Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 1 Draken 54,72 %, 1,90 e

Toto5-2: 7 Fade To Black 6,26 %, 18,70 e

Toto5-3: 6 M.T. Kitty 27,33 %, 32,20 e

Toto5-4: 2 Pam Hallover 41,95 %, 39,90 e

Toto5-5: 11 Vixeli 41,65 %, 45,00 e

 

Vaihto: 72 118,26 euroa

Kuopion perjantai-illan kohteiden luottohevonen Draken hallitsi varmoin ottein startista maaliin.

Toto5-1: Ykkösnumerolla voltannut Draken nykäisi heti alussa pienen eron vastustajiinsa, eikä kukaan päässyt matkan varrellakaan suursuosikin kupeelle. Voitto sinetöityi 25,5-lopetuksen myötä.

“Draken voitti tosi helposti. Tämä on vielä laiska tuosta keulasta menemään, kun kukaan ei ole siinä korvalla, mutta irtosi aika helposti”, ohjastaja Miika Tenhunen myhäili. “Tämä vähän ryntää alussa, ja siinä saattaa joskus hyppy tulla. Kyllä se nytkin ryntäsi, mutta pysyi hyvin ravilla.”

Petra Suvisen 7-vuotias ruuna on juossut kauden aikana nyt vii si voittoa. Kuukausi sitten se paineli lyhyen matkan lähelle valiolukemia.

“Tällä on kyllä valoisa tulevaisuus, jos se vaan terveenä säilyy. Pahojakin terveysongelmia on ollut, mutta niistä on nyt selvitty. Tämä on aina tiedetty hyväksi hevoseksi”, Miika Tenhunen vakuutti.

Willen Vappu seurasi Drakenin takaa jääneenä toiseksi ennen Egoa Onia, joka hyökkäsi loppukaarteen alussa toisesta ulkoa. R.R. Valssitar ei päässyt tulemaan kolmannesta sisältä vapaasti, mutta mahtui työntymään neljänneksi ennen toista rataa ilman vetoapua taivaltanutta Lorutyttöä. Kopran Suhari pilasi laukkoihin.

 

Toto5-2: Pohjois-Savon Hevosjalostusliiton Kasvattaja-ajon 5000 euron ykköspalkinto meni lämminverisissä viidenneksi eniten pelatulle Fade To Blackille, jonka Tuomas Pakkanen luovi avauskierroksella toiseen pariin ulos. Taaempaa lähdettiin kireihin jo puolimatkassa, mutta Pakkanen pysyi asemissaan ja Fade To Black käytti säästyneet voimansa lopussa tehokkaasti.

Voitto oli vieremäläisen Timo  Väisäsen omalle kasvatille toinen, mutta kakkossijoja 3-vuotias on ehtinyt hamstrata jo kahdeksan kappaletta. Voittotulos 17,7/2120 metriä jäi seitsemän kymmenystä Biofarm Cupin finaalissa syntyneestä ennätyksestä.

“Hevosella oli viimeisessä kurvissa voimia, ja kun lähdettiin kolmannelle radalle, tuntui että se jaksaa vielä porskutella. Kyllä se sitten tuli hyvin”, Tuomas Pakkanen kuvaili. “Keväällä oli kovia lähtöjä, eikä se riittänyt vielä niissä, mutta se on kesän mittaan ruvennut parantamaan koko ajan. Kun kakkosiakin tulee, niin kyllä ne kääntyy sitten ykkösiksi.”

Toisen kaarteen lopussa viidennestä parista ulkoa reissuun lähtenyt Rene Conductor eteni hyvin ja painui loppukaarteeseen mentäessä keulaan, muttei maalisuoralla pystynyt vastaamaan Fade To Blackin kiriin. Keulasta taipuneen Millstone’s Galen takaa loppukaarteessa vapaille löytäneen May I Known se piti niukasti takanaan ja sijoittui toiseksi. Sen perässä loppukaarteessa jo toiseksi kiertänyt Drop Of Love ei jaksanut puristaa täysillä perille.

Lähdön suosikki Eliot Ness ajoi lähtölaukan jälkeen kolmatta rataa toiselle ilman vetoapua, josta se antoi vähän periksi. Going Above laukkasi pahoin jo lähtösuoralla.

 

Toto5-3: Kiihdytyksessä kolmanteen sisälle mennyt suosikki M.T. Kitty sai nappijuoksun, kun Jamie Ray piti kärjessä sen verran hyvää tempoa, ettei kukaan edennyt takaa toista rataa.

Iikka Nurmonen käänsi M.T. Kittyn viimeisen takasuoran alussa toiselle radalle ja sai vielä selän kärjen takana matkanneesta Tut A P:stä. Loppukaarteessa alkanut oma kiri tuotti selvän voiton tuloksella 15,1a/2100 metriä.

