Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 6 Fire Spruce 24,35 %, 5,50 e

Toto5-2: 5 Ghiotti 6,38 %, 53,70 e

Toto5-3: 8 Runoneito 3,11 %, 742,30 e

Toto5-4: 2 Axel Foley 11,03 % ja 10 El Dirtyman 3,32 %, 1572,10 e

Toto5-5: 5 Denny Crane 29,92 %, 2813,20 e

 

Vaihto: 82 233,30 euroa

Lähes puolet torstain avauskohteen merkeistä Jokimaalla kerännyt Withma aloitti lähtölaukalla, joka silotti toiseksi eniten pelatun Fire Sprucen tietä johtoon ja 3000 euron voittoon.

Toto5-1: Jo kaarteessa kärkipaikan vallannut Fire Spruce sai vetää matkalla täysin rauhassa. Toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Arctic Passion ei edennyt missään vaiheessa rinnalle, mistä oli Fire Sprucea ajaneen valmentaja Juha Utalan mukaan kovasti apua.

“Fire Spruce rauhoittuu keulaan näin, mutta jos siinä on joku ihan kupeella, se on niin innokas kisailemaan, että se menee piloille sitten sen takia”, Juha Utala selvitti. “Hevonen on ollut niin hyvän tuntuinen, että jos juoksu vaan onnistuu, ajattelinkin että sen on pakko jossain pärjätä.”

“Nyt kun se on tälleen kunnossa, ajellaan kilpaa. Se piristyy kyllä syksyn myötä. Keskikesällä se ei ole ihan näin terävä muutenkaan. Sille on useampana vuonna tullut notkahdus siinä kohtaa.”

Voitto tuli ajalla 15,3a/2140 metriä. Päätöspuolikas taittui 11,5:n lukemiin, ja sisäradan vetäessä In Ice Princess työntyi varmasti toiseksi. Withma eteni raville selvittyään pian porukan perälle, josta se spurttasi maalisuoralla tulisesti tiiviin nipun ohi kolmanneksi. Kaikki eivät päässeet yrittämään vapaasti.

 

Toto5-2: Ghiotti ei jättänyt epäilystä lähdön parhaasta. Hannu Torvinen ajoi Jukka Kinnusen 6-vuotiasta oria, joka paineli 1640 metriä soolojuoksulla huimaan aikaan 12,3a. Autolähtöennätys parani peräti viisi sekuntia.

“Oli se ihan jäätävä”, Jukka Kinnunen riemuitsi. “Se on tosissaan mahtava hevonen. Sillä on iso sielu, mutta jos joku osaisi kertoa, mistä ne laukat johtuvat, se olisi viisas. Nyt vaan kengitin sen takaa hokkikenkään. Olen odottanut tästä. Se on ollut mulle suurempi painajainen, ettei se ole toteuttanut täällä koskaan sitä.”

Yhdeksännessä startissa vuoden ensimmäisen voittonsa saavuttanut Ghiotti oli viidenneksi pelatuin. Lähdön suosikki BWT Crusader oli lähes 49-prosenttisesti merkittynä kohteiden pelatuin. Se pääsi kiihdytyksessä sujuvasti Ghiottin taakse ja sai yrittää siitä vapaasti, muttei pystynyt millään lailla haastamaan.

Takasuoran lopulla toiselta radalta ilman vetoapua sisäradalle päässyt Elaiza Camto seurasi reilusti hävinneenä kolmanneksi. Wargame laukkasi hylkäykseen heti alussa.

 

Toto5-3: Ensimmäisen takasuoran aikana hänniltä kuolemanpaikalle kiertänyt Runoneito runttasi tasaisen lähdön ykköseksi seitsemänneksi eniten pelattuna yllättäjänä. Timo Tuominen ajoi tuloksen 28,3a/2140 metriä tehnyttä 7-vuotiasta tammaa.

