Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 5 Eeti 59,36 %, 1,42 e

Toto5-2: 2 Triple Ray 7,39 %, 19,86 e

Toto5-3: 1 O.P.Roc 54,22 %, 26,04 e

Toto5-4: 7 Perfect Rainmaker 20,86 %, 41,47 e

Toto5-5: 1 Skyfall Shine 23,22 %, 69,60 e

 

Vaihto: 88 543,50 euroa

Teivon tiistairivi käynnistyi kylmäveristen Suomen Cupin karsintalähdöllä, jossa illan kohteiden pelatuin hevonen Eeti varmisti finaalipaikan ongelmitta.

Toto5-1: Yhdeksästä aika rutinoituneesta osallistujasta peräti kolmannes otti alkuun laukan. Eeti lähti korostetun varovasti ja seurasi ensin Puhti-Veikkoa toisella radalla. Se kiersi tämän takasuoralla ja eteni toiseen pariin ulos, josta käänsi etukaarteessa kiriin.

Johtopaikka irtosi jo takasuoralla, eikä Eetillä ollut sen jälkeen hädän päivää. Päätöspuolikas taittui melkein valiovauhtia, ja koko 2120 metrille ajaksi kirjattiin 29,0.

“Kyllä piti aamulla tankata hyvin kaurapuuroa ja ruisleipää, että jaksoi pidellä alussa, mutta päästiin aika heti kääntämään selkään, niin se tasaantui vähän siihen sitten”, Jouni Törmänen kuvaili kriittisintä hetkeä. “Kyllä tällä hyvä pätkä on sitten tuolla matkalla, mutta lähtiessä tämä on vähän toivottoman hidas.”

Voitto oli 9-vuotiaalle oriille kauden kolmas, ja koko uralle ykkössijoja on kertynyt jo 19. Suomen Cupin sarjamääritys suosii Eetiä, sillä sen voittosumma ylitti 20 metrin takamatkan rajasumman viime keskiviikon välistartissa.

Suomen Cupissa ajetaan eri radoilla kuusi karsintalähtöä, ja finaali on vuorossa huhtikuun ensimmäisenä lauantaina Lahden Jokimaalla. Paras palkitaan silloin 15 000 eurolla.

Puhti-Veikko vei lopulta toisen finaalipaikan. Se juoksi porukan tiivistyessä kolmannessa ulkona, jatkoi takasuoralla toisessa ulkona ja puristi toista rataa ilman vetoapua juosseen Oiva-Soinnun edelle juuri ennen maalia.

Ensimmäisestä kaarteesta johtanut Ypäjä Luotsi jatkoi viimeisellä takasuoralla Eetin takana, mutta tauolta tullut 6-vuotias ruuna ei jaksanut seurata ihan tuntumassa maaliin asti.

 

Toto5-2: Kolme seuraavaa kohdetta ovat GLi Grand Prixin karsintoja, joista kustakin jatkaa neljä parasta ensi viikon lauantaina ajettavaan loppukilpailuun. Sen voittaja kuittaa 12 000 euroa.

Ensimmäisen erän ratkaisu tapahtui pitkälti kiihdytyksessä, jossa selvä suosikki Fountain Dynamite laukkasi kaarteeseen mentäessä kärkiparin ulkopuolelta. Triple Ray puolusti asemaansa toisella radalla ja painui kaarteen lopulla Sahara Hot Maman ohi johtoon.

Vauhti pysyi avauksen jälkeenkin tasaisen hyvänä, mutta Triple Ray kesti sen ja piti kohtalaisen varmaan voittoon ajalla 15,8a/2100 metriä. Se oli viidenneksi eniten pelattu.

“Tuo on oppinut vähän lähtemään, kun se aiemmin aina jäi siinä alussa”, Seppo Suurosen valmentamaa ruunaa ajanut Esa Holopainen huomautti. “Nyt oli vaan tarkoitus, että koitan Iikan hevosen pitää ulkopuolella, kun tiesin, että se sitten menee kuitenkin keulaan ja jäädään siihen johtavan rinnalle. Satsasin nyt kerrankin tuohon alkuun. Tämä on muutaman kerran päässyt keulaan ja on tehnyt siitä aina tosi hyvät juoksut. Aika raskasta oli loppusuora, mutta kyllä tämä sitkaasti piti maaliin saakka.”

Sahara Hot Mama nousi loppusuoralla toiselle radalle ja pinnisti voittajan tuntumassa toiseksi, kun kolmannesta sisältä kärjen taakse edennyt BWT Bayern ei päässyt tulemaan viimeisiä metrejä vapaasti.

Toisen radan jonossa kolmantena ja neljäntenä matkannut Angel Raziel meni jotenkin nihkeästi, mutta punnersi lopussa kuitenkin ulkokautta neljänneksi.

Fountain Dynamite ei jäänyt laukassaan paljon. Se iski viimeisen takasuoran alussa hänniltä neljättä rataa, muttei jaksanut puristaa ihan finaalitaistoon. Kautensa avannut Credit To Love ei saanut kunnon pykälää silmään ja jäi kirivaiheessa vähän kiinnikin kolmannelle radalle.

 

Toto5-3: Sisältä lähtenyt selvä suosikki O.P.Roc torjui nippa nappa Werner Orsin ohitusyrityksen ja hallitsi sen jälkeen mielin määrin. Ylivoimavoitto tuli ajalla 15,6a.

