Camri jätettiin pois ennen lauantain avausmatkaa. Mailin kiihdytyksessä laukanneesta Lissun Eerikistä tuli toinen ori, joka on ulkona kuninkuuskilpailusta. Kärjessä jatkaa entistäkin vahvemmin Evartti.

Sisäradalle joutunut Tähen Toivomus jäi paikkojen selvittyä kolmanneksi jonoon. Toiseen pariin ulos päässeen Evartin ohjastaja Santtu Raitala hyödynsi tilanteen ja karautti päätösvaiheessa ylivoimavoittoon.

Evartti ravasi ajan 20,5a ja siirsi Patrikin nimissä olleen 31 vuotta vanhan rataennätyksen historian kirjoihin.

“Evartti oli ihan superhieno”, Santtu Raitala kiteytti. “Juosta sai tietysti, minkä jaloistaan pääsi, mutta tämä ei ole koskaan ollut sellainen hirveä eron repijä ja nyt se on kuitenkin näihin kahteen ensimmäiseen matkaan pystynyt aavistuksen sitä eroa tekemään, niin olen kyllä Evartista tosi onnellinen nyt.”

Antti Ojanperän valmentama Evartti jahtaa Hetviinan tavoin täyttä pottia, mutta 3100 metriä on sen uralla ensimmäinen.

“Ajattelin kyllä, että se on vielä parempi tälle toiselle päivälle, kun se on tuollainen pyöreä pikku pallo”, Ojanperä paljasti. “Pidetään se nyt pikku liikkeessä. Vähän syötetään ja juotetaan tietysti, ja toivotaan parasta. Hevonen on ollut hyvä, mutta nämä pitää todellakin ajaa ensin. On se ekaa kerta pitkä matka ja alla kaksi kovaa lähtöä alla, niin onhan se aika jännää. Mutta hevonen on kunnossa, ja otetaan vielä edestä kengät pois.”

Tähen Toivomus hakeutui loppukaarteessa ulommas niin, että tuomaristo tutki sitä. Joriini laukkasi tilanteessa, jossa hevoset tavoittelivat tuomariston tulkinnan mukaan samaa paikkaa.

Tähen Toivomus tuli suoran lujaa ja nousi toiseksi ennen johtopaikalla juossutta Vixusta.

tallikommentteja

Ari Moilanen: ”Lissun Eerikki reagoi ulkopuolella juosseen kaverin käskyihin laukkaamalla. Normaalisti se antaa vauhdista alas, kun pääsee kääntämään ulos, mutta nyt laukka jatkui hylkäykseen, kun ulkopuolella oli hevonen. Lissun Eerikki oli ihan normaali. Päätösmatkalle lähdetään hakemaan hyvää sijoitusta, muttei tietenkään ketään kokonaiskilpailussa kärkisijoista ottelevaa häiritsemään.”

Jorma Kontio: ”Vixus oli nyt paljon parempi kuin eilen heti lämmityksestä lähtien. Se oli silloin jotenkin tukkoisen tuntuinen. Se on kova hevonen ensi vuoden kisaan.”

Henri Bollström: ”Minulla oli loppukurvissa hyvin tilaa nousta Tähen Toivomuksella toiselle radalle, ja Hietasen Hannu haki Joriinilla samaa paikkaa ulkoa. Hannun hevonen painoi sisälle päin ja minun hevoseni nousi aavistuksen ulos, kun avasin siltä korvat, ja siitä tuli pikkuinen kontakti muttei varsinaista häiriötä. Hannu oli samaa mieltä.”

Antti Teivainen: ”Caijus lähti hyvin, mutta keulaan ei ollut asiaa, kun Jomppe satsasi Vixuksella lähtöön. Saatiin sellainen juoksu kuin toivottiin, mutta ihan yhtä terävä Caijus ei lopussa ollut kuin eilen.”

Teemu Okkolin: ”Rokin Maxi on tehnyt tasaiset juoksut, takarivistä ei parempaan ole ollut mahdollisuuksia. Kolmella kilometrillä on kuutosrata ja tähtään kuolemanpaikalle, se on tälle hevoselle paras paikka.”

Markus Porokka: ”Vixen ei ollut vieläkään sinne päinkään. Onko tässä ajankohdassa jotain, kun kuninkuusraveissa Vixen ei tunnu ikinä onnistuvan?”

Lisää teemasta: Kuninkuusravit