“Se tuntuu tykkäävän juosta siinä vapaalla radalla. Niin Timo on ainakin sanonut, että siinä se viihtyy”, Runoneidon kasvattaja, omistaja ja valmentaja Mia Liipola totesi. “Sillä on ollut nuorempana jotain koko ajan selässä. Se saatiin talvella kuntouttamalla kuntoon, niin nyt tuntuu, että pyörä pyörii.”

Alusta asti johtanut suosikki Villikuuma piti Runoneitoa lukuun ottamatta muut takanaan. Loppusuoralle tultaessa kolmannesta sisältä toiseen ulos päässyt Tamburiini työntyi voittajan takaa täyttä mahdollisuutta saamatta kolmanneksi.

Toisesta parista ulkoa loppukaarteessa kiriin kääntänyt Rankkari punnersi tasaisesti kolmanneksi. Väärään selkään päätöstuhannella hakeutunut Poikolan Neito kiri lopulta vapaille päästyään napakasti ja ehti viidenneksi ennen Villikamua, joka ei päässyt yrittämään kärjen takaa.

 

Toto5-4: Hyvin lähteneen Past Or Flashin perässä takarivistä suoraan kärkikuvioihin edennyt One Break Broline painui takasuoralla alle kympin avauksen päätteeksi johtoon. Niin ikään kiihdytyksessä mukana ollut selvä suosikki Exuberance päätyi toiselle radalle ilman vetoapua.

Vaikka meno rauhoittui rajun aloituksen jälkeen oikeinkin kovasti, revitys painoi kärkiparin jaloissa loppusuoralla ja totosijat menivät toisen radan jonosta iskeneille hevosille.

Viimeisen kaarteen puolivälissä toisesta parista ulkoa hyökännyt Axel Foley lennähti suoralla jo selvän tuntuiseen johtoasemaan, mutta se ei pitänyt samaa tahtia maaliin asti ja neljännestä ulkoa uloimmas hakeutunut El Dirtyman ehti maalin kohdalle tismalleen samaan aikaan. Näin voitto jaettiin neljänneksi ja kuudenneksi eniten pelattujen kesken.

Ismo Korhosen tallin Axel Foleya ajoi Esa Holopainen, jolle ykkössija oli illan toinen.

“Se on vähän sen tavaramerkki, että kun se pääsee sisäpuolen hevosista ohi, niin se meinaa, että tämä oli tässä”, Ismo Korhonen huomautti. “En ole siitä sillai masentunut. Sen takia tällä on pitkä kilpaura, kun se ei liian tosissaan mene ja osaa pikkaisen itseään säästellä.”

Elina Laakkosen valmentaman ja Iikka Nurmosen ajaman El Dirtymanin onnistumisesta oli kulunut jo tovi.

“Sekki jätettiin pois ja eri etukengät oli tänään”, Elina Laakkonen kertoi. “Näytti välillä vähän junnaavalta, mutta Iikka sai sen vielä vauhtiin. Toivon lähinnä, että meilläkin rupeaisi vähitellen olemaan tuuria.”

Kolmannesta ulkoa jo loppukaarteeseen mentäessä kirikaistalle noussut Lindy Poppins ei heti edennyt, mutta tuli tasaisen hyvin perille ja työntyi aivan edellisten tuntumassa kolmanneksi.

 

Toto5-5: Kiihdytyksessä johtopaikan vallannut suosikki Denny Crane voitti parastaan antamatta ajalla 15,7a/2140 metriä.

“Hevonen meni hyvän tuntuisesti ja saatiin tehdä oma juoksu. Pallot ja laput jäi käyttämättä, ja voitti oikein helposti”, Tommi Kylliäinen vakuutti.

Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista kirikaistalle lähtenyt Radiance Broline pääsi takasuoralle mentäessä kolmanteen ulos, nousi päätöspuolikkaan käynnistyessä uudestaan kolmannelle radalle ja puristi maalisuoralla voittajaa uhkaamatta varmasti toiseksi.

Kärjen takaa lopussa pudonnut Guggenheim kesti kolmanneksi täpärästi ennen tiivistä porukkaa, josta läheskään kaikki eivät päässeet tulemaan vapaasti.