Toto64-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto64-1: 2 Tattoo Avenger, 29,46 %, 1,18 euroa
Toto64-2: 3 Sultan Journey,  36,05 %, 1,85 e
Toto64-3: 9 Ambrogio, 15,18 %, 13,20 e
Toto64-4: 6 Knows Best, 24,31 %, 22,74 e
Toto64-5: 1 Peanuts, 20,90 %, 52,32 e
Toto64-6: 4 Bosses Lady, 32,94 %, 72,42 e

Kuusi oikein -voitto-osuus 72,42 euroa
Viisi ja neljä oikein -tuloksille ei voitto-osuutta

Vaihto: 192 864,88 euroa

Vermon derbykarsintailta tarjosi heti ensimmäisessä lähdössä melkoista dramatiikkaa, kun tänä vuonna voitosta voittoon kulkenut Graceful Swamp laukkasi jo auton taakse kokoonnuttaessa pahoin.

Suuren Suomalaisen Derbyn ensimmäinen karsintakoitos meni käsikirjoituksen osalta heti erilaiseksi, kun Graceful Swampin laukattua Olli Koivusen ajokki Joyride Luxi otti keulapaikan.

Ari Moilasen ajama Graceful Swamp revitti muut kiinni ja lähti vajaa kierros ajettuna kolmannelle kohti paikkaa johtavan rinnalla.

Maalisuoralla 1,01-kertoimeen hakattu Grafecul Swamp hankki otteen Joyride Luxista, mutta tämä kontrasi ja vei voiton 2600 metrin matkalla ajalla 14,4a.

”Kaikki meni hyvin, kun päästiin kärkipaikalle. Odottelin milloin Graceful Swamp tulee, mutta sitten näin, että se on todennäköisesti laukannut. Sen jälkeen nousi fiilikset”, Olli Koivunen kertoi.

Olli Koivunen ylisti Harri-isän valmentaman Joyride Luxin suoritusta.

”Mahtava taistelu hevoselta! Graceful Swamp oli jo reilusti ohi, mutta niin vain punnersi ohi voittoon. Hieno homma, kun huutokauppahevonen on ja nyt derbykarsinnan voittajaseremonioissa. Toivottavasti hepalla menee kaikki hyvin ennen finaalia, tämä yllättää kaikki siellä”, Olli Koivunen päätti pilke silmäkulmassa.

Graceful Swamp eteni toisena 31.8. Vermossa 150 000 euron ykköspalkinnolla ajettavaan finaaliin. Zogo Match jännittää kolmossijansa myötä finaalipaikkaa, joka selviää derbyrankingin myötä.

Stall Sipi omistaa Joyride Luxin, Luxx-Breeding Oy on kasvattaja.

Ari Moilanen kommentoi myöhemmin Graceful Swampin laukkaa.

“Lähtöpaikka oli ulkona, ja talliportti sopivasti siinä. Hevonen koitit kammeta portista ulos, ja kun vedin takaisin radalle, se jäi pomppimaan paikalleen. Hevonen taisteli rehdisti ja teki kovan esityksen, kun noin paljon tasoitusta annettiin.”

Toto64-1: Toinen derbykarsintalähtö käynnisti illan pääpelin. Siinä nähtiin erittäin vakuuttava voittaja, kun Hannu Isotalon valmentama Tattoo Avenger sooloili.

Santtu Raitalan ajokki Daze oli kiihdytyksen nopein, mutta kakkossuosikki Tattoo Avengerin selkä kelpasi välittömästi eteen.

Suosikki Flexible Journey kiersi kierros ravattuna johtavan ulkopuolelle, mutta se alkoi jäädä muiden tavoin Hannu Torvisen ohjastaman keulahevosen kyydistä viimeisellä takasuoralla. Päätöspuolikkaalla Tattoo Avenger meni menojaan ja voitti hurjalla ajalla 13,2a, joka jää vain kymmenyksen Brad De Veluwen Suomen ennätyksestä.

“Hevonen oli turhan meneväinen alussa, onneksi jaksoi loppuun asti”; Hannu Torvinen aloitti. “Takasuoralla ruuna alkoi repiä eroa muihin, enkä alkanut pitämään kiinni. Pitää muistaa, että hevonen on vähän kilpaillut, ja toivottavasti pysyy finaaliin tällaisena, jolloin on sanansa sanottavana. Aika vakuuttava tuo marginaali muihin. Tattoo Avenger on yllättävän jaksava, vaikka on pieni ja pääsee kovaa.”

Talli Lilli omistaa Tattoo Avengerin, kasvattajat ovat Sari Sillanpää ja Juha Lehtola.

Tiukassa kakkostaistossa Tapio Perttusen suojatti Cacshot kuittasi ohi Flexible Journeyn.

Toto64-2: Välissä ajettiin tavallinen rahasarja enintään 26 000 euroa ansainneille.

Eniten veikattu Sultan Journey otti kärkipaikan kyselemättä. Valmentaja Esa Holopainen sai rauhoittaa rattailla vauhtia tuntuvasti, eikä ensimmäinen 500 metriä ollut kuin 15,0-vauhtinen. Sultan Journey sai kiskoa kärjessä avauslenkin 16,0-kyydillä, jolloin sillä oli pullat hyvin uunissa.

Päätöspuolikkaalla Esa Holopainen sai tarkkailla, eikä halunnut päästää takanaan väijynyttä One Directionia irti. One Direction pysyi pussissa, ja Sultan Journey piti voittoon ajalla 14,6a.

“Sultan Journey lähti normaalisti matkaan, ja aika nopeasti keulapaikalle päästiin”, Esa Holopainen aloitti. “Takana tuleva näytti hyvävoimaiselta, ja katsoin ettei se liian aikaisin pääse pois.

