TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 5 Heat Of Dynamite, 74,04%, 1,75 euroa

T5-2: 9 Ridgehead Laurette, 17,77%, 7,07 €

T5-3: 1 Cabin Crew, 19,76%, 16,88 €

T5-4: 5 Herrera Boko, 0,37%, 2071,36 €

T5-5: 10 Vuaran Velehotar, 12,09%, 13 118, 61 €

Vaihto: 60 547,46 €

Kuopiossa ravattiin nelivuotiaiden Varsakunkku-karsinnat talvisissa olosuhteissa.

Ensimmäinen karsinta oli oriiden ja ruunien, ja se juostiin illan kolmantena lähtönä. Selväksi suosikkikaksikoksi oli erottunut kakkosradalta startannut Säihkeen Säväys ja kolmosradalta startannut Suvelan Rinssi.

Teemu Okkolin karautti kiihdytyksessä jälkimmäisellä keulapaikalle. Säihkeen Säväys liimautui valmentajansa Jukka-Pekka Kauhasen ohjastamana johtavan peesiin.

Kärkikaksikko oli jo aikaisessa vaiheessa repäissyt eron muuhun porukkaan, eikä muilla ollut perjantaina mahdollisuutta taistella voitosta.

Tähänastisella urallaan monta lähtöä laukkoihin pilannut Suvelan Rinssi malttoi pysyä oikealla askellajilla koko 2100 metrin matkan, ja Säihkeen Säväys pysyi varmoin ottein takana maaliin saakka.

”Onhan se mukava välillä onnistuakin, ettei tule pelkkiä laukkoja”, hevosen yhdessä Mico Kekkin kanssa omistava Jari-Matti Tuohimaa huokaa. ”Meillä on kuitenkin koko ajan ollut kova luotto niin hevoseen kuin valmentajaankin (Teemu Okkolin). Odottelimme vain, milloin alkaa pärjätä. Jatkoa ajatellenkin on hyvät odotukset.”

Ennen perjantaita ori oli voittanut kerran. Kesäkuinen Kouvolan kisa onkin yksi harvoista viime kuukausien kisoista, missä Suvelan Rinssi on malttanut ravata koko matkan. Lisäksi ykkössijat ovat karttaneet, koska lähdöt, joissa hevonen on juossut, ovat olleet kivikovia.

”Ehkä laukat ovat johtuneet nuoren hevosen kokemattomuudesta. Sillä oli myös kaviopaise, minkä takia se jäi viime karsinnastakin pois. Ehkä sekin on vaikuttanut, mutta tiedä sitten.”

Nykyinen omistajakaksikko hankki orin viime vuonna, kun hevonen oli kolmivuotias. Kauppa sijoittuu niin monen muunkin hevoskaupan tapaan Elitloppet-risteilylle.

”Siellähän se ostettiin Suvelan Tallilta”, Tuohimaa hymähtää.

”Tuskin tässä talven aikana enää kilpaillaan. Ehkä joku startti, mutta aika epätodennäköistä se on.”

Tammoissa suosikkikaksikko kaatui

Tammojen Varsakunkku-karsinnassa oli myös selkeä suosikkikaksikko, kun pelikansa oli arvottanut Margaridan ja Viksun Liljan todennäköisimmiksi voittajiksi.

Näistä jälkimmäinen laukkasi heti lähtöön, ja ensin mainittu painui sisäradalle lyhyen letkan kolmanneksi. Keulapaikalle eteni kolmosradalta kiihdyttänyt Sintukka.

Antti Isomaan valmentama ja ohjastama johtohevonen sai kierros juostuna rinnalleen Antti Kinnusen ajaman, kolme viikkoa sitten Pohjois-Savon Hevosjalostusliiton Kasvattaja-ajon voittaneen Margaridan. Kaksikko tuli maalisuoraa lähes tasatahtiin, mutta Sintukka vastaili sinnikkäästi maaliin saakka, vaikka Margarida yritti kaikkensa kurkottaaksen voittoon.

Voitto oli Sintukalle uran toinen.

”Tämä on nopea lähtijä, niin saatiin keulat, missä saatiin vetää rauhassa. Meille olisi sopinut kovempikin matkavauhti, mutta vähän säästeltiin, ettei annettu mennä koko ajan sellaista reipasta”, Isomaa summasi juoksua radan voittajahaastattelussa. ”Vauhti kiihtyi ja kiihtyi aina maaliin saakka ”

Sintukan omistaa ja on kasvattanut Hakalan Talli Ylivieskasta.

Sintukka vastaili maaliin saakka Margaridalle 4-vuotiaiden tammojen Varsakunkku-karsinnassa.

T5-pelissä huima arvo

Varsakunkku-karsinnat ravattiin ennen illan pääpelin alkua. T5-kohteet sujuivat suosikkipainotteisesti, kunnes neljännessä kohteessa pamahti todellinen totopommi.

Miika Tenhusen valmentama ja Jani Ruotsalaisen ohjastama Herrera Boko hyödynsi kärkipään hevosten reippaan matkavauhdin, ja kuusivuotias ruuna kiri maalisuoralla kauden toiseen voittoonsa.

Täysosuma tuli koko lähdön vähiten pelattuna. Herrera Bokon peliprosentit olivat ainoastaan 0,37, joka tiesi muhkeaa T5-lunastusta kaikki viisi lähtöä oikein veikanneille. Rivin arvo oli lopulta 13118,61 euroa. Muut T5-voittajat näet jutun yläreunassa olevasta taulukosta.