Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 3 Volnik Du Kras 31,52 %, 0,33 e

Toto75-2: 5 Graceful Swamp 58,74 %, 0,52 e

Toto75-3: 9 North Lexus 10,65 %, 8,20 e

Toto75-4: 3 EL Fitzgerald 33,59 %, 18,66 e

Toto75-5: 8 Excalibur It 14,59 %, 45,34 e

Toto75-6: 1 Polara 24,87 %, 110,53 e

Toto75-7: 3 Readly Express 83,66 %, 118,27 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 118,27 euroa

 

Vaihto: 548 564,49 euroa

Nelivuotiaille lämminverisille tarkoitettu Glenn Kosmos Memorial oli selväksi suosikiksi luotetun Graceful Swampin näytös, kun Ari Moilasen ajokki pääsi kiihdytyksessä vastuksetta johtoon. Glenn Kosmos Memorial ajettiin Vermossa Ravilauantain pääpelin toisena kohteena.

 

 Toto75-1: Italialainen Alessandro Gocciadoro voitti Ravilauantain ensimmäisen lähdön ylivoimaisesti nelivuotiaalla Zelig Billä, ja tallikaveri Volnik Du Kras oli paras Toto75-kierroksen avauskohteessa.

Mailin ryhmässä nähtiin raju kiihdytys, jossa Jorma Kontio siivitti Mr Lindyn suosikki Lexus Dreamin ohi johtoon. Lexus Dream laukkasi kaarteeseen mentäessä, jolloin pienen välimatkan päässä seurannut Volnik Du Kras lähti etenemään toista rataa voimalla kohti kärkeä.

Toiseksi eniten pelattu Volnik Du Kras painui keulaan ennen päätöskierroksen käynnistymistä ja jatkoi tasaisen kovaa tahtia kohtalaisen varmaan voittoon, joka tuli ajalla 10,5a. Kylmässä kelissä syntynyt tulos jää vain kaksi kymmenystä 5-vuotiaan oriin ennätyksestä. Startti oli pitkään sivussa olleelle Volnik Du Krasille kauden toinen.

“Jalassa oli ongelma, mutta tällä lailla jos menee, niin on todella hyvä hevonen”, Alessandro Gocciadoro kehui.

Paikkojen selvittyä toisessa ulkona matkannut Cameron Evo iski kiriin loppukaarteeseen mentäessä, tuli erittäin vahvasti ja nousi voittajan tuntumaan toiseksi ajalla 10,6a. Mr Lindy piti kolmanneksi.

 

Toto75-2: Sisimmiltä radoilta lähteneiden Missle Hillin ja Zaragozan ohjastajat Örjan Kihlström ja Alessandro Gocciadoro tyytyivät Glenn Kosmos Memorialin kiihdytyksessä heti siihen, että Ari Moilanen luotsaa Graceful Swampin johtopaikalle.

Toiselle radalle ilman vetoapua päätynyt Jolly Roy tyytyi sekin asemiinsa, ja lujaa mentiin vasta lopussa. Graceful Swamp pisteli päätöspuolikkaan kympin kyytiä ja vei 11 000 euron ykköspalkinnon 2100 metrillä ajalla 14,1a.

“Hevonen lähti hyvin, ja saatiin ajella ihan omaa tahtia. En osaa sekunteja sanoa, mutta parempaan olisi kyllä pystytty tänään”, Ari Moilanen vakuutti.

Erkki-Pekka Mäkinen kertoi, että Graceful Swamp kilpailee seuraavaksi kahden viikon kuluttua Kuopio Stakesissa.

Missle Hill seurasi Graceful Swampin takaa täyttä mahdollisuutta saamatta toiseksi, ja loppukaarteessa ulommas hakeutunut Zaragoza kiri neljättä rataa tulisesti kolmanneksi. Jolly Roy tsemppasi tuntumassa neljänneksi.

 

Toto75-3: Takarivistä lähtenyt North Lexus sai täydellisen juoksun ykköspaikalta johtoon avanneen Emile Zola Sisun takana. Viimeisen takasuoran alussa toisesta ulkoa kärjen rinnalle kiertänyt suosikki Zaire Wise As taipui maalisuoralle tultaessa, ja tilaa saanut North Lexus käytti tilaisuutensa.

