Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 2 Destination One 24,48 %, 4,81 e

Toto4-2: 2 Essi Van Press 40,17 %, 7,52 e

Toto4-3: 3 Alvaron 10,86 %, 26,13 e

Toto4-4: 6 Caldera Amour 22,64 %, 43,13 e

 

Vaihto: 46 127,40 euroa

Ylivieskan sunnuntairavien pääpeli alkoi suosikkivoitolla, kun Hannu Hietasen ajama Destination One hallitsi tapahtumia koko 2100 metrin ajan.

Toto4-1: Viime kauden lopulla Jarkko Hakkaraisen ja Miia Sirviön omistukseen siirtynyt Destination One juoksi uudesta tallista heti kerran, muttei pärjännyt ja jäi tauolle, jolta palasi nyt valmiissa kunnossa.

Pelaajat luottivat 7-vuotiaan Destination Onen suosikiksi, eikä sopivassa seurassa kilpailleella ruunalla ollut lopulta vaikeuksia, vaikka ensimmäinen kierros mentiin tasaisen reippaasti. Voittoajaksi tuli 18,3a.

“Siihen tuli uusi ja uusi hevonen aina rinnalle, ja aina piti pikkuisen näyttää, että koitetaan keulasta ajaa, mutta kyllä helposti silti meni siinä eikä ollut mitään hätää”, Hannu Hietanen kertasi alkumatkan tapahtumia. “Uskon kyllä, että tämä tulee aivan mistä paikasta vaan, mutta tänään oli hyvä paikka ja saatiin keula kohtuullisen helposti, niin päätettiin tällä kertaa ajaa siitä.”

Takarivistä heti hyviin asemiin päässyt Amaranth Artist siirtyi kaarteessa kolmanteen sisälle, josta hakeutui loppukaarteessa vapaille. Se kiri hyvin ja puristi voittajaa uhkaamatta toiseksi niukasti ennen Dirk Diggler Sisua, joka kiersi viimeisen takasuoran aikana neljännestä parista kuolemanpaikalle.

Capricorn Lindy putosi voittajan takaa selvästi neljänneksi. Alkumatkasta kolmatta rataa kiertäneet Kunnaan Einar ja Snowline Ace etenivät kohti kärkeä ja vuorollaan toiselle radalle. Snowlinen Acen takaa toisesta ulkoa päätösvaiheessa sisälle kolmanneksi mennyt Kunnaan Einar laukkasi maalisuoralle tultaessa.

 

Toto4-2: Pitkän tauon jälkeen kaksi vaisuhkoa starttia tehnyt Essi Van Press voitti nyt kohteiden pelatuimpana. Voltin kakkospaikalta hyvin lähtenyt 7-vuotias tamma painui kaarteeseen mentäessä kärkeen, sai vetää täysin rauhassa ja hallitsi 1.16-vauhtisen lopetuksen myötä varmasti maaliin asti. Ajaksi tuli 19,7/2100 metriä.

“Se oli tosi rauhallinen keulassa ja rupesi viimeiselle tuhannelle sitten jo ite vähän kiristämään tahtia, niin annettiin mennä sitten reipasta tuo viimeinen lenkki”, Miika Tenhunen kuvaili kisan vaiheita.

Nuorempana kahdeksan voittoa ravannut Essi Van Press loukkaantui pahoin reilu vuosi sitten.

“Tällä murtui polvi”, Miika Tenhunen selvitti. “Siinä meni toipuessa, mutta yllättävän hyvin se kyllä parantui. Siinä oli nimittäin liipasimella, että olisi ollut ura ohi, mutta se saatiin onneksi heti seuraavana päivänä ruuvattua paikalleen. Viime vuonna ajettiin jo yksi startti, mutta se ei ollut siinä hyvä ja tuli muuta pikkuista takapakkia, mutta nyt on otettu rauhassa ja jospa se vielä palaisi tasolleen. Mikkelin viime startti meni radan piikkiin. Siellä oli pehmoinen pöpperörata, eikä se käynyt tälle ollenkaan. Nyt oli hyvä pitävä rata.”

Viimeisellä takasuoralla neljännestä ulkoa selkään kolmannelle radalle lähtenyt ja loppukaarteessa vielä ulommas iskenyt Castor U.M. kiri vahvasti toiseksi.

Ensimmäisen kaarteen jälkeen kolmannelta radalta pakittanut Ramona Win hyökkäsi viidennestä ulkoa vajaat 800 jäljellä, tuli tasaisesti perille asti ja puristi kolmanneksi.

