TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

Toto5-1: 6 Fixit, 14,47 %, 5,67 €

Toto5-2: 4 Tähtisekki, 40,04 %, 9,55 €

Toto5-3: 5 Light Up, 68,94 %, 11,01 €

Toto5-4: 9 Redemption, 53,43 %, 12,76 €

Toto5-5: 9 Vellatar, 12,69 %, 21,05 €

Vaihto: 53 626,20 €

Mauno Laurilan ohjastama ja valmentama Fixit palasi voittokantaan Ylivieskassa. Voittotulos oli 5-vuotiaan ruunan uusi ennätys 14,5aly.

Perjantain Toto5-pelin avasi 1.14,6 ja hitaampien lämminveristen 1600 metrin ryhmäajo. Tasaisesti pelatun kohteen suosikki Makeadreamcometrue oli alussa nopein ja otti keulapaikan komentoonsa. Poisjäännin myötä vitosraiteelta kiihdyttänyt Fixit ei alussa ehtinyt nopeimpian matkaan ja joutui pakittelemaan porukan hännille. Santtu Raitalan ohjastama Blue Cates kiersi etusuoralla keulahevosen rinnalle ja näin ollen Fixitin juoksupaikaksi muodostui 5. ulkona.

Laurila ajoi hevoseensa luottaen ja käänsi sen jo 900 metriä ennen maalia kiriin kiertämään kolmatta rataa ilman vetoapua. 13,5-vauhtisen avauksen jälkeen vauhti rauhoittui ja kierroksen väliajaksi merkattiin 15,5. Vaikka vauhdinjako ei Fixitiä suosinut, se puristi kirinsä rehdisti maaliin saakka ja työntyi loppusuoralla vastustamattomasti sisäpuolen hevosista edelle. Uran kuudes täysosuma tuli lopulta varmaan tyyliin.

”Kyllä se on nyt hyvässä lyönnissä”, Laurila iloitsi radan voittajahaastattelussa.

Fixitin omistaa Opec Team Isokyröstä, jonka takaa löytyy hevosen kasvattaja Asko Jaskari.

”Se oli kyllä tänään hyvä. Se teki jo Tampereella hyvän esityksen, kun tuli pitkän kirin maaliin saakka ja oli toinen, niin mietin, että jos se samanlaisena jatkaa, niin pitkälle riittää tässäkin.”

”Meillä on tässä kolmen hengen kimppa. Me ollaan Maunon kanssa pitkäaikaisia tuttuja, mutta pidän ‘Manea’ ennen kaikkea hevosmiehenä ja siksi halusin viedä Fixitin Maunolle valmennukseen. Meillä on tämän saman porukan kanssa 3-vuotias ruuna All Laid Outista, joka on myös Maunolla valmennuksessa”, Jaskari taustoittaa.

”Fixit syntyi valuvikaisena ja oli tosi huonon näköinen varsana. Mietittiin jo emännän kanssa, että pitääkö tämä lopettaa, mutta niin vain se on itsensä siitä kasannut. Kaksivuotiskesällä näin, että tämähän onkin juoksija, jos vain ehjänä pysyy. Se on mukava luonteeltaan, mutta kyllä siltä myös löytyy omat mielipiteet.”

Jaskari on ollut pitkään mukana lajissa, sillä ensimmäinen kasvatti syntyi taloon jo yli 40 vuotta sitten.

”Voisi sanoa jo, että liian kauan on tullut lajissa mukana oltua. 1980 syntyi ensimmäinen omakasvatti. Mulla on Fixitin emä vieläkin tässä kotona, mutta en ole sitä enää astuttanut, kun vain kaksi sen varsoista on radalle asti päässyt.”

Terho Rautiaisen Tähtisekki vastaili keulapaikalta muille loppuun saakka. Voitto oli sille kauden kolmas.

Santtu Raitala ohjasti kaksi Toto5-voittoa. Ensimmäisen toi rivin pankkina toiminut Pekka Mäkelän valmentama Light Up, joka otti voittonsa keulasta näytöstyyliin. Toinen voitoista tuli Kimmo Aholan valmentamalla Redemptionilla, joka kasvatti voittoputkensa nyt kolmen voiton mittaiseksi.

Päätöskohteessa Vellatar otti kauden avausvoittonsa puristaen 2. ulkoa ykköseksi ohi keulassa juosseen Jullen Hermannin. Veli-Erkki Paavolan ohjastamaa Vellatarta valmentaa Markku Lunki.

Illan muut voittajat olivat Auvilan Aamor/Terno Grönstrand, Tiia Tempest/Maria Kurttila, Vivakka/Juha Länsimäki, Clueless Vetlady/Heikki Mikkonen ja Shelina/Panu Ahonen.