Karjalaista sukujuurta oleva Erkki Haapiainen Kärkölästä osti Charme Asserdalin Solvallan Kriterium-huutokaupasta 1974 yhdessä neljän muun varsan kanssa.
Karjalaista sukujuurta oleva Erkki Haapiainen Kärkölästä osti Charme Asserdalin Solvallan Kriterium-huutokaupasta 1974 yhdessä neljän muun varsan kanssa.Kuva: Hevosurheilun arkisto

Charme Asserdalin tarina, osa 2

Charme Asserdal syntyi Erik Anderssonin Asserdal-siittolassa Västra Frölundassa, Ruotsissa 15.3.1973.

Varhainen syntymäaika ja ammattimaisen kasvattajan talli antoivat suotuisat lähtökohdat ainutlaatuiselle uralle.

Monien ammattikasvattajien tapaan Asserdal-siittola nimesi kunkin ikäluokan varsat juoksevilla aakkosilla, ja Charme kuului siis C-sarjaan.

Charmen suku oli sen omankin ajan mittapuun mukaan korkeintaan keskinkertainen, vaikkakin se tietysti ”parani” myöhemmin huomattavasti tamman omien suursaavutusten myötä.

Isä oli viisivuotiaana Ruotsiin tuotu ranskalaisori Train Bloc 16,4a, viittä vaille huippuhevonen, joka juoksi 34 voittoa ja 614 000 kruunun voittosumman. Sen ansioluetteloon merkittiin muun muassa Preis der Besten Saksassa sekä Th. Ericssons Memorial Ruotsissa.

Train Bloc oli melko suosittu siitosori, joka jätti kaikkiaan 249 varsaa. Charme oli tietysti jälkeläistön ylivoimainen priimus. Toiseksi paras oli puolimiljonääri Gunde 15,4a, ja parhaimmistoon kuului myös Suomeen tuotu ja Pentti Savolaisella vaikuttanut Lady Älekärr 15,4a ja 54 661 euroa.

Charmen emä Numancia 24,6ke oli kilpahevosena hyvin arkinen tamma, joka onnistui voittamaan kerran 81 starttia käsittäneellä urallaan. Sen isä Justus 21,0 lienee saanut siitosmahdollisuuden lähinnä ruotsalaisen ravijalostuksen ikoneihin kuuluvan Bulwarkin (Volomite) poikana.

Charme oli emänsä kolmas varsa. Kaikkiaan Numancia pyöräytti maailmaan 13 varsaa, joista toiseksi parhaat numerot sai ruuna Speed Loss 14,0a ja 637 600 kruunua.

Charmen voittosumma oli kruunuissa ilmaistuna 3 162 125, mikä oli lähes 70 prosenttia Eliittitamman (Elitsto) arvonimen saaneen Numancian jälkeläistön ansioista.

Sekä Numancia että emänsä Idalia ovat perustaneet laajat perheet, joiden jäseniä on levinnyt ympäri Eurooppaa, mutta toista lähellekään Charmen veroista ravuria kumpikaan ei ole pystynyt tuottamaan.

Lähimmäksi yltää 1968 syntynyt Pohjoismaiden mestari Frances Marie 15,2a, joka voitti 50 kertaa ja tienasi 550 000 kruunua. Idalia on sen ja Charmen yhteinen emänemä.

Charme Asserdal tuli myyntiin Solvallan Kriterium-huutokauppaan 1974 ja päätyi neljä varsaa ostaneen Erkki Haapiaisen ostoslistalle 8 500 kruunun hinnalla.

Luovutetun Karjalan Jääskessä syntynyt Haapiainen harjoitti lämminveriravureiden tuontia aluksi Tanskasta ja sittemmin erityisesti Solvallan syyshuutokaupoista.

Charmea luonnehdittiin aikoinaan halpatuontivarsaksi, ja vaikka halpuus on suhteellinen käsite, Charme kuului hintahaitarin halvempaan puoliskoon ellei peräti kolmannekseen.

Suomeen ostettiin huutokaupasta kaikkiaan 19 yksivuotiasta varsaa, ja  Charme oli niistä seitsemänneksi halvin.

"Yhdessä Erkki Haapiaisen kanssa varsoja oltiin ostamassa. Charmen suku ei säväyttänyt, mutta hyvännäköinen varsa se oli, ja Erkin nimiin se alkuun meni", Charmen sittemmin ostanut ja omistanut Timo Eve muistelee.

Seuraavana talvena Charme Asserdal siirtyi lahtelaisen autoverhoilijan Timo Even, 37, omistukseen sillä puheella, että Haapiainen hoitaa varsan opettamisen.

Erinäisten kulujen huomioimisten ja vaihtokauppojen sekä verottajan kovistelujen jälkeen tulevan miljonääritamman hankintahinnaksi vahvistui Even mukaan lopulta 13 000 markkaa.

Seuraavassa osassa kerrotaan, millaisia olivat Euroopan tulevan ravikuningattaren ensi metrit kaviourilla.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi