Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 12 Golden Eleven 19,74 %, 7,00 e

Toto5-2: 15 Karlo 22,96 %, 11,50 e

Toto5-3: 1 Denny Crane 43,76 %, 13,80 e

Toto5-4: 1 Stormysky 21,75 %, 28,80 e

Toto5-5: 11 Angel Raziel 45,26 %, 31,60 e

 

Vaihto: 98 696,00 euroa

Tiistain rivi alkoi Lahden Jokimaalla vakuuttavalla esityksellä, kun numerolla kaksitoista startannut Golden Eleven kiersi jo toisen kaarteen alussa viidennestä parista kärjen rinnalle ja mankeloi siitä muut maanrakoon.

Toto5-1: Marko Lavin ruunan hyvin tunteva Esa Holopainen vastasi jälleen ajosuorituksesta.

“Tämä on niin uskomaton hevonen”, Esa Holopainen suitsutti ensimmäisenä. “Se on ollut pitkään hyvässä kunnossa ja tekee tuosta johtavan rinnalta melkein parhaat juoksut. Tuossakin sitten vauhti hiljeni, niin ajattelin, että ajan siihen. Kuitenkin tuolla kaukana jos olet ja olisi menty vielä hiljaa, sieltä olisi ollut vaikea tulla.”

Tahti oli rajua, sillä 1.15-aikaisen kierroksen jälkeen Golden Eleven löi pökköä pesään, paineli kolmannen puolikkaan 13,5-vauhtia ja päätöksen vielä kaksi sekuntia kovempaa. Ei siis ihme, että muut putosivat tuntumasta, kun toiseksi eniten merkitty Golden Eleven kirjautti 2140 metrillä huippuajan 13,9a.

Alussa toiselle radalle ilman vetoapua ajautunut Elliot Web tuli toisen kaarteen alusta toisessa ulkona, josta puristi tasaisen hyvin toiseksi. Lähdön suosikki Carleman hyökkäsi kolmannesta ulkoa viimeiselle takasuoralle mentäessä ja puursi Elliot Webiä haastamatta kolmanneksi. Bertuccio taipui hieman keulasta.

 

Toto5-2: Esa Holopainen voitti myös tasaisesti pelatun kylmäveritasoituksen suosikilla Karlolalla, vaikka oli etukäteen epäileväinen sen suhteen.

Takamatkalta takarivistä startannut Karlo pääsi etenemään sujuvasti toiseen pariin ulos, josta se lähti kolmannen kaarteen alussa kirikaistalle. Lähtösuoran haparointinsa jälkeen sen taakse kolmanteen ulos selvinnyt M.A. Piste lähti myös reissuun ja heitti lopussa tiukkaa haastetta, kunnes laukkasi puolittain kupeelta noin 50 metriä ennen maalia.

“Karlo lähti tosi hyvin toisten perään, ja siinä veti koko ajan se toinen rata, niin oltiin loppupelissä toinen pari ulkona. Eihän se olisi voinut paremmin mennä”, Esa Holopainen kertasi. “Koitin sitten heti lähteä eteenpäin, kun tuli mahdollisuus, kun ei tällä ole sitä pätkänopeutta kauheasti. Ajattelin, että koitetaan ajaa mahdollisimman kovaa se viimeinen kierros. Tämä lähti lopussa vielä vastaamaan hyvin, mutta on vaikea sanoa, miten olisi käynyt ilman kaverin laukkaa, kun tällä ei vauhti tahdo oikein riittää.”

Janne Bährendin valmentama 6-vuotias Karlo teki 2160 metrillä ajan 31,5.

Kolmannessa kaarteessa kolmanneksi hevoseksi kolmannelle radalle lähtenyt Sariannan tuli tasaisen hyvin ja sijoittui M.A. Pisteen laukattua toiseksi. Neljännestä sisältä vapaille löytänyt Saran Sarastus spurttasi ensimmäiseltä takasuoralta johtaneen Vilviirin ohi kolmanneksi. Loppusuoran alussa toisen radan jonosta Karlon taakse kääntänyt Sorretun Voima pilasi pian laukkaan.

 

Toto5-3: Sisältä kolmanneksi jonoon jäänyt Denny Crane mahtui avauspuolikkaan täytyttyä nousemaan toiseen pariin ulos, jossa Tommi Kylliäinen sai odotella rauhassa kirimerkin antamista. Sen aika koitti viimeisen takasuoran alkupuolella, eikä lähdön suosikilla ollut vaikeuksia jättää muita taakseen. Voitto tuli tuloksella 16,5a/2640 metriä.