“Hevonen oli vähän terävä koko matkan ja meni tasaisen reipasta, mutta annettiin sen mennä”, Matias Salon valmennettavaa ajanut Iikka Nurmonen kuvaili. “On se varmaan vähän parantanutkin, mutta se on just tälleen keulasta ja keulan läheltä hyvä. Tällä on ollut huonoja lähtöpaikkoja, niin sitten juoksuista on vaan tullut vaikeita.”

Alkumatkasta suosikin selkään päässyt Wang Dang Doodle seurasi sille selvästi hävinneenä varmasti toiseksi.

Viimeisellä takasuoralla neljännestä ulkoa selässä kolmannelle radalle lähtenyt ja vajaat 300 jäljellä omaan kiriin kääntänyt Three Dee Nodo puristi kolmanneksi niukasti ennen Santo Grialia, joka kiersi toisen kaarteen alkupuolella kolmannesta parista kuolemanpaikalle.

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta ulkoa hyökännyt BWT Danger ei juurikaan edennyt. Kolmannesta sisältä Werner Orsin laukattua toiseen ulos vaihtanut BWT Crusader seuraili rintaman takana.

 

Toto5-4: Ulompien ratojen hevoset lähtivät rauhallisesti, mutta kun sisärata kiinnosti monia, jäi Bismarck Comery lopulta taustalla vetämään toista rataa.

Perfect Rainmaker pääsi Bismarck Comeryn takana etenemään toiseen ulos, josta se käänsi kirikaistalle vajaat 600 metriä ennen maalia. Se kiersi kaarteen tasaisesti kolmatta rataa ja vyöryi 1.13-vauhtisen päätöspuolikkaan maalisuoralla yllättävän varmasti voittoon, vaikka johtanut Personal Trainer oli saanut säädellä tahdin mieleisekseen.

Antti Teivainen ajoi Tapio Mäki-Tulokkaan valmentamaa 5-vuotiasta Perfect Rainmakeria, joka oli tasaisesti pelatussa lähdössä kolmanneksi käytetyin merkki. Sen ajaksi tuli 16,1a.

“Vauhti oli tosi hiljaista, ja se vähän huolestutti, mutta kyllä siinä sitten lähdettiin tasaisesti kiihdyttää vauhtia viimeisellä kiekalla”, Antti Teivainen kertasi. “Hevonen tuntui kyllä koko ajan hyvältä. Passailtiin vaan tuo viimeinen kurvi, että hevonen ravaa, ja voitto oli sitten kyllä varma. Tiesin sillai, että kyllä se tästä lipuu ohi. Mitan etu saatiin hyvissä ajoin, ja annoin hevosen vaan rullata.”

Personal Trainer piti toiseksi niukasti ennen Bismarck Comerya. Neljännen jatkopaikan nappasi kärjen takaa jäänyt Albino Brave.

 

Toto5-5: Markku Niemisen valmennukseen tauon aikana siirtynyt Skyfall Shine aloitti 4-vuotiskautensa vakuuttavalla esityksellä.

Sisältä hyvin lähtenyt Skyfall Shine sai tiukan haasteen lähdön suosikilta Rocktown Inspectorilta, joka joutui kaarteen lopussa pudottamaan toiseksi jonoon.

Vauhti rauhoittui riuskan avauksen jälkeen, ja Skyfall Shine hallitsi tapahtumia varmoin ottein loppuun asti. Se nykäisi loppukaarteessa, tuli koko päätöspuolikkaan 1.14:n lukemiin ja teki 2100 metrillä ajan 17,0a. Voitto oli toiseksi eniten pelatulle ruunalle kaikkiaan jo viides.

“Eka 300 oli ihan reipasta, mutta toisaalta hevonen oli oikein hyvän tuntuinen koko päivän, niin ei se sillai hirveästi jäänyt hirvittämään kuitenkaan”, ohjissa ollut Santtu Raitala selvitti. “Se rentoutui hyvin menemään, ja justiin ajattelin, että ekat sadat oli kuitenkin sen verran kovia, että kun kerran rennosti saa välillä haukkoa henkeä, niin antaa sen tehdä, ja sitten lähdetään viimeiselle puolikkaalle kiristämään tempoa. Hevonen lähti oikein rempseällä tyylillä irtoamaan ja voitti oikein tosi helposti.”

Päätöspuolikkaan käynnistyessä toiseen ulos hakeutunut ja siitä loppukaarteen puolivälissä kiriin iskenyt Rocktown Inspector nousi voittajasta jääneenä yhtä varmasti toiseksi ennen sisältä vapaasti tullutta Flashdance Sisua.

GLi Grand Prix

Finaalin lähtöradat (valmentaja suluissa)

1 O.P. Roc (Matias Salo)

2 Triple Ray (Seppo Suuronen)

3 Perfect Rainmaker (Tapio Mäki-Tulokas)

4 Personal Trainer (Juha Utala)

5 Sahara Hot Mama (Jani Hautaviita)

6 BWT Bayern (Juha K Jokinen)

7 Albino Brave (Tapio Perttunen)

8 Santo Grial (Christa Packalén)

9 Wang Dang Doodle (Jorma Kinnunen)

10 Bismarck Comery (Harri Koivunen)

11 Three Dee Nodo (Kaisa Räsänen)

12 Angel Raziel (Nina Pettersson-Perklén)

Finaali Teivossa 12.000 euron ykköspalkinnolla lauantaina 21.3.