Toto65-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto65-1: 7 Disain 24,23 %, 2,25 e

Toto65-2: 12 Rehtorin Salli 21,48 %, 5,95 e

Toto65-3: 2 Ypäjä Louvre 62,26 %, 7,78 e

Toto65-4: 6 Likser 22,78 %, 18,63 e

Toto65-5: 8 Omnia Lindy 2,68 %, 391,54 e

Toto65-6: 12 Ranch Newman 35,60 %, 589,14 e

 

Voitto-osuudet:

6 oikein 589,14 euroa

5 oikein 9,36 euroa

 

Vaihto: 83 981,10 euroa

Maanantain ylimääräinen Toto65-kierros alkoi Jyväskylän Killerillä suomenhevostammoille tarkoitetun Viesker Cupin karsintalähdöillä, joista Disain vei ensimmäisen.

Toto65-1: Viesker Cup on kilpailusarja, jonka osalähdöistä pisteitä keräämällä pääsee kesäkuun lopulla Vieskerin synttäriraveissa ajettavaan finaaliin tavoittelemaan 5000 euron päävoittoa. Enintään 7000 euroa tienanneet tammat pääsevät silloin paalulle, ja sinne on vahvasti menossa Disain, joka joutui laukkojen takia koelähtöön ja on sen jälkeen mennyt kahdesti peräkkäin ravia.

Lähdön suosikki Kosen Kimallus kiihtyi hyvin ja tavoitteli johtopaikkaa, mutta reilun sadan metrin jälkeen tuli laukka. Muutama muukin kilpailija erehtyi askelissaan, mikä tasoitti Disainin tietä johtopaikalle.

Ensimmäisen kaarteen lopussa kärkeen edennyt Disain sai takasuoran lopulla rinnalleen Virin Varpun, joka löi prässin päälle.

Koko avauskierros taittui 25,5:n lukemiin, mutta kärkipari piti muut silti takana maaliin asti. Niiden keskinäinen järjestys ei muuttunut, ja Disainin voitto tuli lopulta selvästi.

“En joutanut muita seuraamaan, ja nyt vasta vetäisin ensimmäisen kerran henkeä. Kyllä tälläkin on pikkuisen pinnassa se laukka”, Jouko Tarvainen huoahti. “Tuossa kierros jäljellä sanoin Juhani Heikkiselle, että kun meillä on vielä yksi kierros, niin eikö voitaisi mennä vähän hiljempaa, mutta se ei kuulemma käynyt. Ei siinä ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa tammojen polkea. Disainille pistettiin tuollainen ihmemyssy päähän, olisiko siitä ollut apua.”

Voitto oli 7-vuotiaalle Disainille koko uran kolmas. Se paransi koelähdön jälkeen ennätystään yli viisi sekuntia lähelle valiolukemia sijoittuessaan toiseksi, ja nyt täysi matkakin taittui aikaan 27,9a. Se oli toiseksi pelatuin.

Vasta 5-vuotias Virin Varpu oli hyvä toinen ennen välimatkan päässä kärkiparia toisella radalla seurannutta Vilmaita. Kosen Kimallus nousi vielä neljänneksi.

 

Toto65-2: Jouko Tarvaiselle meni myös pykälää kovemman sarjan karsinta, kun Disainin tavoin toiseksi eniten peliä kerännyt Rehtorin Salli kukisti kilpasiskonsa.

Takarivin uloimmalta paikalta lähtenyt Rehtorin Salli tuli heti voimalla kärkikuvioihin, pääsi kaarteessa toiselle radalle ja jatkoi takasuoran lopussa vähän aikaa vastanneen Vennelmon Tyynen ohi johtoon.

Tässäkin lähdössä kärkihevoset pitivät pintansa, vaikka alkumatka taittui reippaasti. Vennelmon Tyyne työntyi lopussa ohituskaistaa pitkin lähes täysin Rehtorin Sallin kupeelle, mutta ravikuningas Patrikin Muiston 8-vuotias puolisisko kuittasi tonnin ykköspalkinnon ajalla 28,7a.

“Rehtorin Salli on yllättänyt positiivisesti joka ikisessä startissa tavallaan”, Jouko Tarvainen painotti. “Päivän Ruskon varsat, mitä meillä on ollut niitä muutama, kaikki tuntuisi kotona siltä, ettei niitä ilkiä ilmoittaa, mutta radalla ne meneekin yllättävän hyvin.”

Lähdön suosikki M.A. Piste ei ollut mukana kärjen kiivaimmassa alkurynnistyksessä, mutta jäi paikkojen selvittyä kiertämään toista rataa ilman vetoapua. Se tuli tasaisesti voittotaistoon, jossa jäi kuitenkin kolmanneksi. Varoitus paikkkasi alun laukkansa hyvin nousemalla rahoille.

 

Toto65-3: Kohteiden pelatuin hevonen Ypäjä Louvre voitti Cartivet Meetingin karsinnan, mutta avauspuolikkaan jälkeen johtoon edennyt Enjoy’s Paycheck tarjosi niin tiukan vastuksen, että järjestys jouduttiin varmistamaan maalikameran avulla.

Kiihdytys oli tiukka. Don Joiner ampaisi auton takaa liukkaimmin liikkeelle, ja kun Antti Veteläisen luotsaama Enjoy’s Paycheck pääsi myös Ypäjä Louvren edelle, kärkipaikka oli tarjolla sille.

