Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 12 Edwina Orden 7,12 %, 1,69 e

Toto75-2: 5 Jolly Roy 73,88 %, 1,97 e

Toto75-3: 5 Graceful Swamp 94,37 %, 2,06 e

Toto75-4: 5 Draken 26,26 %, 5,13 e

Toto75-5: 3 Juliette Lax 62,20 %, 6,32 e

Toto75-6: 10 Exuberance 18,92 %, 20,21 e

Toto75-7: 6 Cameron Evo 27,80 %, 25,04 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 25,04 euroa

 

Vaihto: 254 891,55 euroa

Kuopion Sorsasalossa ravattiin kovaa jo ennen Ravilauantain pääpelin kohteita, mutta SHKL Cupin finaalissa jysähti sitten maailmanluokan tulos, kun Edwina Orden kiri kymppitonnin voittoon ajalla 13,1/2120 metriä.

Toto75-1: Ainoana takamatkalle uskaltautunut Edwina Orden ei rasittanut itseään lähdönuusinnoissa, ja kun paaluhevoset pitivät tempon startissa vielä tasaisen hyvänä, voitto oli otettavissa.

Viimeisellä takasuoralla kirimerkin saanut Edwina Orden eteni loppukaarteessa kärkihevosten tuntumaan ja puristi suoralla varmasti ohi.

Santtu Raitala ajoi Tanja Goman-Niemisen valmentamaa Edwina Ordeania, jolle täysosuma oli ensimmäinen ja tuli kuudennessa kilpailussa. Voittotulos 13,1 alittaa ikäluokan tammojen täyden voltin aiemman SE:n 1,4 sekunnilla ja pääsee tilastoihin myös vanhempien tammojen ryhmässä.

Itse asiassa Edwina Ordenin aika on myös 3-vuotiaiden tammojen maailmanennätys. Entinen oli Ragatan nimissä ja seitsemän kymmenystä hitaampi.

“Kuten tulos kertoo, tamma oli oikein mahtava tänään”, Santtu Raitala kehui. “Tämä on tosi omalaatuinen hevonen, mutta käytös paranee koko ajan täällä raveissa ja sen kanssa on sillai hauska touhuta.”

Liisa Savon kasvattama Edwina Orden on ollut pian kaksi vuotta Loimaalla Tanja Goman-Niemisellä.

“Alussa oli karikkoista, kun lihasongelmien kanssa on pelattu, mutta löydettiin sellainen tyyli, että istutaan joka päivä rattailla. Sillä on päästy siitä, ja nyt tietty kesä helpottaa”, Goman-Nieminen taustoitti.

Toisesta parista viimeisellä takasuoralla johtaneen Bond Eaglen rinnalle kiertänyt suosikki Exit Fastback puristi sen edelle toiseksi. Bobby Blue Frido pinnisti sisäratajuoksun jälkeen neljänneksi.

 

Toto75-2: Kuopio Stakesin ensimmäisen karsinnan suuri suosikki Jolly Roy pääsi kaarteessa Kaptahin edelle johtoon ja piti paikan maaliin asti, mutta toisesta ulkoa loppukaarteessa rinnalle iskenyt Effronte Photo haastoi tosi tiukasti.

“Hevonen meni aika rauhallisesti tuossa keulassa, ja voi sanoa vähän laiskastikin, ja sitten kun vauhti kiihtyi viimeisessä kurvissa, oli työ, että sai sen uudelleen vauhtiin”, Tapio Perttunen kertasi.

Kasvattaja Riikka Avotien omistamaa Jolly Royta valmentava Timo Korvenheimo oli tyytyväinen, vaikka 5150 euron karsintavoitto tuli niukalla erolla.

“Nyt oli tosi laiskan näköinen täksi hevoseksi, mutta se oli hyvä näin, säästyi varmaan voimia tuohon toiseen kisaan”, Korvenheimo huomautti.

Kärkiparille kirjattiin mailin matkalla aika 13,6a. Kaptah seurasi vapaasti kolmanneksi, ja finaaliin selvisivät myös Count Forte, Capo ja Little Blue Angel. Lake’s Action laukkaili jo ennen lähtölinjaa, ja myös kahdesti erehtyneen Coboltin tulokseksi tuli hylkäys.

 

Toto75-3: Kierroksen pankki Graceful Swamp seurasi kympin avauksessa kärkihevosten tuntumassa osin kolmatta rataa ja osin toisessa ulkona. Ari Moilanen ajoi kaarteen jälkeen eteenpäin ja pääsi vastuksetta johtopaikalle, jonka suursuosikki piti vaivatta maaliin saakka.

“Alku vaan ihan rauhassa. Siinä lähti nopeita hevosia sisäpuolelta, enkä lähtenyt ihan niiden matkaan”, Ari Moilanen kertasi. “Hevonen on ollut pitkään hyvässä vireessä, enkä ainakaan huomannut siinä mitään poikkeavaa.”

Ilman tappiota nelivuotiskauden aloittanut Graceful Swamp saavutti tämän vuoden neljännen voittonsa ajalla 13,1a.

“Nyt se on lämmitetty, ja kohta ajetaan kilpaa”, Erkki-Pekka Mäkinen viittasi finaaliin.

Toisessa kaarteessa viidennestä sisältä toiseen ulos siirtynyt Callela Louis iski kiriin 300 jäljellä ja kipusi 11-lopetuksessa voittajan tuntumaan toiseksi. Toisessa kaarteessa neljännestä sisältä toiselle radalle ilman vetoapua nostanut Fade To Black oli hyvä kolmas.

Jatkoon menivät myös Werner Ors, Club Nord Easy sekä Arctic Elsa.

