Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 4 Fast Time 2,98 %, 33,77 e

Toto5-2: 3 Aika-Valtti 35,09 %, 64,26 e

Toto5-3: 10 Star Cat 14,69 %, 255,03 e

Toto5-4: 7 Myllyn Valtti 8,66 %, 1292,57 e

Toto5-5: 5 Cape’s Caviar 30,53 %, 1496,66 e

 

Vaihto: 87 497,46 euroa

Erkki-Pekka Mäkinen saattoi todeta, että omat koirat purivat, kun Fast Time spurttasi Teivon tiistairivin suursuosikiksi luotetun Al E.Gador Zetin selästä avauskohteen yllätysvoittajaksi.

Toto5-1: Varsasta asti Erkki-Pekka Mäkisellä ollut Fast Time voitti 5-vuotiskaudellaan seitsemän kertaa, mutta viime vuosi oli vaikeampi ja Mäkinen myi ruunan kauden loppupuolella Arsi Skytälle, joka jatkoi sen kilpailuttamista keskeytyksettä.

Fast Time juoksi sekä marras- että joulukuussa viidesti sijoittuen yhteensä kolme kertaa kolmanneksi. Vuodenvaihteen lähestyessä menestys heikkeni, ja tiistain voitto tuli pelaajille yllätyksenä. Alle kolmen prosentin kannatuksen kerännyt Fast Time oli neljänneksi käytetyin merkki.

Ari Moilanen tarjosi Fast Timelle täydellisen juoksun yli 76-prosenttisesti pelatun Al E.Gador Zetin takana. Erkki-Pekka Mäkinen ajoi sillä jälleen tasaisen kovaa vauhtia, eikä suursuosikin esityksessä ollut mitään vikaa. Loppusuoran alkupuolella selästä iskenyt Fast Time tuli 13,5-vauhtisessa lopetuksessa vain selityksittä ohi ja kirjautti 2100 metrillä hienon ajan 14,3a.

“Juoksu meni parhaalla mahdollisella tavalla, kun suosikin takana saatiin liftata ihan suoran alkuun”, Ari Moilanen myönsi. “Tämä seurasikin kyllä tosi reippaasti, eikä meillä ollut oikein missään vaiheessa mitään ongelmia. Kun käänsin tuohon toiselle radalle, hevonen lähti hyvin etenemään ja löi sitten aika helposti Eepeen hevosen.”

Ensimmäisen kaarteen jälkeen hänniltä toiselle radalle ilman vetoapua noussut Cool On Photos ei päässyt koskaan kärkihevosen rinnalle, mutta tsemppasi edellisistä jääneenä rehdisti kolmanneksi.

 

Toto5-2: Avauspuolikkaan jälkeen johtoon edennyt Millikka ja siltä toisen kaarteen alussa kärkipaikan vallannut Aika-Valtti erottuivat muista.

Esa Holopaisen ajama suosikki Aika-Valtti kiristi tahtia lopussa niin paljon, ettei Millikalle jäänyt muuta tehtävää kuin varmistaa kakkossija reilusti muiden edellä.

Viime marraskuussa Jouni Miettisen talliin siirtynyt Aika-Valtti on juossut uusissa käsissä kuusi starttia. Yksi yritys meni piloille laukan takia, mutta muut viisi kertaa Aika-Valtti on ollut muita ennen maalia.

Kuusivuotiaasta oriista tuli nyt tähtijuoksija, kun 2100 metriä taittui aikaan 29,7a.

“Tämä meni tosi helposti, eikä ollut mitään ongelmia”, Esa Holopainen kehui. “Korvat jäi kiinni. Tämä on keulasta sellainen rauhallinen, eikä osaa oikein sanoa, onko sillä paljon varaa, mutta ainakin tänään se meni helposti siitä. Toivotaan, että hevonen kehittyy vielä tästä, ja ainakin tuntuu, ettei sen ole tarvinnut vielä parastaan näyttää.”

Toisessa kaarteessa sisäradan jonosta kolmanteen ulos noussut Golda Napanderi työntyi lopussa sisäkautta jälkijoukon kärkeen kolmanneksi.

Viimeisen takasuoran alkupuolella toisesta ulkoa kirikaistalle noussut Laval Rols ei lähtenyt etenemään, meni nihkeän oloisesti ja otti pian laukan.

 

Toto5-3: Toiseksi viimeisessä kaarteessa kolmannesta parista toiseen ulos kiertänyt Star Cat iski loppukaarteen alussa uudestaan vapaalle radalle ja kiri tasaisen varmasti voittoon.

Viime vuonna kuudesti voittanut ja kauden joulun alla täysosumaan päättänyt Star Cat on nyt 8-vuotias. Jere Kiveinen on Erkka Junnilan oriin vastuuvalmentaja ja ohjastaa sitä kilpailuissa. Toiseksi eniten pelattu Star Cat kuittasi 1200 euroa tuloksella 16,3a/2100 metriä.