“Mulla oli vähän aavistuskin, kun tämä pikkuisen puskee ulospäin, niin toi ykköspaikka on just pahin silloin. Mutta pitkä matka, niin ajattelin, että kyllä sieltä jossain vaiheessa pääsee pois”, Tommi Kylliäinen purki tuntojaan. “Sitten kun takaa lähdettiin hyökkäykseen, sitten lähdettiin, ja hevonen eteni kyllä tosi helposti.”

Kärjen takaa viimeisellä takasuoralla toiseen ulos vaihtanut Mass Attack pysyi pussissa loppusuoran alkuun, jossa se sai tilaisuutensa. Se pujotteli hieman, kiri vapaata sisärataa ja ehti toiseksi. Viimeisen takasuoran alussa neljännestä parista hyökännyt Our White Star sai pian selän suosikista, eteni loppukaarteessa sen kannoilla toiseksi ja oli maalissa lopulta kolmas. Sisältä ulos hakeutunut BWT Angryman kiri kaksikon tuntumaan eikä päässyt tulemaan loppuhetkiä vapaasti.

Kasipaikalta keulaan ladannut Precocius Pal sai vetää tasaista vauhtia, mutta antoi päätösvaiheessa selvästi periksi.

 

Toto5-4: Sisältä johtopaikan pitänyt Stormysky hallitsi lyhyellä matkalla ajettua kultadivarin karsintaa varmoin ottein. Se kuittasi 3000 euroa ajalla 12,4a.

“Se on vähän omalaatuinen hevonen ja vaatii sen tietynlaisen huumorin. Tuosta kärkipaikalta se huumorin kukka kukkii parhaiten”, Juuso Holttisen valmentamaa ruunaa ohjastanut Mika Forss kuvaili.

Voitto oli 10-vuotiaalle Stormyskylle kauden ensimmäinen, mutta hyvistä asemista ja avojaloin se ei tullut yllätyksenä. Stormysky oli toiseksi pelatuin.

Koko uralla tienestejä on kertynyt jo 220 000 euroa. Emän Not A Spacecasen saavutuksiin jää kuitenkin matkaa.

“Se oli Tuomaksella silloin treenissä, kun mäkin olin Ranskassa, ja kyllä sillä on tullut muutama hiitti ajettua”, Mika Forss muisteli. “Stormysky on perinyt siltä tuon juoksutekniikan. Molemmat menee ihan äärettömän helpolla tyylillä ja kovaa ihan itsestään.”

Kuudennesta ulkoa toisen kaarteen lopussa muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt Next Direction spurttasi maalisuoran uloimpana tosi lujaa ja ehti ison nipun ohi toiseksi. Edellä niin ikään selässä kiertänyt Bret Boko kiri maalisuoran sekin napakasti ja nousi kolmanneksi ennen voittajan takaa jäänyttä suosikki Fire to the Rainia, joka ei loppuhetkillä loistanut. Takasuoran alussa kolmannesta parista kolmannen radan jonon kärkeen noussut Seabiscuit kiri tasaisesti rahasijalle.

 

Toto5-5: Mika Forss voitti heti perään myös Nina Pettersson-Perklenin tallin Angel Razielilla, joka oli kohteiden käytetyin merkki. Se lähti toisen kaarteen jälkeen neljännestä parista ulkoa kolmannelle radalle, eteni reilut 800 metriä ennen maalia kärkihevosen kupeelle ja jyräsi siitä maalisuoralla selvään voittoon tuloksella 15,7a/2140 metriä.

“Meni hyvin, kun päästiin nopeasti toiselle radalle ja vielä hyvään paikkaan”, Mika Forss kertasi. “Vähän aikaisin joutui lähtemään sieltä, mutta tämä on vahva hevonen ja tällä on hyvä tekniikka juosta. Sitten kun pääsin kärjen rinnalle, tuntui kyllä tosi hyvältä. Maalissakin oli varaa jonkin verran.”

Toisen kaarteen lopussa takapareista kolmannelle radalle noussut Capo The Amour sai pian selän Angel Razielista ja jatkoi etukaarteessa sitten ilman vetoapua. Se ei pystynyt haastamaan suosikkia, mutta puursi tasaisen vahvasti toiseksi. Alusta asti johtanut Triple Ray kesti kolmanneksi täpärästi ennen hänniltä muiden mukana kolmatta rataa kiertänyttä Honey Avengeria.