Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 2 Cheri Sane 24,08 %, 5,02 e

Toto5-2: 3 Albatros 47,39 %, 6,81 e

Toto5-3: 6 Bastian 19,44 %, 17,82 e

Toto5-4: 4 Pope 9,23 %, 91,07 e

Toto5-5: 2 Jamas Viljo 1,46 %, 2636,63 e

 

Vaihto: 81 127,30 euroa

Niukaksi suosikiksi luotettu Cheri Sane johti Teivon tiistairavien avauskohdetta startista maaliin.

Toto5-1: Avaus oli reippaasti 1.11-vauhtinen, mutta Cheri Sane tyytyi sen jälkeen ohjissa olleen Juha Länsimäen määräämään tahtiin eikä sillä ollut minkäänlaisia vaikeuksia pitää vastustajia takanaan maaliin asti.

“Tämä on tosi nopea startista, ja sillä saa eturivistä kyllä melkein aina valita paikan”, Juha Länsimäki painotti. “Pikkuisen se oli tuossa ensimmäisen takasuoran alussa vielä sellaisissa fiiliksissä, mutta kyllä se sitten aika hyvin uskoi, kun sitä rupesi vähän hillitsemään.”

“Ei tarvinnut sitten viimeisessä kurvissakaan kuin katsella vaan, mitä kaverit tekee. Voitto oli tänään kyllä tosi helppo.”

Ykkössija oli Pentti Keskisen 6-vuotiaalle ruunalle tämän kauden viides ja tuli ajalla 15,4a. Juha Länsimäki otti siihen ensikosketuksen heinäkuussa Seinäjoella, ja kun tuloksena oli täysosuma, yhteistyö on jatkunut.

Takarivistä suoraan Cheri Sanen taakse pujahtanut Erna’s King sai maalisuoralla tilaa ja seurasi uhkaamatta lähituntumassa toiseksi.

Loppukaarteessa hänniltä vapaille hakeutunut Capo Birdland kiri tasaisen vahvasti kolmanneksi ennen kolmannesta sisältä seuraillutta Coldspringiä. Toista rataa ilman vetoapua juossut Star Cat väsyi lopussa.

 

Toto5-2: Markku Niemisen valmentama 3-vuotias italialaisruuna Albatros oli kohteiden pelatuin hevonen. Se jäi kaarteessa toiselle radalle ilman vetoapua, ajoi takasuoralla eteenpäin ja pääsi toiseen kaarteeseen mentäessä johtopaikalle, jonka piti sitten varmasti.

Kilpailu oli heinäkuussa tositoimiin päässeelle Albatrosille neljäs ja voitto toinen. Ennätys parani 2100 metrillä lukemiin 16,1a.

“Koitetaan opettaa tästä kovaa hevosta. Tämän pitäisi olla ihan hyvä, mutta pikkaisen nervöösi tämä on vielä. Tämmöiset pienet palaset tästä kun aikuistumisen myötä lähtee pois, niin kyllä tämä ihan jotakin juoksee”, ohjastaja Mika Forss kuvaili.

Alun johtanut Typhoonsky ei pysynyt päätöspuolikkaalla Albatrosin mukana, mutta piti varmasti toiseksi. Rockmeadow Tom seurasi sen takaa tilaa saamatta kolmanneksi niukasti ennen Makeadreamcometrueta, joka mahtui puolimatkassa nousemaan kolmannesta sisältä toiseen ulos ja jatkoi takasuoran alussa ilman vetoapua, kun Wilhelm Vice laukkasi edestä.

 

Toto5-3: Markku Niemisen tallin 3-vuotias vei myös Nuorten sarjan lähdön, joka oli rajattu kotimaisen ikäluokan rahasarja.

Raviliiga Ilveksen nimikkolähdössä kilpaili seuran liigavarsa Rehab, joka huolehti Niemisen ajamana vetotöistä. Perässä tullut tallikaveri Bastian korjasi kuitenkin hedelmät terävällä loppuvedolla.

“Make etukäteen vähän evästikin, että jos 300 metrin kiri saadaan ajaa, tässä lähdössä ei ole montaa, joka siihen pystyy vastaamaan”, ohjastaja Santtu Raitala sanoi.

“Tuli kyllä oikein tosi helposti maaliin asti, eikä tarvinnut varmasti parastaan näyttää. Tämä oli kyllä Bastianille oikein mukava startti Kymenlaakso-ajon karsintoja ajatellen.”

Voitto oli kahdeksannen kerran kilpailleelle Bastianille ensimmäinen ja tuli ennätystuloksella 15,8a/2100 metriä. Se oli toiseksi pelatuin.

