Kilpailuvuosi 1977
  • Charme 4-vuotias
  • 31 starttia, 23-5-1
  • Voittosumma 346 340 mk
  • Ennätykset 13,9a (EE), 18,8

Kausi 1977 teki Charmesta Pohjoismaiden parhaan nelivuotiaan ja eurooppalaisen ikäluokkatähden.

Ennen kansainvälistä läpimurtoa Charme valloitti Suomen ykkössarjat.

Kauden ensimmäiset kuulumiset saatiin helmikuussa. Timo Even mukaan Charmen aloitus oli viivästynyt tamman Solvallassa saaman lihasvenähtymän takia. ”Nyt tamma on kuitenkin täydelleen toipunut ja se on jo ’raakassa reenauksessa’”, hän kertoi Hevosurheilulle.

Tallin valmentajaksi oli vaihtunut Harri Ståhlberg ja kun avausstartti huhtikuussa Teivossa koitti, nähtiin muutos myös kuskinpukilla.

Ohjiin oli tullut 23-vuotias Heikki Korpi, ravilegenda Allan Korven keskimmäinen poika, jonka ensituntuma tammaan tuotti murskaavan voiton Teivon V5-raveissa (nyk. T76).

”Heikin ammattitaito kuskina oli minulle yhtä hyvin tiedossa kuin muillakin. Eniten ajajavalintaani vaikutti kuitenkin se, ettei Heikillä ole nimissään omaa valmennustallia”, Timo Eve perusteli kuskivalintaa.

Vaikuttunut oli myös Heikki Korpi, joka tarinan mukaan kertoi veljelleen Pekalle, että nyt hänellä oli käsissään hevonen, joka tuntui vielä paremmalta kuin Pekan ykköstykki Meadow Trish. Pekka hymähti pikkuveljen puheille, mutta joutui ajan saatossa korjaamaan käsityksiään.

Avausstartin loisto noteerattiin myös Hevosurheilussa. ”Charme Asserdalin loppusuoran esitys osoitti, että tammassa piilee runsaasti vauhtivaroja, jotka auttavat sitä menestymään tulevaisuudessa paljon kovemmissakin sarjoissa”, ennakoi toimittaja Tapio Mäenpää.

Uutta nähtiin myös varustepuolella vapun aattona Käpylässä, kun Charmen takana oli kärryteknologian uutuus, kevytmetallista valmistetut kotimaiset “M-kärryt”. Ne olivat kapeat ja korkeat, ja muotoilunsa takia “nostivat” hevosta etupäästään helpottaen sen ravia.

Keväällä Charmen kilpailupaineet olivat niin kovat, että se ajoittain sortui lähtölaukkaan. Näin kävi myös ensimmäisessä kohtaamisessa isokenkäisten kanssa Porin Kultaloimessa. Charme laukkasi lähtöön ja oli finaalin kolmas kukistettuaan voittaja Scotty Loven karsinnassa.

Killerin Eliitissä Charme oli kakkonen Express Priden takana ja teki nelivuotiaiden tammojen SE:n 16,3a.

Lopullinen läpimurto kotimaiselle huipulle tapahtui Suurmestaruudessa Käpylässä toukokuun lopulla. Tuohon aikaan suurkilpailut olivat lähes poikkeuksetta uloslyöntiajoja, jotka koostuivat karsinnoista ja finaalista.

Suurmestaruus oli kuitenkin vielä kovempi koitos. Karsinnat lauantaina 2700 metrin matkalla ja sunnuntaina 1800 metrin matkalla, minkä päälle tuli finaali 2300 metrin matkalla.

Vasta nelivuotias Charme selvitti raastavan tehtävän puhtaalla pelillä.

Charmella on 300 000 markan pää, leijonan ruokahalu ja hevosen rakenne ja ravi.

“En myisi sitä mistään hinnasta, vaikka kuolisin kuinka köyhänä”, Timo Eve vakuutti Suurmestaruuden ratkettua Hevosurheilussa.

Nyt oli hyvä lähteä kohtaamaan Pohjoismaiden parhaat nelivuotiaat Solvallan Elitloppetin yhteydessä ensi kertaa ajetussa Nelivuotiseliitissä.

Charme murskasi vastustajat kanuunakirillä kolmannesta ulkoparista. ”Vähän jäi vielä varaa”, Heikki Korpi myhäili ujosti Ranskan raviurheilun keskusjärjestön pitkäaikaisen puheenjohtajan Henri Levesquen kupeella.

Tahti jatkui tiiviinä. Seinäjoen Suviyön Suurraveissa Charme hävisi Scotty Lovelle, mutta teki lähtölaukasta huolimatta ikäluokan tammojen Euroopan ennätyksen ja tammojen absoluuttisen Suomen ennätyksen 15,8a.

Porin Maakuntaraveissa (hevosjalostusliittojen Haasteajojen perillinen, jossa mukana olivat myös lämminveriset) Charme toimi Etelä-Suomen hevosjalostusliiton joukkueen ankkurina juoksemalla SE-tulokset 21,9/2620 metriä ja 18,8/1620 metriä.

Sitten aika oli kypsä urotekoon, joka loksautti paitsi suomalaisen myös pohjoismaisen ravikansan leukaperät saranoiltaan. Siitä kerrotaan seuraavassa osassa.

Porin Kultaloimen karsinnassa Charme kukisti finaalin voittaneen Scotty Loven. Kuva: Hevosurheilun arkistoPorin Kultaloimen karsinnassa Charme kukisti finaalin voittaneen Scotty Loven. Kuva: Hevosurheilun arkisto
Näin analysoitiin Charmen suurmestaruutta. Julkaistu Hevosurheilussa 1.6.1977.Näin analysoitiin Charmen suurmestaruutta. Julkaistu Hevosurheilussa 1.6.1977.
Charmen ensimmäinen kansainvälinen voitto tuli Nelivuotiseliitissä Solvallassa. Kuva: Juhani LänsiluotoCharmen ensimmäinen kansainvälinen voitto tuli Nelivuotiseliitissä Solvallassa. Kuva: Juhani Länsiluoto

Lisää teemasta: Charme Asserdalin tarina