Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 6 Cool On Photos 3,03 %, 25,40 e

Toto5-2: 4 Crossfire Bonfire 73,15 %, 31,10 e

Toto5-3: 2 Menoks 10,03 %, 121,10 e

Toto5-4: 6 M.T.Kopitar 31,93 %, 137,90 e

Toto5-5: 5 Listas Rafiki 5,16 %, 2057,30 e

 

Vaihto: 53 808,90 euroa

Kaustisen sunnuntairavien rivi alkoi yllätyksellä, kun tauolta palannut Cool On Photos piti suosikki Wille Caramellin niukasti takanaan.

Toto5-1: Viime vuoden keväällä kolmesti peräkkäin voittanut Cool On Photos ei sen jälkeen ole yltänyt mainetekoihin, ja 5-vuotiaan ruunan omistajat Aki Järvelä ja Maarit Myllymäki veivät sen tänä kesänä Katja Melkon valmennukseen.

Toukokuusta asti tauolla ollut Cool On Photos sai ensin asemat toisesta parista ulkoa, mutta se jäi ilman vetoapua, kun edellä mennyt High Profile mahtui toisen kaarteen lopussa pudottamaan johtaneen Nelle Kavatin taakse.

Cool On Photosia ajanut Aki Järvelä kannusti ruunansa kärkihevosen rinnalle, loi painetta ja hankki yliotteen jo takasuoralla.

Takamatkalta lähtenyt Wille Caramell aloitti kirinsä vajaat 800 metriä ennen maalia. Se kiersi kolmatta rataa ilman vetoapua vahvasti perille, mutta päätöstuhannen tasaisesti 1.15:n paikkeille tullut Cool On Photos ylitti maalilinjan niukasti sitä ennen. Nelle Kavat oli kaksikosta jääneenä varmasti kolmas.

Cool On Photos paransi tasoitusennätystään reilulla sekunnilla, kun 2100 metriä taittui aikaan 15,9. Se oli vasta yhdeksänneksi eniten pelattu yllättäjä.

“Hyvää työtä on tehnyt”, Aki Järvelä kiitteli Katja Melkkoa. “Tiedän kyllä, että tämä on hyväkin hevonen, mutta heti tauolta tällainen, on tosi mahtavaa. Voimaa on tullut paljon lisää, ja se on paljon rennompi. Se käyttää joka jalkaa, kuten pitäisi käyttää, ja sieltä se on varmasti lähtenyt.”

 

Toto5-2: Kohteiden pankki Crossfire Bonfire eteni avauspuolikkaan jälkeen Hillbilly Brucen ohi johtoon ja veti varmasti perille. Hillbilly Bruce kiritti hyvin.

“Crossfire Bonfire on pikkuisen pidettävä hereillä ja koko ajan veto päällä ajettava, muuten karkaa ajatus”, osaomistaja Mia Kjellmanin valmentamaa ruunaa ajanut Niko Jokela huomautti. “En sitten liian hiljaakaan yrittänyt ajaa, mutta sopivaa. Korvat jäi kiinni, ja hevonen meni sitä mukaa alta pois, kun toinen tuli tuohon pyörän kohdalle. Ei mitään todella uhkaa ollut.”

Crossfire Bonfire teki 2100 metrillä ennätyksensä 15,3a, jossa parannusta aiempaan oli puoli sekuntia. Niko Jokela pitää nelivuotiasta ruunaa kehittyvänä menijänä: “Se on mennyt paljon eteenpäin pienellä aikaa. Riskin oloinen hevonen, ja ravi sujuu koko ajan paremmin ja paremmin. Kyllä tällä jonkin aikaa pärjää.”

Lähtö oli Nordic cupin viimeinen osakilpailu. Amanda Rose oli varmistanut jo aiemmin kokonaiskilpailun voiton. Hillbilly Bruce sijoittui yhteispisteissä toiseksi, ja kolmannesta sisältä neljänneksi jäänyt My Bikini Workout piti cupissa kolmannen sijan. Sen ohi Nikulassa puristi sitä matkalla seurannut Arabica Redneck.

 

Toto5-3: Hyvän juoksun toisessa parissa ulkona saanut Menoks iski loppukaarteen alussa kiriin, joka oli niin vauhdikas, että maalisuoran alussa tuli laukka. Menoks selvitti sen tapansa mukaan nopeasti ja jatkoi selvään voittoon.

Neljänneksi eniten pelattu Menoks ravasi 2600 metriä aikaan 26,6a.

“Se ei vakuuttanut eilen Oulussa eikä ottanut kyytiä oikein missään vaiheessa, mutta tänään meni kyllä tosi hienosti”, Juha-Matti Paavola iloitsi. “Kengättömyydellä ei ole niin hirveästi merkitystä, enemmän on juoksunkululla ja sillä, että juoksu lähtee oikealla tavalla liikkeelle.”