“Hyvältä tuntui, ja tamma oli paineissaan. Se voitti helposti. Kun käänsin vapaalle, hevonen lähti heti omasta halustaan iloisesti painamaan ja tuli kyllä riskisti maaliin asti”, Iikka Nurmonen kehaisi isänsä Ossin valmennettavaa.

Jamie Ray piti kakkostaistossa Tut A P:n niukasti kurissa. Dreaming Blues seurasi niiden tuntumassa vapaasti neljänneksi. Ain’t She Sweet joutui yrittämään taustalta toista rataa ilman vetoapua, ja voimat kuluivat jo kärkihevosten kiinni ajamiseen.

 

Toto5-4: Nurmosille heti perään toinen suosikkivoitto, kun Pam Hallover johti startista maaliin. Tahti rauhoittui avauksen jälkeen, ja ajaksi kirjattiin 16,4a/2100 metriä.

Kuolemanpaikalle avannut Vie De Dream pudotti kaarteen jälkeen jonoon kolmanneksi. Jukka Torvisen ajokki pääsi reilua kierrosta myöhemmin toiseen ulos, hakeutui maalisuoran alussa kärkirintaman takaa vapaille ja spurttasi loppuhetket tulisesti, mutta jäi hevosenmitan päähän toiseksi.

“Olin mielissäni, kun Jukalla oli hyvä hevonen ja se meni sinne sisäradalle. Ajattelin, että jos se saadaan pidettyä siellä, niin pullat on hyvin uunissa”, Iikka Nurmonen kertasi. “Viimeisessä kaarteessa oli hyvä fiilis. Hevonen oli voimissaan ja kyseli, että milloinka lähdetään juoksemaan. Se piti varmasti, mutta vähän se jäi kuuhailemaan siinä. Ehkä tämä olisi selkäjuoksulla pikkuisen vielä terävämpi.”

Viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannesta parista kirikaistalle noussut ja takasuoran alusta kolmatta rataa ilman vetoapua tullut Klara Håleryd puristi myös vahvasti perille ja jäi vain niukasti kolmanneksi. Easy Vacation seurasi voittajan takaa hieman jääneenä neljänneksi.

 

Toto5-5: Tärkeissä paikoissa laukkoihin paljon rahaa menettänyt Vixeli pysyi suomenhevosten Kasvattaja-ajossa ravilla koko 2160 metrin matkan ja kuittasi 5000 euroa suosikkina ajalla 28,8.

“Lähdettiin varman päälle matkaan. Sieltähän tuli takaa hevosia jo ohi, ja tiesin, että kova tehtävä on, mutta niillä oli tänään laukkapäivä ja ne laukkaili, ja sitten tuossa jo 800 ennen maalia oli jo selvä ero muihin”, Tapio Perttunen kertasi. “Lopussa piti tietenkin pitää se ravilla ja että mielenkiinto pysyy. Tuossa tallikurvissa se jo vähän katteli, että onko homma ohi, ja sitten ajettiin varman päälle maaliin.”

Vixeli on täysveli huippuhevosille Vixen ja Vixus. Sen isä on Viesker ja emä Xena. Sen ovat kasvattaneet Anna-Kaisa Tenhunen ja Juha-Matti Smolander. Valmentaja Tapio Perttunen on mukana 4-vuotislahjakkuuden omistajakimpassa.

“Kasvattaja hevosen tekee. Kukaan ei voi treenata huonosta hyvää, se meidän pitää aina muistaa”, Tapio Perttunen painotti. “Meillä oli samasta emästä Zeus, joka jouduttiin tapaturmaisesti lopettamaan. Siinä oli onneksi hyvä vakuutus, ja heti ajateltiin, että jos saataisiin ostettua tämä, ja soitettiin nimenomaan Smolanderille.”

Pisimmältä pakilta kolmatta rataa eteenpäin ajanut Rupeltaja oli toisen kaarteen jälkeen tulossa jo kärjen rinnalle, kun laukkasi. Toisessa kaarteessa sen perään lähtenyt Vixeli eteni sen jälkeen keulaan ja karkuteille, mutta Rupeltaja paikkasi laukkansa mallikkaasti ja kiri vielä toiseksi.

Toista rataa kolmanteen ulos edennyt Jaajo hyökkäsi viimeisen takasuoran alussa. Se eteni loppukaarteessa toiseksi ja oli maalissa kolmas, kun Rupeltaja tuli vielä ohi.

Rupeltajan tallikaveria Tinderiä pelattiin paljon, mutta sille tuli laukka ensimmäisellä takasuoralla. Se kiersi vähän aikaa uloimpana, pudotti sitten parijonon ja puristi lopulta neljänneksi.