Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 3 Fancy Creek 16,92 %, 11,29 e

Toto4-2: 7 Vaellus 23,39 %, 24,68 e

Toto4-3: 3 Backward’s Boy 14,45 %, 45,53 e

Toto4-4: 10 Little Boss 40,30 %, 50,14 e

 

Vaihto: 61 697,00 euroa

Lähes kaksi kolmasosaa Oulun avauskohteen merkeistä kerännyt Rue De Roi laukkasi hylkäykseen kiihdytyksessä, mikä käänsi Fancy Creekiä ajaneen Santtu Raitalan taktiset kuviot päälaelleen.

Toto4-1: Poisjäännin myötä sisäradalle joutunut Rue De Roi lähti ensimmäiset askeleet terävästi, mutta sitten tuli laukka. Carmalt Mustang leiskautti ulkoa keulaan, ja sitä ajaneelle Hannu Hietaselle kelpasi kaarteen jälkeen Fancy Creekin selkä.

Fancy Creek hallitsi tapahtumia varmoin ottein ja teki tasaisella vedolla 2100 metrin matkalla ajan 15,4a. Carmalt Mustang mahtui seuraamaan selästä toiseksi, ja toista rataa ilman vetoapua juossut Snowline Ace oli hyvä kolmas niukasti ennen kolmannesta sisältä myöhään irti päässyttä Amaranth Artistia.

“Alkuperäinen ajatus oli, että koitetaan vaan päästä Maurin perään, mutta sitten se haparoi ja piti ruveta miettimään hommia aivan uudestaan”, Santtu Raitala kertoi. “Meillä oli matkalla hyvä hevonen rinnalla, ja tiesi, että se pysyy siinä pitkään. Se helpotti sitä, ettei tarvinnut lähteä avaamaan sisärataa.”

Voitto oli Eija Sorviston 5-vuotiaalle tammalle kauden neljäs. Kakkossijoja on yhtä paljon. Fancy Creek oli toiseksi pelatuin.

 

Toto4-2: Kylmäveristen kovan tasoituksen parhaat onnistuivat, ja voitosta käytiin hieno kamppailu, jossa toiseksi eniten pelattu Vaellus kukisti selväksi suosikiksi luotetun Menoksin.

Kahdenkympin pakilta aloittanut Menoks lähti hapuillen, mutta Niko Jokela sai sen silti nopeasti vauhtiin ja johtaneen Meren Ritarin rinnalle, josta valjakko siirtyi viimeisen kierroksen käynnistyessä keulaan.

Vaellus lähti vielä taaempaa, mutta se pääsi etenemään pienessä lähdössä kiertelemättä kärkiryhmään ja juoksi toista rataa kolmantena sekä toisena.

Se kiersi viimeisellä takasuoralla edeltä hiipuvan Tarun Tykin, pääsi loppukaarteessa pudottamaan Menoksin taakse ja puristi suoralla niukasti edelle.

Hannu Hietanen ajoi Timo Vääräsen 9-vuotiasta oria, jonka tämän kauden kaksi edellistä starttia olivat sujuneet alakanttiin. Nyt tahti oli toinen, ja 2140 metrillä syntyi tasoitusennätys 23,7.

“Hurja on taso, kun tonnin palkinto ja ajetaan tuollaisia vauhteja”, Timo Vääränen päivitteli. “Mutta pitkästä aikaa tuntuu voitto kyllä hyvälle. Tosi hieno homma.”

Kärkikaksikko karisti muut kauas kannoiltaan. Meren Ritari seurasi kunnioittavan välimatkan päässä selvästi kolmanneksi.

 

Toto4-3: Toiseksi eniten pelattujen sarja sai jatkoa, kun Backward’s Boy johti koko 2100 metrin ajan, mutta avaus oli raju eikä juoksu juontunut muutenkaan yhtä yksinkertaisesti, miltä se sivuun näytti.

“Silloin kun tämä lähtee reippaasti, sitä on turha ruveta kinnaamaan, mutta sitten muutenkin ajattelin, että ajan keulasta. Matkalla oli vaan vaikeuksia ravin kanssa, kun se meinasi nakata peitsille monta kertaa”, Paavo Karkulehdon valmentamaa 5-vuotiasta ruunaa ajanut Mauri Jaara paljasti. “Kun vedin korvat auki, sai pikkaisen uutta puhtia ohjiin, mutta kannattaa Paavon varmaan vähän katsoa. Tämä on kyllä lahjakas hevonen, ja eturivistä tämä on hyvä, kun on niin nopea.”

Backward’s Boy kauden kolmas voitto tuli 2100 metrin matkalla ajalla 15,4a.

Sisäkautta jonoon kolmanneksi edennyt Alladin Bro pääsi viimeiselle takasuoralle mentäessä nousemaan toiseen ulos, hyökkäsi loppukaarteen alussa ja kiri puolittain voittajan ulkopuolelle toiseksi.

Toisen radan jonossa huonossa selässä asemiaan menettänyt Lovely Easy hyökkäsi viimeisellä takasuoralla ja kiri tasaisen hyvin kolmanneksi.

Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Erica Field pääsi viimeisen takasuoran alussa sisältä Alladin Bron perään kolmanteen ulos ja tuikkasi loppukaarteessa sisälle lähimmäs keulahevosta, muttei jaksanut puristaa suoraa enää tosissaan.

Kolmatta rataa lopulta kuolemanpaikalle edennyt Enter Mayweather antoi vähän periksi. Reippaassa avauksessa mukana olleet Enigma Sisu ja Salama Sea taipuivat varhain.

 

Toto4-4: Päätöskohteen suosikki Little Boss oli kirivaiheessa omaa luokkaansa. Ylivoimavoitto tuli 2600 metrillä ajalla 15,5a.

Takarivistä lähtenyt Little Boss juoksi neljännessä parissa ulkona, kunnes päätöskierrokselle lähdettäessä nousi muiden mukana kolmannelle radalle. Se iski jo takasuoran alussa vapaalle radalle ja kulki sen jälkeen reilusti muita parempaa vauhtia.

“Vieremällä alusta oli liian pehmeä sille, eikä se saanut yhtään pitoa. Nyt kun oli pitoja alla, olisi voinut tulla vaikka lujaa tuon viimeisen puolikkaan”, Tuomas Pakkanen vakuutti. “Pitkiä taukoja välillä, mutta nyt rupeaa aikuistumaan. Tän kokoinen hevonen vaatii sen, ja uskon, että tämä pärjää.”

Heikki ja Martti Pellikan 5-vuotias ruuna on juossut kaikkiaan 15 kilpailua ja voittanut niistä kahdeksan. Tälle kaudelle ykkössija oli ensimmäinen ja tuli kolmannessa startissa.

Ensimmäisen kaarteen jälkeen toisesta ulkoa ilman vetoapua jäänyt Decamerone eteni pian johtoon. Se ei pystynyt viimeisellä takasuoralla vastaamaan Little Bossille, mutta piti siitä jääneenä toiseksi.

Kaarteen jälkeen johtavan taakse mennyt ja myöhemmin jonossa kolmantena matkannut Lionize mahtui loppukaarteessa hakeutumaan ulommas, kiri suoran terävästi ja ehti kolmanneksi.

Reippaassa avauksessa johtopaikan napannut Caraway Runner luovutti sen Decameronelle. Se pääsi lopussa vapaasti ulos, muttei jaksanut parantaa. Toisesta ulkoa reilu kierros jäljellä kiriin noussut Willy Fog jäi kiertämään ulkona. Faith In Life laukkaili taustalla.