TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 5 Mark More, 84,67%, 1,87 euroa

T5-2: 5 Sergio Leone, 7,62%, 16,53 €

T5-3: 9 Selah, 22,41%, 31,89 €

T5-4: 6 Extrem Brodde, 11,09%, 107,02 €

T5-5: 5 Einstein Sisu, 13,97%, 281,33 €

Vaihto: 64 924,48 €

Perjantai-illan Toto5-kierroksen väkevimmästä esityksestä vastasi kotiradan oma poika, joka tykitti toiseen perättäiseen Suomen-voittoonsa.

Kouvolan nostalgiaravien viimeinen T5-lähtö keräsi auton taakse kuusi kovaa nimeä. Vaikka lähtö oli pieni, oli se sitäkin kovempi ja lopussa taisteltiin vain tulitikkuaskien kokoisista eroista. Viikkoa aiemmin Lappeenrannassa voittoa 11-alkuisella ajalla juhlinut Einstein Sisu ei tänäänkään jättänyt kylmäksi. Mailin matkalla ruuna prässäsi johtavaa kuolemasta, ja ensimmäinen tonni mentiin tiukkaan 11,5-tahtiin. Loppusuoralla se vielä vastasi ulkoa vyöryneille Shotproofille ja Celebrity Lanelle, kun kolmikko syöksyi maalitolpan ohi tasaisena rintamana ja taisteli joka sentistä.

Hevosesta vastataan täysin perhepiirissä, sillä sen omistaja Tuulia Parkkinen vastaa myös sen hoidosta ja huollosta, kun puoliso Jani Punkkinen valmentaa. Punkkinen luotti omaansa, mutta mietti silti etukäteen tuliko haukattua turhan iso pala ja ilmoitettua hevonen ylisarjaan. Voittoaika 12,1 oli kuitenkin varsin komea sateen takomassa syysillassa.

”Einstein on erikoistyyppi, hyvin omalaatuinen hevonen. Se on hankala luonteeltaan, mutta kun sillä on kaikki hyvin, on se oikein hyvä työkaveri ja tekee kaiken oikein. Uskoin kyllä siihen tänään.”

Kuusivuotias Einstein Sisu tuli viime vuoden lopussa Suomeen Matias Salolle, ja starttasi iittiläisvalmentajan tallista kahdesti.

”Se oli meille tuttu hevonen jo Petri Salmelan valmennusajoilta. Kun sen omistajataho Konepalvelu Erkko halusi vähentää hevosia, ostimme sen itsellemme. Tiesimme siis sen taustat”, Punkkinen naurahtaa.

Ruuna aloitti kautensa kesäkuussa kouvolalaisen käsistä, ja illan startti oli sille tämän vuoden yhdestoista. Ajoista on pudonnut sekunteja tasaiseen tahtiin, mitä ilmeisimmin oikea resepti on siis löytynyt. Suurin salaisuus on ollut oma puoliso.

”Ajattelin, että kun saadaan hevonen hyvälle fiilikselle, saadaan sitä kautta homma toimimaan. Suurin kiitos kuuluu Tuulialle, joka on tehnyt valtavasti töitä hoito- ja huoltopuolella. Harvoin muistetaan, miten tärkeä hoitaja hevoselle on, mutta sen myötä olen pystynyt treenaamaan hevosta omalla tavallani. Nyt se alkaa kantaa hedelmää.”

Punkkinen kertoo pitävänsä suojattiaan liikkeessä pari-kolme kertaa viikossa, mutta aina hevosen fiilistä mukaillen.

”Jos fiilis on hyvä ja Einstein pyörittelee korviaan, lämmitän sen hyvin pohjalle ja koitan ajaa kevyitä vetoja. Mutta jos sillä on kiukkuinen päivä eikä huvita, sitten kävellään ja hölkkäillään, ja koitetaan parin päivän päästä uudelleen.”

Entinen kilpaurheilija toimii taustalleen uskollisesti ja valmentaa jokaista hevostaan niiden persoonille räätälöidysti. Haasteet kiehtovat häntä.

”Minusta on kivaa, kun lähden pihasta ja olen suunnitellut ottavani kahdeksan vetoa, mutta hevonen päättääkin toisin. Sitten siinä luovitaan ja suunnitelmat muuttuvat.”

Hän hymähtää haasteiden olevan kiehtovia, ei hän helpolla ole halunnutkaan päästä.

”Hyvällä hevosella pääsevät kaikki, mutta Einsteinin kaltaiset vaikeammat hevoset opettavat miestä eniten. Sen kanssa ei voi taistella, vaan luovia, se on niin oman arvonsa tunteva. Kun hevonen on iloinen ja pirteä, se pystyy maksimisuorituksiin.”

Valmentaja tietää jo nyt, että Einstein Sisu on yksi niistä hevosista, jotka painuvat syvälle mieleen. Sillä on myös tulevaisuutta ajatellen lupaavat ominaisuudet.

”Se lähtee nopeasti ja jaksaa mennäkin, mutta erityisesti sen persoona on ratkaiseva radalla ja kotona. Se on niin erilainen kuin mikään muu hevosista, jotka tässä meillä ovat, niin viisas. Einsteinia ei voi laittaa mihinkään muottiin.”