“Hevonen ajatutti itseään tuonne viimeiselle takasuoralle asti, missä aukaisin korvat. Sitten meillä ei ollutkaan heti vapaata reittiä, ja se rupesi painamaan aika paljon. Kun sitten käänsin rinnalle ja kaverit käski siinä, niin se meni vaan läpi käsien enkä saanut pidettyä sitä. Oikeastaan onneksi tuli se laukka kuitenkin tossa kohdalla, sillä muuten se olisi tullut vähän myöhemmin.”

Ensimmäisen kaarteen lopusta toista rataa ilman vetoapua tullut suosikki Veeran Poika piti tempon tasaisen hyvänä. Se hankki johtaneesta Wauhdista yliotteen hyvissä ajoin, mutta oli aseeton Menoksin kirin edessä ja joutui tyytymään varmaan kakkossijaan. Taipuneen Wauhdin takaa vapaasti irti päässyt Tohari punnersi kolmanneksi.

Takasuoran alussa kolmannesta parista ulkoa hyökännyt Hilin Ihme laukkasi loppukaarteeseen mentäessä, mutta se ei sitä ennen edennyt merkittävästi.

 

Toto5-4: Kaarteen lopussa toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt suosikki M.T.Kopitar eteni johtaneen Magic Wishin rinnalle, mutta kärkipaikka ei ollut tarjolla ja Panu Ahonen piilotti ajokkinsa toisessa kaarteessa keulahevosen taakse.

Takaa tehtiin varhaisia ratkaisuja, ja Ahonen käänsi M.T.Kopitarin etusuoralla uudestaan kuolemanpaikalle. Siitä suosikki jyräsi vahvasti ykköseksi tasoitusennätyksellään 16,4/2100 metriä.

“Pelkäsin, että voltista voi tulla jotain tössejä, mutta toimi hyvin tänään”, Panu Ahonen kertoi. “Tulkitsin itse väärin tuon tilanteen, eikä päästykään keulaan. Lopussakin oli vähän epäselvä tilanne, paljonko meillä on varaa ja lähdetäänkö ajaa alta pois vai ei, mutta päädyin lähtemään ja päättyi hyvin.”

Noin vuosi sitten Heta Ihanamäen ja Riia Puronvarren omistukseen siirtynyt M.T.Kopitar on 6-vuotias Ruotsissa syntynyt ruuna, jonka uran kaikki kolme voittoa ovat tulleet tällä kaudella.

Neljännestä sisältä viimeisellä takasuoralla vapaille hakeutunut Denna iski loppukaarteessa uloimmas neljännelle ja jopa viidennelle radalle, kiri napakasti ja ehti voittajan tuntumaan toiseksi.

Sisällä kolmantena matkannut Florence Web vaihtoi viimeisellä takasuoralla kolmanteen ulos, pääsi loppukaarteessa vapaasti kiriin ja punnersi kolmanneksi. Alkumatkan laukkansa hyvin paikannut Rose’s Nella kiri neljänneksi.

 

Toto5-5: Avoimen lämminveriryhmän selvä suosikki Elliot Boko sai vetää kärjessä käytännössä lönköttelyä, mutta noin 1100 metriä ennen maalia jonomuodostelman neljänneltä sijalta toiselle radalle ilman vetoapua noussut Listas Rafiki runttasi loppusuoran kiritaistossa kohtalaisen varmasti edelle.

Suomessa ollessaan vain kerran aiemmin kaksi vuotta sitten voittanut Listas Rafiki keskeytti kesäkuussa kahdesti peräkkäin ja palasi tähän kisaan tauolta. Se oli kolmanneksi pelatuin.

“Jalkojen kanssa oli vähän ongelmia, ja kun niistä päästiin eroon, sitten allergiat pukkasi päälle”, valmentaja Jyri Koukkari taustoitti. “Ajelin sitä vähän terävämmin viikolla ja koitin sillä silmällä, että saisi paikkoja auki.”

“Tämä on oikeasti hyvä  hevonen”, ohjastaja Santtu Raitala muistutti. “Matka oli pitkä, ja ainakin mitä minä olen Elliot Bokolla ajanut, niin se on jäänyt joskus keulasta aavistuksen reippaaksi. Tietysti se rauhoittui asiallisesti, mutta en ollut ihan ällistynyt, että Listas Rafiki voitti.”

“Tiesin, että kärkihevosen rinnalle pääsee etenemään suhteellisen asiallisesti, vaikka kääntää vähän myöhemminkin. Loppukurvissa passailtiin vielä, ja sitten kun suoralla iskettiin nupit kaakkoon, molemmat hevoset tuli tosi kovaa sisälle.”

Koko päätöspuolikas taittui kympin pintaan, mutta rauhallisen matkavauhdin vuoksi voittoajaksi tuli 2600 metrillä vain 17,1a. Elliot Bokoa seurannut Spirit Squad nousi lopussa ulommas, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.