Ypäjä Louvre sai myös hyvän juoksun, sillä alun kolmatta rataa kiertänyt Case Closed tuli tarjoamaan vetoapua toiselle radalle.

Ypäjä Louvre kiersi viimeisellä takasuoralla toiseksi, sai peesata loppukaarteen Enjoy’s Paycheckin perässä ja puristi aivan viime hetkillä edelle. Voittoajaksi tuli tasaisen kovalla tempolla 13,5a/2140 metriä.

“Sata ennen maaliakaan ei vielä tuntunut, että päästään ohi, mutta ihan hyvin punnerti tuon viimeisen 50 metriä”, Aripekka Pakkasen valmennettavalla illan toisen voittonsa saavuttanut Ari Moilanen kiitteli. “Tällä hevosella on paljon kapasiteettia. Toivottavasti se lähtisi vaan menemään kykyjensä mukaan.”

Viimeisellä takasuoralla neljännestä parista hyökännyt Mr Chance kiri kärkikaksikosta reilusti jääneenä kolmanneksi.

 

Toto65-4: Kolmen kuukauden tauolta palannut Likser lähti voltin kolmosradalta terävästi ja eteni takamatkasta huolimatta saman tien johtoon, jossa se hääri mielensä mukaan.

Voittosummansa puolesta edullisessa aikatasoituksessa kilpaillut 6-vuotias Likser oli toiseksi pelatuin ja teki 2160 metrillä tasoitusennätyksensä 27,4.

“Sitä on hoidettu eri kohdista ja pikkuisen annettu Metsärannan Jaanan tykönä suolahuonetta, niin josko se siitä rupeaisi henki kulkemaan”, Mikko Niemistö kertoi tauon tapahtumista. “Se oli itselle vähän arvoitus, mutta kyllä tuossa lämmityksessä oli jo niin kovasti menohaluja, että siinä vähän odotukset nousi. Nyt koitetaan seuraavaksi Ilkka-ajoa, mutta katotaan sitten, mitä sen jälkeen tehdään.”

Sykloni seurasi Likserin takaa hieman jääneenä toiseksi ennen tasaista rintamaa, josta toista rataa ilman vetoapua juossut Loikkar puristi kolmanneksi.

Alussa lyhyesti laukannut suosikki Sokker jäi viidenteen ulos, josta se lähti toisen kaarteen alkupuolella reissuun. Se joutui kiertämään koko loppumatkan kolmatta rataa eikä aivan jaksanut työntyä totosijalle.

 

Toto65-5: Suonenjoen paikallisraveissa sunnuntaina juhlinut Omnia Lindy voitti sisäratajuoksun jälkeen vakuuttavasti. Terho Rautiainen ajoi Teuvo Knuuttilan 6-vuotiasta tammaa, joka pääsi takamatkalta etenemään kätevästi kolmanteen sisälle ja iski loppukaarteen alussa omille teilleen.

Omnia Lindy oli vasta kahdeksanneksi eniten merkitty yllättäjä. Se ravasi 2160 metriä aikaan 16,1 ja paransi tasoitusennätystään tasan sekunnilla.

“En tiennyt hevosesta mitään sen paremmin, Ville Mikkanen vaan sanoi, että voitti sillä eilen”, Terho Rautiainen kertoi. “Helposti se tuntui tuollaisen ajan menevän. Se oli maalissakin vielä voimissaan. Maalin jälkeen joutui ottamaan oikein tosissaan kiinni, että sai sen pysähtymään.”

Taustalta selissä tullut Flowery Paradise iski maalisuoralle tultaessa vapaille, kiri napakasti ja ehti väsyneiden vastustajien ohi toiseksi. Neljännestä sisältä päätösvaiheessa vapaasti ulos päässyt Boxing Bass pinnisti kolmanneksi.

Vauhdilla vetänyt Look At Hope antoi päätöspuolikkaalla pahoin periksi. Selvä suosikki Quite A Rock laukkasi porukan keskivaiheilla kolmannessa kaarteessa.

 

Toto65-6: Päätöskohteena ajettiin montén SM-karsinta. Lämminveristen avoimen ryhmän suosikkina startannut Ranch Newman sai takarivistä suotuisan juoksun kolmannessa ulkona, iski viimeisellä takasuoralla pienellä palalla kärkeen ja repi saman tien eroa. Selvä voitto tuli 1.12-vauhtisen lopetuksen myötä tuloksella 15,6a/2100 metriä.

“Tämä on tosi hyväliikkeinen hevonen ja menee hyvällä tyylillä, tykkää vissiin tästä”, Tommi Kylliäisen valmentamaa ruunaa ratsastanut Jenni Kaija kuvaili. “Tänään se oli kylläkin aika vempula, puski suorilla aika paljon ulospäin ja välillä ei pitänyt selkää. Ajattelin takasuoralla, että käännän, niin hevonen lähti tosi kovasti menemään ja tuli hyvin maaliin. Jos hevonen pysyy hyvänä, tällä kyllä pärjää.”

Toisesta ulkoa takasuoralla samaan aikaan Ranch Newmanin kanssa kiriin iskenyt Ramble On ei pystynyt vastaamaan suosikille, mutta eteni pian toiseksi ja piti sijan selvästi hävinneenä.

Ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä laukannut Flynn Boko teki kovan juoksun. Se ajoi porukan kiinni, lähti viimeisellä takasuoralla parantelemaan asemiaan ja kipusi vielä kolmanneksi ennen pitkään johtanutta Vex Ant Expertiä. Rocket Zet laukkasi hännillä puolimatkassa.