Kolmatta rataa kuolemanpaikalle edennyt Leon Dahlia kesti neljänneksi. Voittajan takaa jo hieman jäänyt Wille Caramell laukkasi maalisuoralle tultaessa.

 

Toto4-3: Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Alvaron antoi toisella kierroksella vähän painetta johtaneelle Markin Satulle, siirtyi loppukaarteeseen mentäessä keulaan ja voitti varmasti, vaikka otti loppusuoran alussa lyhyen laukan.

Alvaronia pitkin matkaa seurannut suosikki Tuittura sai vastustajan laukattua loistavan tilaisuuden, mutta Tuitturakin sekosi pian askelissaan. Myös se selvitti sujuvasti raville ja piti asemansa toisena. Tuomaristo tarkisti maaliintulon jälkeen vielä laukat, jotka olivat lyhyitä ja päättyivät ennen viimeisen satasen käynnistymistä.

Kolmanneksi eniten pelattu Alvaron voitti edellisen kerran viime keväänä. Se kilpaili silloin Tommi Kylliäisen valmennuksessa. Harri Puutio hankki nyt 8-vuotiaan ruunan viime marraskuussa. Startti oli häneltä käsin kuudes.

“Siinä puolimatkassa, kun taitettiin tuohon etusuoralle, niin tämä meinasi laukata jo siinä ihan samaan kohtaan”, ohjastuksesta huolehtinut Ville Pohjola huomautti. “Tuossa suoran alkuun on sellainen pehmeä kohta, ja siinä tuli muutama huono askel, mutta sitten loppusuoralle tullessa mentiin laukan puolelle. Täällä on onneksi niin pitkä tuo suora, että siinä oli ennen sadan metrin paalua ihan hyvin aikaa ottaa laukka alas. Tällä oli kyllä voimia, ja ihan varmasti se voitti sen jälkeen.”

Taustalta etusuoralla selkään kolmannelle radalle lähtenyt Uutelan Myrsky kiersi toisen perässä neljänteen ulos, käänsi päätöspuolikkaalla omaan kiriin ja punnersi kolmanneksi.

Toisen kaarteen jälkeen viidennestä ulkoa kirikaistalle lähtenyt Likusteri eteni seuraavassa kaarteessa kolmanteen ulos, josta antoi vähän periksi.

 

Toto4-4: Ville Pohjola voitti heti perään myös Caldera Amourilla, joka oli niin ikään kolmanneksi pelatuin, vaikka peliosuus olikin reilusti Alvaronia korkeampi.

Ensimmäisessä kaarteessa johtopaikan pitäneen Jeppas Roulettin taakse pudottanut Caldera Amour nousi viimeisellä takasuoralla toiseen ulos, sai tulla siitä kiertelemättä ja runttasi ykköseksi ajalla 19,4a/2100 metriä.

Toisten epäonni avitti voittoa. Alkumatkasta taustalle pakitellut suosikki Rue De Roi ajoi puolimatkassa eteenpäin ja pääsi viimeisen kierroksen alkupuolella kuolemanpaikalle, josta laukkasi loppukaarteessa. Jeppas Roulettilla puolestaan oli varusteongelmia.

“Nikolla (Niko Jokela) oli kyllä tosi hyvännäköisenä siinä kuolemanpaikalla hevonen, mutta se laukkasi viimeiseen mutkaan. Länsimäen Juha oli keulassa, niin sillä oli kyllä lähdön moraalinen voittaja. Se tuli taas viimeisen puolikkaan ainakin sillai, ettei toinen rengas pyörinyt ollenkaan. Se teki hirmujuoksun”, Ville Pohjola kertoi.

“Me saatiin tänään oikein tarkka reissu, ja hevonen punnersi siitä kyllä ihan ansaitusti ykköseksi. Pitkän aikaa vaikutti, että tämä on sellainen tasainen sijoittuja. Se oli aina siinä kärjen tuntumassa, muttei mielellään voittanut lähtöjä. Sitten kun on saanut vaan startteja ja jotenkin riskistynyt olemus, niin nyt on ruvennut niitä voittojakin tulemaan. Ja tuntuu, että kyllä tämä on koko ajan mennyt eteenpäin.”

Ismo Tuoreniemi on kasvattanut, omistaa ja valmentaa 7-vuotiasta Caldera Amouria, jonka uran kahdeksasta voitosta neljä on tullut viimeisen kahden kuukauden aikana. Joulukuussa se voitti kaikki kolme starttiaan, ja nyt tuli tämän kauden avausosuma.

Kolmannesta sisältä vapaasti tullut M.T.Justawinner ohitti myös ongelmia kohdanneen Jeppas Roulettiin. Muut jäivät kauas.