Esa Holopaisella on paljon odotuksia Sultan Journeyn suhteen.

“Olen odottanut, että se kehittyisi vielä. Vanhempana on alettu ajamaan, siksi myöhäinen. Sultan Journey tosi isokokoinen, jonka uskon nousevan terveenä pysyessään paljon sarjoissaan.”

Justine Case kuittasi lopussa toiseksi.

Toto64-3: K.G. Bertmarks Minneslopp -karsinnassa Rambo Rivner tuli maaliin ensimmäisenä, mutta voitto meni siirtosäännön takia Ambrogiolle. Kumpikin osallistuu Jägersrossa 1.9. ajettavaan finaaliin.

Kierroksen pelipankki Ulk Delle Selve ei pystynyt vastaamaan kiihdytyksessä Teemu Keskitalon ajokille Rambo Rivnerille, joka valtasi keulapaikan.

Ulk Delle Selve laukkasi 1. kaarteessa ja nopeasti uudelleen, jolloin putosi 3. sisälle, josta ehti vain kolmanneksi.

Rambo Rivner lähti päätöspuolikkaalla muista irti ja näytti pakenevan vakuuttavaan voittoon. Ambrogio kiri rinnalle, muttei päässyt ohi. Tuomaristo näki keulavaljakon häirinneen Janne Lukkarin kuskaamaa Ambrogiota siinä määrin, että Rambo Rivner siirrettiin toiseksi.

Maarit Ollikaisen valmentama Ambrogio voitti ajalla 14,1a/2100 metriä.

Toto64-4: Hannu Laakkonen sai makean onnistumisen 50-vuotispäivänään, kun lahtelaisen treenaama Knows Best eteni karsintavoittajana derbyfinaaliin.

Kiihdytys oli tiukka, jossa Ari Moilanen puolusti keulapaikkaa Callela Lousin rattailla. Heikki Korhosen valmennettava sai pidettyä Knows Bestin ja välissä satsanneen BWT Dangerin ulkopuolellaan.

Callela Louis sai rauhoittaa 10,0-avauksen jälkeen vauhtiaan tuntuvasti, kunnes Wingman eteni hieman lisää vaatimaan. Callela Louis johti viimeiselle sadalle metrille asti. Silloin 2. ulkoa kirinyt Jolly Roy kiri ensin ohi, mutta viimeisen sanan sanoi loppua vihaisesti kiskaissut Knows Best.

“Tosi tiukkaa vääntö oli, ja marginaalit pieniä”, voittajan ohjastaja Kari Rosimo kertoi alkumatkasta. “Sen verran hapuili, etten uskaltanut viimeistä riskiä ottaa. Ravilla selvittiin, ja ei paljon ollut vaihtoehtoja. Hyvät hevoset oli edessä, sillä lailla oli hyvä paikka, mutta ainahan tukalaa, että tuleeko tilaa. Tänään tuli, ja hevosella paljon voimia. Tosi kovaa spurttasi lopussa.”

M.L. Stablen omistama ja kasvattama Knows Best voitti ajalla 14,9a

Toto64-5: Neljänteen karsintalähtöön saatiin tammavoittaja, kun Jukka Torvisen ohjastama Peanuts hallitsi kohdetta alusta loppuun.

Anne Kankaan valmentama Peanuts torjui kiihdytyksessä Lewis Alen, joka kävi kiihdytyksen jälkeen vielä kärkipaikkaa kysymässä, joka ei ollut tarjolla.

Lewis Ale kävi hetken aikaa johtavan takana, mutta nousi nopeasti toiselle ilman vetoapua. Suursuosikki yritti haastaa keulahevosta kirilenkillä, mutta Peanuts teki viimeisellä takasuoralla pienen eron, joka pysyi maaliin asti.

“Korvat jäi kiinni, niitä ei vielä ole tarvinnut avata”, Jukka Torvinen paljasti. “Kuvittelin aika paljon varaa oli, ja hevonen vastaili sen mitä tänään tarvitsi.”

Anne Kangas oli lähdön jälkeen tosi tyytyväinen

“Aivan makeat fiilikset, ei voinut uneksiakaan, että näin käy.”

Peanutsin voittoaika 13,8a/2600 metriä sivusi tammojen SE-tulosta.

Lewis Ale pääsi toisena finaaliin. Kaptah oli kolmas.

Toto64-6: Bosses Lady jatkoi viimeisessä karsinnassa tappiotonta kauttaan.

Tapio Perttusen suojatti Bosses Lady nappasi tasaisen kiihdytyksen päätteeksi keulapaikan. Ulkoradoilla ollut suursuosikki Marrakesh laukkasi samassa ratkaisevan pahoin, jolloin homma oli vahvasti Bosses Ladyn hallinnassa. Se piti 11-vauhtisessa lopetuksessa helppoon voittoon ennen BWT Divineä.

Bosses Lady teki voittotuloksen 14,7a.

“Harri, kun tuli lähelle, avasin korvat, niin hevonen oli kuin olisi sähköiskun saanut. Se olisi mennyt vielä jonkin matkaa tuota vauhtia. Se oli alleajossa varmaan parempi kuin koskaan. Sanansa on sanottavana tälläkin finaalissa”, Tapio Perttunen jutteli.

Majestic Man kiri kolmanneksi.

Derbyfinaaliin selvinneet

Joyride Luxi
Graceful Swamp
Tattoo Avenger
Cacshot
Knows Best
Jolly Roy
Peanuts
Lewis Ale
Callela Lous
Kaptah
Bosses Lady
BWT Divine