“Hevonen tuntui hyvältä, ja lähdin sitten aika aikaisin kiriin, kun ei tälläkään oikein sellaista hirveätä pätkää ole, että ennemmin vahva on”, Jere Kiveinen kuvaili. “Vähän se jäi oottelemaan, kun jäi yksin, eikä ihan ymmärtänyt vastata, jos sieltä ulkoa joku olisi tullut, mutta kyllä siellä varaa olisi vielä ollut. Star Cat on kiva hevonen kaikin puolin, ja ajetaan nyt kilpaa tasaisesti, kun terveystilanne näyttää hyvältä.”

Star Catia niin matkalla kuin kirivaiheessakin seuranneet Rainbow Highlight ja Catahecassa Zest nousivat muille totosijoille.

Yli puolet kohteen merkeistä saanut Carbon Crystal eteni kaarteen jälkeen kolmannelta radalta johtoon, josta se antoi maalisuoralla pahoin periksi.

 

Toto5-4: Lujaa lähtenyt Junkapunka luovutti johtopaikan kaarteessa Myllyn Valtille, joka piti siitä kiinni maaliin saakka.

Viisi vuotta sitten Vitterin voittamassa Tawaststjernan muistoajossa hurjan ennätyksen 22,1a tehnyt Myllyn Valtti on päässyt kilpailemaan viime vuosien aikana vain harvakseltaan. Se siirtyi viime maaliskuussa Teemu Okkolinin valmennukseen, palasi tositoimiin joulukuun puolivälissä ja juoksi nyt kolmannen kerran Okkolinilta käsin.

“Tämä oli toiseen starttiin pitkältä tauolta Kouvolassa tosi hyvä, kun alkuvaikeudet selvitettiin”, Teemu Okkolin huomautti. “Ruuna on pikkuisen sellainen nahkea vielä, mutta kun saadaan startteja kroppaan ja on päästy onneksi näiden kaikkien terveysongelmien yli, niin uskoisin kyllä, että tällä vähän pärjätään vielä. Se on ollut meillä jo pitkään ja oli kesällä laitumellakin jonkun aikaa. Tosi mielenkiintoinen hevonen, kun pysyisi vaan terveenä.”

Myllyn Valtti oli viidenneksi pelatuin ja vei 1500 euron voittorahat 2100 metrillä ajalla 28,0a.

Ennen päätöspuolikkaan käynnistymistä toisesta ulkoa kirikaistalle noussut Ponutella puristi loppuhetkillä voittajan kupeelle toiseksi.

Viidennessä parissa ulkona matkannut Elias Juonetar mahtui loppukaarteessa kääntelemään erittäin tiiviin porukan perältä uloimmas neljännelle radalle ja kiri tasaisen hyvin edellisten tuntumaan kolmanneksi.

Etusuoralla hänniltä reissuun lähtenyt suosikki Vilju ei pitänyt takasuoralla kunnolla edellä menneen selkää. Se löysi ison vaihteen vasta maalisuoralla ja ehti vielä neljänneksi niukasti ennen voittajan takaa jäänyttä Junkapunkaa. Toista rataa ilman vetoapua juossut Råger antoi vähän periksi.

 

Toto5-5: Rivi päättyi suosikkivoittoon, vaikka Cape’s Caviarin juoksu ei mennyt helpoimman kautta. Kaarteen jälkeen kolmannelta radalta toiselle ilman vetoapua edennyt suosikki jatkoi pian toisessa ulkona, kiersi loppukaarteeseen mentäessä uudestaan kuolemanpaikalle ja puristi sitten varmasti ykköseksi.

Antti Teivainen ajoi Rami Syrjän 6-vuotiasta Cape’s Caviaria, jonka uran yhdeksäs voitto tuli 1600 metrin kisassa ajalla 14,2a.

“Mulla hevonen haki pikkaisen rytmiä, niin ei voinut ihan täysillä lähteä vaan piti vähän passata”, Antti Teivainen kertasi. “Sitten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajaa se siihen kuolemanpaikalle. Mutta sitten tuli onneksi ulkoa hevonen tosi kovaa, ja saatiin vähäksi aikaa siihen vetoapua. Tämä oli laiska, ja sitä joutui patistaa koko matkan, mutta luotin kyllä hevoseen, ja kun käänsi menemään takasuoralla, se kyllä hyvin lähti, ja viimeisessä kurvissa oltiin jo hyvin luottavaisia. Vähän se alkoi lopussa odottelemaan, mutta ei ollut kuitenkaan mitään hätää.”

Neljännessä ulkona seuraillut Delightful Moment iski loppukaarteessa uloimmas neljännelle radalle, kiri lopun lujaa ja tuli viime hetkillä voittajan tuntumaan, mutta kakkossijaa parempaan ei ollut enää mahdollisuutta.

Kolmannesta sisältä loppukaarteessa vapaasti toiselle radalle päässyt Sun Sayen punnersi kolmanneksi.

Vetotöistä huolehtinut Fiona Fashion jäi loppukaarteessa alakynteen Cape’s Caviaria vastaan ja antoi suoralla selvästi periksi.