Finaalin ratajärjestys täällä. Lopputulos oli tämä.

 

Toto75-4: Haastajadivisioonan finaali otettiin uusiksi epätasaisen kiihdytyksen vuoksi, eikä toinen kertakaan mennyt suosikki Vappuäijän osalta putkeen. Antti Ojanperän mukaan sille kokeiltiin uutta balanssia eikä se löytänyt ravirytmiä.

Toiseksi eniten pelattu Draken eteni kaarteessa johtoon ja hallitsi oikein varmasti perille. Jani Ruotsalainen ajoi Miika Tenhusen valmentamaa 8-vuotiasta ruunaa, joka kuittasi 8000 euroa 2100 metrin kisassa ajalla 25,4a.

“Miikan kanssa oli puhetta, että vaikka kuolemanpaikalta, kun tälle ei ole sillä lailla väliä, mutta tuosta oli selvä ajaa”, Jani Ruotsalainen myönsi. “Kyllä tällä oli hyvä paine, ja tarvittaessa tälläkin on aika hyvä pätkä.”

Noin 800 metriä ennen maalia kolmannesta parista kirikaistalle lähtenyt Morison puursi voittajasta jääneenä toiseksi ennen sisältä vapaasti tullutta Larsmania.

 

Toto75-5: Savo-ajoon tammahyvityksen turvin suursuosikkina lähtenyt Juliette Lax vei kymppitonnin ykköspalkinnon varmasti ennätyksellään 23,7/2100 metriä.

Voitto oli 9-vuotiaalle Juliette Laxille uran suurin ja tälle kaudelle jo seitsemäs, millä se nousi vuoden voitokkaimmaksi suomenhevoseksi yhdessä niin ikään seitsemään päässeen Drakenin kanssa.

“Tuli hyvällä tyylillä, ja olosuhteethan on tänään ihan huippua”, Antti Teivainen kiitteli. “Juliette oli tänään ihan oma ittensä. Se on kehittynyt. Sillä on ollut aikaisempina vuosina ongelmia siitepölyjen kanssa, mutta toivottavasti se on nyt voitettu kanta.”

Juliette Lax vaihtoi tallia, kun valmentaja Jussi Suominen siirtyi hevosten kanssa Loviisasta Elimäelle.

“Vaikeuksia on ollut ennen, kun on tullut kevätkelit, mutta nyt näyttää ainakin hyvältä”, Suominen iloitsi.

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista hyökännyt Siirin Älli pääsi loppukaarteen puolivälin jälkeen toiselle radalle ja puristi tasaisessa kakkostaistossa täpärästi paremmin kuin voittajaa sisällä seurannut Virin Camilla ja Siirin Ällin perään loppukaarteessa noussut Joriini. Pyörylän Paroni seurasi sisäradan jonosta tilaa saamatta viidenneksi.

 

Toto75-6: Viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannesta parista kolmannelle radalle lähtenyt Exuberance eteni takasuoran lopulla täysin kärkiparin ulkopuolelle, pääsi maalisuoralle tultaessa pudottamaan sisemmäs ja puristi niukasti pronssifinaalin 8000 euron voittoon.

“Tosi pitkän kirin joutui tekemään, ja ajattelinkin jo, että tulee liian pitkä kiri”, Markus Dahlström paljasti. “Tarkalle meni, mutta hienon juoksun hevonen kyllä teki. Ite ajattelin maalissa, että se varmaan voitti.”

Kolmanneksi eniten pelattu Exuberance teki 2100 metrillä huippuajan 12,3a. Ensimmäisen takasuoran lopussa kolmannesta sisältä voimalla keulaan iskenyt Zo Zo Hoss kamppaili rehdisti perille asti ja hävisi vain vähän.

Etukaarteessa viidennestä ulkoa muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt Gute Band käänsi loppukaarteen alkupuolella vapaalle neljännelle radalle ja kiri edellisiä uhkaamatta kolmanneksi.

Lähdön suosikki Cantona America päätyi toiselle radalle ilman vetoapua, josta se antoi reippaan matkavauhdin jälkeen lopulta periksi. Freelancer laukkasi lähtöön.

 

Toto75-7: Kultafinaalin voitto ratkesi kiihdytykseen, kun toiseksi eniten pelattu Cameron Evo pystyi pitämään suosikki T.Rexin vaivatta ulkopuolellaan ja pääsi kaarteessa etenemään Regent Zetin ohi johtoon.

Harri Koivusen valmentamaa Cameron Evoa ajanut Olli Koivunen sai määrätä tahdin, ja 10 000 euron voittorahat menivät 1.09-vauhtisen lopetuksen myötä helposti julkkisten omistamalle 5-vuotiaalle oriille ajalla 12,8a/2100 metriä.

“Lähti kyllä tosi hyvin, vaikka en uskaltanut edes ihan täysiä ladata”, Olli Koivunen huomautti. “Se laukkasi muutaman askeleen viimeksi Vermossa, kun auto irtosi. Tosi sellainen hallittu lähtö oli nyt hevoselta, ja päästiin hyvin liikenteeseen. Pahin vastustaja oli meidän ulkopuolella, ja lähdettiin vaan sen mukaan, että pystytään pitämään se ulkopuolella. Mahtavan juoksun teki kyllä hevonen. Se on tällä hetkellä Suomen nopein hevonen. Totta kai sitä haaveilee, että päästäisiin kesän aikana johonkin suurkilpailuun.”

Regent Zet seurasi Cameron Evosta hieman jääneenä yhtä varmasti toiseksi, ja T.Rex kesti kolmanneksi.