Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Smart Leader 32,84 %, 2,60 e

Toto5-2: 2 Diesel Degato 32,75 %, 3,60 e

Toto5-3: 8 Myrskyn Tuuli 44,72 %, 4,50 e

Toto5-4: 2 Amanda Rose 33,20 %, 5,20 e

Toto5-5: 3 Elliot Boko 53,22 %, 5,40 e

 

Vaihto: 70 006,10 euroa

Ylivieskan maanantairavien suosikkipitoinen Toto5-rivi päättyi kohteiden luottohevosen Elliot Bokon sooloon, joka tuotti 1600 metrillä ajan 12,1a. Tulos jäi vain kolme kymmenystä rataennätyksestä.

 

Toto5-1: Hannu Hietanen teki ratkaisunsa Petri Klemolan valmentaman Smart Leaderin ohjissa toisen kaarteen puolivälin jälkeen, ja neljännestä parista tien päälle lähtenyt valjakko painui kärkeen jo päätöskierrokselle lähdettäessä.

Ylivieskan maanantairavien avauskohteessa toiseksi eniten peliä kerännyt Smart Leader tuli 2100 metrin matkan jälkimmäisen puoliskon tasaisen hyvää tahtia ja kuittasi varman voiton tasoitusennätyksellään 16,8.

Kilpailu oli nelivuotiaalle Smart Leaderille kaikkiaan yhdeksäs. Autolähtöennätyksensä se teki viime syksynä Kriteriumin karsinnassa laukanneena.

“Tuntuu, että nämä alkaa taas menemään oikein hyvin”, Hannu Hietanen viittasi yleisemmin Klemolan perheen hevosiin. “Hevoset varmaan sairasteli alkuvuodesta, eikä voi sanoa, että kuskinkaan ajot aina onnistuisi. Tänään onnistui kyllä nappiin. Vauhti rauhoittui reilusti, ja uskoin kyllä, että pääsee vaikka keulaan asti.”

Viidennestä sisältä loppukaarteessa toiselle radalle noussut Zunami hakeutui maalisuoralle kaarruttaessa tiiviin pääjoukon perältä reilusti ulommas, sai kiriä suoran alusta vapaasti ja ehti terävällä spurtilla toiseksi. Takasuoran alusta kolmatta rataa kirinyt Noble Heart Nova oli rehti kolmas.

Pelin loppuvaiheissa suosikiksi kohonnut Billy Caramell laukkasi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä ja uudestaan viimeisen kaarteen lopulla noususta.

 

Toto5-2: Kakkosradalta johtoon avannut suosikki Diesel Degato hallitsi 1600 metrin ryhmäajoa erittäin vakuuttavasti maaliin asti. Niko Jokela ajoi Timo Salmelan valmennettavaa, joka paransi ennätystään peräti kaksi sekuntia aikaan 13,5a.

“Hevonen lähti hyvin liikkeelle, ja Timo sanoikin, että aja keulasta, jos sinne helposti pääset. Ne oli kyllä suoraviivaiset ohjeet”, Niko Jokela kiitti. “En osaa sanoa, mistä voittojen puuttuminen johtuu, mutta hevonen on ainakin hyvässä kunnossa eikä se voitontahdoton ole.”

Kiihdytyksessä suosikin taakse sisäradalle päässyt Goofy Goof ei pysynyt maalisuoralla mukana, mutta piti toiseksi ennen Hillbilly Willyä, joka siirtyi takasuoralla kolmannesta ulkoa sisälle ja sai tulla Goofy Goofin kannoilla vapaasti. Takarivistä jo kaarteessa toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Club Nord Chip putosi niukasti neljänneksi. Maana’s Black Rose laukkasi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä.

 

Toto5-3: Kylmäveristen 2600 metrin aikatasoituksessa 60 metrin pakista huolimatta sopivan oloisessa tehtävässä ollut Myrskyn Tuuli ei saanut helppoa juoksua, sillä se joutui kiertämään pienessä lähdössä pitkät pätkät toista rataa ilman vetoapua ja kärki tuntui pysyvän turhan kaukana.