Lähdön suosikki Laurila’s Haldir sai hyvän juoksun kolmannessa ja toisessa ulkona, hyökkäsi loppukaarteen alussa ja kiri Bastianille reilusti hävinneenä toiseksi.

Toisessa parissa ulkona matkannut Winter’s Ironman kompuroi laukalle viimeisen takasuoran alussa. Se kiri raviaskeleet löydettyään lopun vielä vahvasti ja ehti kolmantena maaliin, mutta hylättiin takasuoran pitkäksi menneen laukan vuoksi.

Kolmanneksi sijoittui lopulta sisäradan jonosta vapaasti tullut MAS Diva niukasti ennen Rehabia. Ensimmäisellä takasuoralla kolmannelta radalta kuolemanpaikalle edennyt Moonlight Velvet väsyi päätösvaiheessa.

 

Toto5-4: Kaarteen jälkeen johtoon päässyt Pope veti tasaisen rivakkaa tahtia varmaan voittoon, joka oli Mikko Rasin 7-vuotiaalle ruunalle tämän kauden ensimmäinen ja tuli neljänneksi pelatuimpana tuloksella 14,9/2100 metriä.

“Tämmöinen idea vähän oli, ettei takahevoset pääse liian helposti, ja meidän hevonen tuntui tosi hyvältä ja oli sellainen tosi meneväinen”, illan toisen voittonsa ajanut Hannu Torvinen kertasi.

Lähdön suosikki Star Martini päätyi paikkojen selvittyä neljänteen ulos, josta se lähti kirikaistalle viimeisen kierroksen alkupuolella. Se pääsi loppukaarteeseen toiselle radalle, puristi oikein rehdisti maaliin ja työntyi juuri ennen linjaa toiseksi.

Neljännestä sisältä toisessa kaarteessa toiseen ulos siirtynyt Gresille Boko jatkoi viimeisellä takasuoralla ilman vetoapua, pääsi loppukaarteessa sisäradalle ja oli hyvä kolmas.

Celebrity Lane ajautui toiselle radalle ilman vetoapua. Se pääsi viimeisellä takasuoralla sisälle, muttei jaksanut sitten pitää asemiaan.

 

Toto5-5: Vaikeammaksi kääntynyt rivi päättyi jättiyllätykseen, kun reilun neljän kuukauden tauolta palannut Jamas Viljo ylsi kilpakumppaneiden laukkaillessa uransa toiseen voittoon. Se oli neljäntoista kilpailijan joukossa kolmanneksi vähiten käytetty merkki.

Pääasiassa toisessa parissa ulkona matkannut Jamas Viljo ei vaikuttanut voittajalta matkan aikana. Sen ravi oli epärytmistä, eikä se pitänyt kunnon tuntumaa kärkipariin. Se tuli kuitenkin tasaisen hyvin perille asti ja punnersi lopulta varmasti ykköseksi, kun ensimmäisen takasuoran lopulta johtanut Ossian Totki antoi maalisuoralla selvästi periksi. Jamas Viljo teki 2100 metrillä ennätyksensä 29,6.

Jarmo Saarela ajoi 9-vuotiasta Jamas Viljoa, jonka valmennuksesta on huolehtinut tammikuun lopulta lähtien Tero Sulin.

“Tämä soklaa vähän sitä ravia, mutta on kumminkin aika vahva menemään”, Jarmo Saarela kuvaili. “Kyllähän se helpotti, kun pääsi suoraviivaisesti tulemaan. Lopussa näin, että keulahevosesta mennään ohi, mutta en tiennyt, kuinka monta tulee takaa, kun tätä ei sillä lailla pysty ajamaan.”

Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä ulkoa toisen perässä kirikaistalle lähtenyt Tuiskuta nousi toiseksi, ja taustalta tasaisesti tullut Rivaltti pinnisti tasaisesta pääjoukosta kolmanneksi.

Eniten pelatut osallistujat laukkailivat. Liukon Vili laukkasi kärjen tuntumasta ensimmäisessä kaarteessa sekä uudestaan taaempana toisen kaarteen jälkeen. Suosikki Siinan Tähti seurasi matkalla sekä kirivaiheessa Tuiskutaa, mutta ravi oli hakevaa ja laukka tuli päätöspuolikkaan käynnistyessä.

Kärkisijojen osalta ratkaisevin laukka taisi tulla loppukaarteessa, kun kierrosta aiemmin toisesta ulkoa keulahevosen rinnalle kiertänyt A.T. Erika sekosi askelissaan. Etukaarteessa kolmannesta ulkoa kolmannen radan veturiksi lähtenyt Amoriini laukkasi niin ikään loppukaarteessa hyvistä asemista.