päässyt Ice Wine kehitti vielä napakan kirin ja pudotti jättiyllätystä havitelleen Piedmontin toiseksi.

Leo Mönttisen 7-vuotias Ice Wine oli kolmanneksi pelatuin. Se kuittasi 8000 euroa huippuajalla 13,2a/2100 metriä.

“Tamma oli tosi hyvän tuntuinen jo lämmityksessä tänään. Viimeksi se tuli vähän kevyellä laitolla, ja Leksa sanoi jo silloin, että Vermossa se on paljon parempi”, päivän kolmannen voittonsa ajanut Mika Forss kertoi. “Ice Wine oli tosiaan mukana siinä menossa tänään koko ajan ja silti tuli tosi helposti voittoon. Leksakin sanoi, että kyllä pitää ihastella. Ei hän ole mielestään tehnyt mitään eri lailla, mutta nyt se on mallillaan.”

Excalibur It kesti kolmanneksi, mutta Wilhelm Nashin juoksu meni mahdottomaksi ja se antoi vähän periksi.

 

Toto75-6: Kierroksen luottohevonen Viktor Kärppä juoksi huippudivisioonan finaalissa toisen radan jonossa kolmantena ja neljäntenä hevosena. Se lähti noin 900 metriä ennen maalia selässä kolmannelle radalle, käänsi loppukaarteen alkupuolella vapaalle neljännelle radalle ja kiri lopulta helppoon voittoon, kun kärkihevosten paras vauhti hiipui.

“Saatiin ihan sellainen juoksu, kuin tuossa haaveilin”, Esa Holopainen iloitsi. “Tämä sitten kiittää, kun saa selissä mennä. Se kirii pätkän sitten tosi kovaa.”

Tuloksen 25,9a/2100 metriä tehnyt Viktor Kärppä kasvatti tienestejään 8000 eurolla ja joutuu voittosummansa puolesta jatkossa tähtidivariin.

“Pitää vähän katsoa, kun jossakin vaiheessa on tarkoitus pitää treenitaukoakin, jos meinaa kesän kisoihin. Ei voi koko talvea ajaa kilpaa, mutta mieli tekisi joku startti vielä ajaa, kun hevonen on hyvässä mallissa”, Esa Holopainen pohti.

Etusuoralla taustalta reissuun lähtenyt Tementikko jatkoi etukaarteeseen mentäessä Viktor Kärpän perässä ja punnersi siitä jääneenä lopussa toiseksi. Hänniltä ulos hakeutunut Holari kiri loppuhetket vahvasti ja nousi melkein täysin Tementikon rinnalle kolmanneksi.

Kiihdytyksessä sisältä johtopaikan pitänyt Hexan Voksu joutui vetämään reippaasti, kun Hymynkare kiersi alun jälkeen takapareista rinnalle. Hexan Voksun ravi hajosi jälleen päätöspuolikkaalla ja vaihtui maalisuoran avautuessa laukaksi, kun se oli jäänyt jo alakynteen.

 

Toto75-7: Bret Boko valtasi Talvimaljassa odotusten mukaisesti johtopaikan, jonka se luovutti toiseen kaarteeseen mentäessä T.Rexille. Takarivistä lähtenyt suosikki ajoi kolmatta rataa tasaisesti eteenpäin ja sai kärkeen päästyään määrätä tahdin.

Kun kuolemanpaikalla juossut Seabiscuit alkoi jäädä jo viimeisellä takasuoralla eivätkä kirit takaa kantaneet, sisärata aukesi vauhdin kiihtyessä päätöspuolikkaalla.

Bret Boko iski loppukaarteen alussa halukkaasti T.Rexin rinnalle, mutta sitä seurannut Star Martini oli vielä tuoreempi ja ratkaisi maalisuoralla vaivatta.

“Oli hienoajoinen hevonen, ja saatiin hieno juoksu tuossa sisällä”, ohjastaja Antti Teivainen summasi. “Viimeisessä kurvissa aukesi luukut oikealla hetkellä, ja hevonen spurttasi kyllä iloisesti voittoon. Kun käänsin sen menemään kolmannelle radalle ja nyppäsin korvat auki, asia oli loppuun käsitelty. Se oli oikein pörhäkkä ja piti vauhtinsa hyvin maaliin asti.”

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Star Martini vei kymppitonnin 2100 metrin ajalla 13,6a. T.Rex täydensi tallin menestystä kolmannella sijallaan, joskaan Mika Forss ei ollut tyytyväinen sen esitykseen.

“Hevonen ei laita nyt oikeaa pykälää päälle”, Forss kuvaili. “Päästiin hallitsemaan kärkipaikalle, ja minusta voimia oli tallella maalissakin, mutta se ei anna nyt itsestään irti. Se on nyt tosi terve ja ravaa hyvin. Täytyy päävehkeitä varmaan muuttaa.”

Big Headachen juoksu meni pieleen, kun se joutui jättäytymään alussa hännille ja kirivaiheessa selkä ei vetänyt.