Täydellisen juoksun kärjen takana saanut Evartti saavutti suurimman voittonsa sitten kolmen vuoden takaisen Pikkukunkun, kun se nappasi Oulun finaalikierroksen kovimmasta kylmäverilähdöstä kymppitonnon ykkösen.

Suosikiksi pelattu Vaellus kiihtyi Evartin viereltä johtoon, ja kolmanneksi eniten merkkejä kerännyt Santtu Raitalan ajokki sai siitä makoisan selän.

Veeran Poika eteni alkumatkasta toiselle radalle ilman vetoapua, mutta kolmannen puolikkaan aikana taustalta vahvasti eteenpäin reissuttanut Hevillä tuli viimeisellä takasuoralle Vaelluksen rinnalle painetta antamaan. Parijono alkoi saman tien rakoilla, eikä Evartilla ollut pelkoa pussiin juuttumisesta.

“Vauhti kiihtyi tosi äkkiä, ja Evartti jäikin siinä yhden mitan verran”, Santtu Raitala kertasi. “Tuntui, että kun vaan saadaan pidettyä otetta kärkiporukkaan, sitten meille jää vielä kaikki optiot auki loppumatkalle. Siinä ratkaisi, kun päästin selästä kääntämään suoran alkuun. Evartti hyökkäsi halukkaasti ja teki ohituksen.”

Voitto oli toinen sekä Raitalalle että valmentaja Antti Ojanperälle, kun MAS Champ vei ravien suurimmat setelit Ponsse Cupin finaalissa. Evartti on erityisen tärkeä hevonen Ojanperän kanssa tallia pyörittävälle puolisolle Jutta Ihalaiselle.

“Evartti on tullut meille vuosikkaana, ja se on ollut mun silmäterä siitä päivästä alkaen, kun me se sieltä kasvattajan laitumelta bongattiin”, Jutta Ihalainen taustoitti. “Meillä on ollut hienoja onnistumisia siinä alkuerällä, ja sitten kun se kelkka kääntyi siihen huonoon suuntaan, niin on vastustanut monella tapaa ja on ollut vakavia asioita. Hevonen on sieltä kuoleman porteilta saatu tälle puolelle. Se oli niin epätodennäköistä, että tuleeko siitä kilpahevosta enää ikinä, mutta sillä on niin suuri sydän ja halu olla kilpahevonen. Se näytti sen tänään. Meillä on hevoset mennyt hienosti ja voittanut paljon lähtöjä, mutta kyllä nyt sydänalassa lämmittää tosi paljon.”

Yli kilometrin kirin tehnyt Hevillä oli hyvä toinen ennen toisen radan jonosta myöhään tilaa löytänyttä Tee Wee Paronia, joka ehti terävällä kirillä hieman taipuneen Vaelluksen ohi.

“Olen kyllä tosi tyytyväinen tän hevosen suoritukseen ja annan anteeksi sen viimeisen 50 metriä, minkä se pikkaisen löysää”, Jouko Tarvainen kiitteli Hevillää.