Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 1 Cradled In Love 16,53 %, 3,99 e

Toto5-2: 2 Builder’s Caviar 28,74 %, 8,59 e

Toto5-3: 4 Exotic Linda 10,00 %, 40,12 e

Toto5-4: 10 Fade To Black 15,04 %, 123,50 e

Toto5-5: 7 Poulter 0,18 %, 21934,90 e

 

Vaihto: 67 492,00 euroa

Suoraviivainen taktiikka tuotti tulosta Oulun ennätysillassa. Kesän aikana kolmesti toiseksi jäänyt Cradled In Love nappasi pääpelin avauskohteessa 8-vuotiskautensa ensimmäisen täysosuman.

Toto5-1: Lämminveristen alhaisen sarjan lähdössä ei ollut tietysti mitään voittokoneita, eikä Cradled In Loven onnistuminen tullut isona yllätyksenä. Se oli kolmanneksi eniten käytetty merkki.

Johtopaikka irtosi ykkösradalta liikoja revittelemättä, ja päätöspuolikas oli itse asiassa kisan kovin. Sen myötä Cradled In Loven ennätys parani kolme kymmenystä lukemiin 15,1a. Voitto oli koko uralle kolmas, kun kakkossijoja on koossa jo yhdeksän.

“Ehkä nuo viimeiset 200-300 metriä on ollut vähän nihkeitä joskus”, Jukka Lievonen arvioi. “Tänään sai kontrolloida, ja oli sitten helppoa. Se olisi lähtenyt paljon kovempaakin, mutta ei ollut tarvetta. Loppu oli aika varmistelua.”

“Tämän ajattelin jo tänä vuonna astuttaa, mutta se alkoi näin hienosti menemään, niin siirtyi vuodella varsan tekeminen. Korona kun tuli ja jäin etätöihin, niin aloin treenaamaan tätä. Ehkä se nyt näkyy.”

Niukka suosikki MAS Commander seurasi voittajan takaa tilaa saamatta toiseksi ennen Cape’s Captainia, joka kiersi ensimmäisen kaarteen jälkeen kolmannesta parista kärjen rinnalle ja tuli siitä rehdisti. Muut putosivat kyydistä.

 

Toto5-2: Regent Zet ampaisi auton takaa vauhdikkaimmin matkaan, mutta suosikki Builder’s Caviar kiersi kaarteen jälkeen sen takaa keulaan ja piti muut kurissa maaliin asti.

Petteri Joki ajoi Liisa ja Petri Rojon 6-vuotiasta ruunaa, joka kuittasi 2000 euroa ajalla 13,6a. Päätöspuolikas tultiin yhtätoista.

“Kyllä tuntui, että tullaan suoraa se, mitä jaloista pääsee. Ei se missään nimessä väsynyt ollut, mutta vauhtivarat meinasi loppua”, Petteri Joki huomautti.

Pienessä lähdössä hännillä seuraillut Gambino Degato iski loppukaarteessa kiriin ja ehti terävällä spurtilla lähes täysin voittajan ulkopuolelle.

Toisessa kaarteessa kolmannesta sisältä toiselle radalle ilman vetoapua nostanut Danne Edel piti kolmanneksi ennen pussiin juuttunut Regent Zetiä.

 

Toto5-3: Ennätykseen perustuvassa lähdössä täydellisesti istuvassa sarjassa kilpaillut Exotic Linda sai asemat toisesta parista ulkoa, nousi takasuoralla kirikaistalle ja vyöryi lopussa kärkiparin ulkopuolelta varmasti ykköseksi.

Exotic Linda on voittanut urallaan jo 21 kertaa, mutta 9-vuotiaan tamman menestystahti on laantunut viime ja tällä kaudella. Viime vuoden ainoa täysosuma tuli marraskuussa, ja tälle kaudelle ykkössija oli ensimmäinen neljänteen starttiin. Ennätys korjaantui vauhtijuoksussa yli sekunnilla aikaan 13,3a.

“Tänään eka kerran vetolaput ja etukengät pois, niin kyllä tunsi koko ajan, että on eri ote kuin viimeksi Pihtiputaalla”, illan ainoalla ajokillaan täydellisesti onnistunut Sami Vehviläinen iloitsi.

