Charme Asserdal voittaa Grote Prijs der Lage Landenin 1978 ja Heikki Korpea hymyilyttää.
Charme Asserdal voittaa Grote Prijs der Lage Landenin 1978 ja Heikki Korpea hymyilyttää.Kuva: Hevosurheilun arkisto

Charme Asserdalin tarina, osa 8

Nelivuotiskausi oli nostanut Charmen Pohjoismaiden parhaaksi nelivuotiaaksi, viisivuotiskausi teki siitä Euroopan kruunaamattoman ravikuningattaren.

Talvella podetun keuhkoputken tulehduksen takia Charmen talvitauko venyi odotettua pidemmäksi.

Seinäjoki-ajossa huhtikuun alussa tamma palasi radoille ja voitti kisan näytöstyyliin lähes 10 000 hengen yleisön edessä. Tapahtuma noteerattiin myös Ruotsissa ja Charme sai saman tien kutsun Elitloppetiin.

”Pienimmätkin epäilyt Charme Asserdalin kunnon retkahtamisesta talven sairasteluun ovat turhia”, Hevosurheilu raportoi.

Ensimmäinen kansainvälinen koitos Oslo Grand Prix vappuaattona tuotti kolmannen sijan. Voittaja oli vanha tuttu Grande Frances norjalaisen ohjastaiturin Ulf Thoresenin ajamana.

Kuopion Puijo-ajon ja Killerin Eliitin voittojen jälkeen Charme oli valmis ensimmäiseen Elitloppetiinsa. ”Tamma on sellaisessa kunnossa, ettei se enää paremmaksi voi tulla”, omistaja Timo Eve sanoi Hevosurheilussa.

Charme laukkasi karsinnassa, mutta pääsi neljäntenä hevosena finaaliin, jossa se oli seitsemäs. Hadol du Vivier vei finaalin juostuaan karsinnassa ME-ajan 13,2a yhdessä Pershingin kanssa.

"Alkoi haukata takaa ilmaa ja lopetti juoksunsa", Heikki Korpi sanoi ja toi raviväen ihmeteltäväksi jälleen uuden ilmiön. Hevonen saattoi juostessaan imeä ilmaa peräaukkoonsa, mikä heikensi suoritusta.

Forssan Tuoppi ei tuonut revanssia, vaan ensi kaarteeseen laukannut Charme oli kolmas Ruotsin Wiretapperin ja ensimmäisen Suomessa kilpailleen aidon ranskalaisen Carlo d’Orsayn jälkeen.

Alkaneella kansainvälisellä turneella Charme haki yhä kuntoaan. Länsi-Berliinin Matadoren-Rennenissä se oli neljäs ja tuli sitten hylätyksi Dinslakenissa hoitajansa Irmeli Lehtioksan ajamana.

Haagin Duindigtin radalla 25. kesäkuuta kaikki oli vihdoin kohdallaan. Paalulta lähtenyt Charme ravasi uransa rahallisesti suurimman voiton Grote Prijs der Lage Landen kilpailussa. Voittopalkinto oli 110 000 guldenia eli lähes 200 000 markkaa.

Se oli suurin summa, minkä suomalainen ravuri oli koskaan voittanut, ja samalla Charmesta tuli kaikkien aikojen rahakkain suomalaisravuri 710 000 markan voittosummallaan.

Nyt saivat kylmää vettä niskaansa ne, jotka olivat ehtineet jo kääntää tammalle selkänsä. ”Suomen raviurheilu koki suurimman kansainvälisen voittonsa sunnuntaina Haagissa”, Jyrki Kaminen raportoi Hevosurheilussa.

Osansa suitsutuksesta sai Heikki Korpi, joka malttoi odottaa suosikkien selissä viimeistä rykäystä maalisuoralle asti. Sitten Charme lensi ja Heikki hymyili. ”En voinut muutakaan. Tunne oli niin valtava”, hän selitti.

”Tämän voiton arvoa ei mittaa rahallisesti. Charmea on nöyryytetty tänä keväänä moneen kertaan”, sanoi puolestaan Timo Eve.

Turneen olisi voinut kuvitella jatkuvan Keski-Euroopan rahakkaissa kisoissa, mutta se jatkui kotimaassa melko pienilläkin radoilla. Charme toimi kassamagneettina Suonenjoella, Ylivieskassa, Lahdessa, Mikkelissä, Forssassa ja Oulussa.

Sitten odotti täysin eri luokan haaste, kun Charme lensi New Yorkiin ravureiden epäviralliseen MM-kisaan. Se oli kisan ainoa Pohjoismaiden edustaja, ja tietysti ensimmäinen suomalaisravuri kilpailussa koskaan.

Maalisuoran alussa kolmossijalta laukannut Charme oli viides, kun voiton vei sittemmin Suomessa siitosoriina vaikuttanut jenkkiori Cold Comfort. Viikkoa myöhemmin ajetussa Challenge Cupissa sijoitus parani neljänneksi, kun voittaja oli toinen suomalaisille tuttu jenkki Lola’s Express.

Käytyään voittamassa Lappeenrannassa omistaja Timo Even ajamana Charme aloitti mahtavan syyskautensa voittamalla Åby Stora Prisin. Kisan 200 000 kruunun voittopalkinto nosti tamman voittosumman yli miljoonan markan rajan ensimmäisenä suomalaisena ravurina.

”Urheilullisesti suurin voittoni”, Heikki Korpi kommentoi kisaa, jossa Charme lähti samalta viivalta Euroopan muiden tähtien kanssa.

Voittokulku jatkui Munchenin Preis der Bestenissä, jossa Charme jätti Hadol du Vivierin 30 metrin päähän. Tilille kilahti nyt 180 000 markkaa.

Wienin perinteikkäässä Graf Kalman Hunyadyssä ”väärä suomalainen” voitti kun Veijo Heiskasen ajama Uno Boy oli edellä maalissa.

Hollannin EM-kisassa Prijs der Gigantenissa Charme oli rata-arvonnan uhri ja jäi kolmanneksi. Sitten oli vuorossa Preis der Stadt Gelsenkirchen, jossa Charme oli kolmas ja juoksi alkulaukasta huolimatta lopullisen volttiennätyksensä 14,3/1629 metriä.

Milanon klassisen  Gran Premio delle Nazionin voitto 11. marraskuuta Charme sinetöi mahtavan syyskauden. Ylivoimainen voitto tuotti 165 000 markan ykköspalkinnon numeroin 14,7a/2100 metriä.

Charmen kausiansiot ylittivät sensaatiomaisesti miljoonan markan rajan, ja tarkoitus oli kilpailla vielä Vermon vihkiäsiajossa 2. joulukuuta.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin ohutsuolen tukkeuman muodossa. Seuraavassa jaksossa kerrotaan tästä dramaattisesta sairastumisesta, joka vei supertamman kuoleman porteille.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi