Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 6 Ditchback Duke 18,41 %, 7,30 e

Toto5-2: 1 Iinan Prinssi 25,65 %, 13,10 e

Toto5-3: 2 MAS Capacity 35,52 %, 17,90 e

Toto5-4: 12 Quite Special 47,50 %, 20,40 e

Toto5-5: 7 Herrera Boko 17,46 %, 43,70 e

 

Vaihto: 80 760,22 euroa

Juha Länsimäen ajama Ditchback Duke voitti Oulun Äimäraution torstairavien avauskohteen kolmanneksi pelatuimpana.

Toto5-1: Suosikiksi luotettu Amorcito lähti voltin kakkosradalta liukkaasti ja piti varmasti johtopaikan. Juoksuradalta kiihdyttänyt Ditchback Duke pudotti kaarteessa sen taakse, josta se mahtui viimeisellä takasuoralla nousemaan uudestaan rinnalle.

Takasuoran alussa toisesta ulkoa hyökännyt Forgetmenot Sisu kiritti kolmannella radalla, mutta Ditchback Duke vastasi sille maaliin asti ja voitti tasoitusennätyksellään 17,7/2100 metriä.

“Kun hevonen sai lyhyemmän starttivälin, siinä ei ollut ainakaan mitään vikaa. Tänään se ravasi niin hienosti ja oli kevyt ohjastaa, että ei ollut minkäänmoisia ongelmia”, Juha Länsimäki kuvaili Katri Suomisen valmennettavaa. “Halusin ajaa viimeisen kaarteen kuitenkin vielä varman päälle, kun ajattelin, että loppupeleissä Mauri on pahin vastustaja ja se oli meidän ulkopuolella, niin ei siinä kohtaa ollut oikein mitään hätää. Voitto tuli niukasti, mutta varmasti.”

Ensimmäisessä kaarteessa pakitellut Sannu Mustang iski viimeisellä takasuoralla taaempaa neljättä rataa, kiri vahvasti perille ja ehti hieman kangistuneen Amorciton ohi kolmanneksi.

 

Toto5-2: Ykkösnumerolla kilpaillut Iinan Prinssi johti alusta loppuun. Juhani Harmoisen 7-vuotias ruuna kirjautti 2100 metrillä ajan 31,9.

Joensuun viime viikon startissaan suosikkina vaisusti esiintynyt Iinan Prinssi oli nyt toiseksi pelatuin, mutta syy edelliskerran heikkoon suoritukseen löytyi vatsasta. Lisäksi pitävämpi rata kävi paremmin.

“Tyttö on hoitanut tätä. Se tilasi aineita tälle vatsaan. Sille iso kiitos, ja vaimoni tietysti myös ruokkii näitä”, Juhani Harmoinen taustoitti. “Oli nyt hyvä, mutta vielä pitää tehdä muutoksia sillä lailla, että korvia auki. Jos tämä kuulee takaa tulevia, niin sitä lähdetään, mutta nyt ei kuullut oikein mitään. Hyvä oli kuitenkin ja paransi älyttömän paljon.”

Viimeisellä takasuoralla toisesta parista ulkoa hyökännyt Kuuraparta pääsi puolittain kupeelle, mutta ohi ei ollut asiaa. Kolmannesta sisältä toiseen ulos vaihtanut Masun Vilke pääsi takasuoran lopulla sisälle lähimmäs kärkihevosta ja seurasi sieltä kolmanneksi.

Neljänkympin pakilta kiertelemättä kärkiryhmää kiinni ajanut suosikki Valtroks sai tulla loppukaarteesta vapaasti ja kiri ihan asiallisesti, muttei ehtinyt aivan totosijoille.

 

Toto5-3: Kärkihevosten reipas aloitus suosi rauhallisesti lähtenyttä suosikki MAS Capacitya, mutta kun se sai viimeiselle takasuoralle mentäessä kiriluvan toisesta ulkoa, voitto tuli niin vakuuttavasti, ettei juoksun tapahtumilla ollut käytännössä merkitystä.

Janne Soronen ajoi puolisonsa Katja Melkon valmentamaa kolmivuotiasta, joka teki 2100 metrillä ennätyksensä 17,0a.

“Pelkäsi aika lailla lähtöauton siipeä. Koitettiin vaan päästä siitä muita häiritsemättä liikkeelle ja tietenkin itsekin ravilla matkaan”, Janne Soronen kertasi. “Eka kurvi kun selvittiin ravia ja vauhti oli reipasta, niin kyllähän sitten alkoi tulla makea vesi suuhun. Iloisesti lähti kirimään takasuoralla, kun käännettiin kolmannelle radalle. Meni niin kauan iloisesti, kunnes jäätiin keulaan yksin. Sen jälkeen nosti korvat pystyyn ja rupesi vaan katselemaan, mihin toiset jäi. Mutta kuitenkin tuli sitten ihan hyvin maaliin asti. On varsamainen vielä, mutta tässä on paljon hyvää ja kun saadaan vaan ehjiä startteja, luulen että tästä tulee tosi hyvä kilpahevonen.”

Ensimmäiseltä takasuoralta toista rataa ilman vetoapua tullut Platinum Pete ei pystynyt viimeisellä takasuoralla vastaamaan suosikin iskuun, mutta eteni sen mukana toiseksi ja piti sijan.

Alun kolmatta rataa kiertänyt Backward’s Boy eteni voimalla johtaneen Gretchenin rinnalle ja pääsi 12,5-avauksen jälkeen pudottamaan takasuoralla sen taakse. Se pääsi kierrosta myöhemmin sujuvasti vapaille ja pinnisti edellisistä jääneenä kolmanneksi, kun tasaisesti kirinyt Whogonow laukkasi maalisuoralla edeltä.

 

Toto5-4: Hieman alle puolet kohteen merkeistä kerännyt Quite Special oli Toto5;n pelatuin hevonen. Nelivuotias lahjakkuus lunasti odotukset, vaikka juoksu meni vaikeaksi.

Takarivin uloimmalta paikalta lähtenyt Quite Special jäi alussa parijonon ulkopuolelle ja joutui kaarteessa pakittelemaan hännille seitsemänteen ulos, josta se lähti reilut 1200 metriä ennen maalia selässä kolmannelle radalle.

Edellä mennyt Boulder Rocket ei takasuoran puolivälissä enää edennyt, ja Quite Special iski neljännelle radalle, jota se kirikin sitten niin vahvasti, että ehti ensimmäisenä linjalle.

Tapani Huopanan suojattia ajoi Ville Pohjola, jolle täysosuma oli illan toinen ja koko kauden sadas. 33-vuotiaan teerijärveläisen edellisen kauden voittoennätys oli 49 ykkössijaa.

“Kyllä siinä tietenkin on saanut ajaa muutakin kuin hevosella, että sata voittoa tulee vuoden aikana, mutta kyllä tästä lähdöstä täytyy antaa täydet pisteet hevoselle. Se oli kyllä hevosen voitto eikä miehen”, Ville Pohjola kiitteli.

Ensimmäisestä kaarteesta johtanut Elzar Creek oli pitkään kiinni voitossa, muttei viime hetkillä pystynyt pitämään kurissa tuloksella 17,5a/2600 metriä voittanutta Quite Specialia.

Avauspuolikkaan täyttyessä kolmannesta parista kuolemanpaikalle kiertänyt Filius Felix sinnitteli kolmanneksi niukasti ennen selästään loppukaarteen alkupuolella kiriin kääntänyttä  Basswood Grovea.

 

Toto5-5: Avauspuolikkaan täyttyessä johtoon edennyt Herrera Boko piti kiinni paikasta maaliin asti. Niko Jokela ajoi Katja Melkon talliin toisen voiton tuonutta Herrera Bokoa, joka oli kolmanneksi pelatuin ja teki 2100 metrillä ajan 16,8.

“Ajattelin etukäteenkin, että eturivissä on sellaiset hevoset, että niiltä voisi olla keula saatavilla”, Niko Jokela huomautti. “Vaikea oli tästäkin sanoa, kun ekaa kertaa ajoin, että kuinka paljon siellä oli varaa, mutta kun vedin jo viimeisellä takasuoralla korvat auki, niin rupesi kyllä tuntumaan, että meillä on voimia paljon.”

Ensimmäisellä takasuoralla taustalta kuolemanpaikalle kiertänyt suosikki Tuffetto Jet antoi kolmannella puolikkaalla painetta, mutta se ei jaksanut puristaa täysillä perille ja viimeisellä takasuoralla kolmannesta sisältä lähimmäs Herrera Bokoa päässyt George Birdland sai loppuhetkillä tilaa. George Birdland työntyi Herrera Bokon kupeelle, mutta tämä piti Niko Jokelan mukaan varmasti.

Viimeisellä takasuoralla kärjen takaa toiseen ulos vaihtanut ja loppukaarteessa kiriin kääntänyt Quartam De Caelo nousi kolmanneksi. Loppukaarteessa taaempaa neljättä rataa iskenyt Maffioso Face kiri napakasti Tuffetto Jetin tuntumaan viidenneksi.

Alussa laukannut Cool On Photos pääsi melko pian muiden matkaan. Se lähti kierros ennen maalia takaa reissuun, muttei vauhdin kiihtyessä oikein edennyt ja pilasi vielä laukkaan takasuoran alussa.