Neljänneksi eniten pelattua Exotic Lindaa valmentaa Olli Pekkarinen.

Manofthematch kiri kolmannesta ulkoa Exotic Lindan kannoilla toiseksi. Kiihdytyksessä johtoon edennyt Silveriina kesti kolmanneksi.

Lähdön suosikki Jeppas Roulett lähti sisältä hitaasti. Se juoksi neljännessä ulkona ja kolmantena sisäradan jonossa, sai tulla vapaasti ja pinnisti neljänneksi.

 

Toto5-4: Kaksi hevosta erottui vauhtijuoksun päätöspuolikkaalla. Tasaisen juoksun toisen radan jonossa saanut Fade To Black lähti takasuoran avautuessa kirikaistalle, jonne se sai pian eteen suosikki Leon Dahlian.

Lähempänä kärkeä juossut Leon Dahlia oli matkalla vähän aikaa toisella radalla ilman vetoapua, käväisi sisällä ja jatkoi sitten toisessa ulkona, josta hyökkäsi takasuoralla. Se eteni loppukaarteessa keulaan, erkani rinnalle jatkaneen Fade To Blackin kanssa voittotaistoon ja joutui taipumaan tälle.

Santtu Raitala ajoi Timo Väisäsen 5-vuotiasta Fade To Blackia, joka kirjautti illan toistaiseksi kovimman ajan 13,0a. Se oli toiseksi pelatuin.

“Kun hevosen viime juoksuja katsoi, sillä oli ajettu tarkasti ja sillä oli jäänyt vähän voimia varastoon, niin totta kai se sitten hyödyttää aina tulevia päiviä”, Santtu Raitala huomautti. “Juoksu meni ihan yllättävän kivasti takarivistä. Tuntuu, että tämä tekee ihan omaakin juoksua. Nytkin se puristi loppusuoralla suhteellisen varmasti hyvän haasteen heittäneestä Leon Dahliasta ohi.”

Muihin syntyi iso ero. Tasaisesta jälkijoukosta kurotti lopulta parhaiten Noble Heart Nova, joka sijoittui kolmanneksi.

 

Toto5-5: Rivi päättyi jättiyllätykseen, kun kymmenen hevosen lähdössä toiseksi vähiten peliä kerännyt Poulter kiri lähes 76-prosenttisesti merkityn Zultanion ohi.

Takasuoran alussa kolmannesta ulkoa selkään kolmannelle radalle noussut Poulter iski maalisuoralla omaan kiriin, tuli hyvin ja työntyi juuri ennen linjaa kärkeen. Seitsenvuotiaan ruunan ennätys koheni lähes sekunnilla aikaan 12,8a.

Vajaat kolme vuotta sitten Suomeen hankittu Poulter voitti heti ensimmäisen starttinsa täällä, mutta sen jälkeen on ollut vaikeampaa eikä tikkuja ole tullut. Se juoksi nyt toisen kerran osaomistajansa Sami Lokkisen valmennuksessa.

“Tämä oli vaihtanut tallia, varusteita on vaihdettu ja kengitystä muutettu. Kaikkea sellaista pientä, niin ehkä ne yhdessä vaikuttaa aika paljon”, ohjastaja Ville Pohjola jutteli. “Päästiin sujuvasti parijonoon ja saatiin hyvissä selissä tulla suoran alkuun. Taisi olla ensimmäistä kertaa vetolaput hevosella, ja siinä kun kiskaisi, niin tuntui, että lähti vielä iloisesti. Lauantaina ajettiin Torniossa, ja siellä jäätiin vähän pakettiin, mutta kyllä voitto oli iso yllätys. Tänään oli ylisarja ja hyviä hevosia vastassa. Lähinnä ajattelin, että rahasija, niin hyvin on mennyt.”

Zultanio piti kymppiavauksessa johtopaikan ja näytti hallitsevan tapahtumia. Santtu Raitala varmisti vielä, ettei selässä seurannut Spitfire Effe päässyt yrittämään liian aikaisin. Saattoi kuitenkin käydä niin, ettei Zultanio tämän vuoksi syttynyt enää kirimään toivotusti.

Toisen kaarteen alussa neljännestä parista hyökännyt Flash Spruce kiersi rehdisti melkein samaan rintamaan kolmanneksi.