“Meno oli vähän nahkeeta koko matkan, että joutui aika paljon työskentelemään, ja kun sitä ei pysty paljon piiskalla käskemään, sitä täytyy ajaa vähän narraamalla”, Marika Pääkkösen tammaa ajanut Jukka-Pekka Kauhanen kuvaili. “Se painoi vähän sisäänpäin, ja rata on nyt sellainen, kun sitä kammalla vedetään, siihen tulee aika paljon pehmyttä pintaa, ja tämä on napakoiden ratojen hevonen, niin ehkä se vähän kärsi siitä.”

Kaikesta huolimatta tuloksena oli voitto. Myrskyn Tuuli puristi tasaisen vahvasti maaliin saakka ja työntyi viime hetkillä ykköseksi. Ajaksi kirjattiin 27,9/2660 metriä.

Kolmannesta sisältä puolimatkan jälkeen kärjen taakse kiertänyt Manionni iski loppukaarteeseen mentäessä johtoon ja oli sitten kiinni voitossa kalkkiviivoille asti. Pitkään sisärataa seuraillut Tutun Impi nousi napakalla kirillä kolmanneksi.

 

Toto5-4: Nordic cupissa menestyneet Amanda Rose ja Hillbilly Bruce vankistivat asemiaan kilpailussa entisestään, kun Ville Pohjolan ajama Amanda Rose hallitsi tapahtumia alusta lähtien ja ensimmäisellä takasuoralla neljännestä sisältä toiselle radalle ilman vetoapua noussut Hillbilly Bruce piti maltillisen matkavauhdin jälkeen muut varmasti takanaan.

Viime kaudella kaksi neljästä startistaan voittanut Amanda Rose on tehnyt nyt 5-vuotiaana hienoa jälkeä, sillä Pekka Visurin valmentamalla tammalla on seitsemästä kilpailusta kuusi ykkössijaa ja yksi kakkonen.

“Kyllä näyttää, että on hyvin ottanut nuo startit. Se on oikeasti lahjakkaan oloinen hevonen ja tuntuu, että kehittyy koko ajan”, Ville Pohjola kehui ajokkiaan. “Siihen on oppinut luottamaan. Kun ensimmäisen kerran ajoin, se kävi vähän kuumanakin, mutta koko ajan se aikuistuu tähän kilpailuhommaan ja lähtönopeutta löytyy.”

Suosikiksi pelattu Amanda Rose ravasi 2100 metriä aikaan 17,3a. Lähtöpalkinto oli 1500 euroa, ja koko Nordic cupin voitosta tilille lisätään aikanaan 4000 euroa.

Ensimmäisen kaarteen jälkeen toiselta radalta kärkihevosen taakse mahtunut My Bikini Workout kadotti lopussa vähän raviaan ja putosi parhaiden tuntumasta, mutta kesti täpärästi kolmanneksi.

 

Toto5-5: Kohteiden pelatuin hevonen Elliot Boko toi Niko Jokelalle toisen osuman, eikä esitys jäänyt Diesel Degatoa heikommaksi, kun 1600 metriä taittui aikaan 12,1a.

Grand Alella ei ollut paras päivänsä. Auton taakse kokoontuminen jouduttiin ottamaan sen takia kerran uusiksi, ja hyväksytyssäkin startissa mahdollisuudet menivät jo alkumatkasta.

Pieni viivästys kävi Elliot Bokon hermoille, ja Rurik Kjötarin suojatti oli Jokelan mukaan turhan paineissaan.

“Kaustisen starttikin oli aika lähellä”, Niko Jokela muistutti. “En uskaltanut yhtään satsata kiihdytykseen, mutta oletin kyllä, että päästään vielä keulaan. Elliot Boko tykkää mennä kovaa, ja sitä on turha ruveta liikaa hillitsemään. Kun se puree oikein kuolaimeen, kuluu vaan miehen sekä hevosen voimat, jos sitä liikaa kiskoo.”

Elliot Boko jäi vain 0,3 sekuntia Keskisen rataennätyksestä. Jokela vakuutti, että hevoselle jäi painamisesta huolimatta voimia ja tarvittaessa se olisi nipistänyt kymmenykset.

Auton takaa vauhdikkaimmin lähtenyt Haras du Pin jatkoi kaarteen jälkeen keulaan edenneen suursuosikin takana ja seurasi sitä lähinnä loppuun asti, vaikka ero kasvoi. Kolmannesta sisältä vapaasti yrittänyt Tip Chip täydensi totokolmikon.