Olli Koivunen ajoi isänsä Harrin valmentamaa North Lexusta, joka teki 2100 metrillä tasaisen kovan matkavauhdin myötä huippuajan ja samalla ennätyksensä 12,1a. Se oli kolmanneksi pelatuin. Lähtö oli Ruotsin Klass I -divisioonan karsinta, jonka voitolla North Lexus lunasti paikan Elitloppet-lauantain finaaliin. Karsinnassa voitosta maksettiin 12 500 euroa, ja finaalissa se on noin kaksinkertainen.

“Tänä päivänä on pakko olla kärkiporukoissa, kun takaa on niin mahdottoman vaikea tulla. Pakko oli lähteä ykkösen takaa”, Olli Koivunen selvitti. “Oli nähtävissä, että voi tulla äärettömän kova vauhti. Hienosti aukesi sitten luukut loppusuoran alussa, ja ruuna pääsi näyttämään kirivoimansa. Rata on huippuhyvä, mutta kuitenkin tuo aika on aina kova mille hevoselle vaan.”

Turkulaistallilla meni muutenkin loistavasti. Emile Zola Sisu piti toiseksi, mutta Koivusen valmennettavat Staro Moschino ja Questionmark Me nappasivat seuraavat sijat.

 

Toto75-4: Viisivuotiaiden lämminveristen Arvid Åvallin Tammaderby ratkesi ensimmäisten satojen metrien aikana, kun suosikki EL Fitzgerald pääsi ohi sisäradan Callela Lisbethistä ja pystyi täpärästi pitämään Willow Priden ulkopuolellaan.

Avauspuolikas taittui kympin lukemiin, vaikka tahti tasaantui jo kaarteen lopulla. Ari Moilanen piti Callela Lisbethiä sen verran kiinni, että tallikaveri Willow Pride mahtui pudottamaan väliin kärkihevosen taakse.

Moilasen ratkaisu osoittautui sikäli oivalliseksi, että Callela Lisbeth pääsi loppukaarteen alussa toiseen ulos ja siitä vapaasti kiriin, jolla se haastoi EL Fitzgeraldin. Tämä piti kuitenkin pintansa ja kuittasi 30 000 euroa ennätyksellään 13,2a/2100 metriä.

Timo Nurmoksen valmennuksessa kilpailevaa EL Fitzgeraldia ajoi Björn Goop, joka on päässyt tutustumaan siihen Ruotsissa.

“EL Fitzgerald oli tänään paras, ja se riittää pitkälle”, Björn Goop kiteytti. “Se on kilpaillut kovissa lähdöissä, mutta on kova itsekin ja kehittyy varmasti vieläkin.”

Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen vetää EL Fitzgeraldin kymmenhenkistä omistajaporukkaa, jonka osakkaat ovat Tiaisen mukaan Lappeenrannasta, Espoosta ja Porista.

Willow Pride seurasi kolmanneksi, joten himmeämmät mitalisijat menivät Markku Niemisen talliin.

Timo Nurmoksen valmentama EL Fitzgerald sai ylleen Tammaderbyn voittoloimen.

 

Toto75-5: Excalibur It järjesti näytöksen Ruotsin pronssidivisioonan karsinnassa. Uloimmalta paikalta terävästi avannut Kauhajoen ruuna pääsi kaarteessa johtopaikalle, nosti tempoa uudestaan maltillisen toisen puolikkaan jälkeen ja erkani lopulta ylivoimavoittoon ennätyksellään 12,6a/2100 metriä.

“Olisin varmaan kasiltakin lähtenyt eteenpäin ajelemaan, mutta kyllä ilme kirkastui paljon, kun näki, että pari on jäänyt pois”, ohjastaja Niko Jokela myönsi. “Lopussa oli hyvä paine ohjissa, niin annoin mennä alta pois. Hevonen voitti kyllä tosi helposti. Se on monipuolinen, rehti ja jaksava hevonen, ja vauhtiakin on. Uskon, että tämä nousee sinne avoimelle tasolle.”

Antti Mäntymäen valmentama Excalibur It oli kolmanneksi eniten pelattu. Voitto toi paikan Solvallan divisioonafinaaliin, mutta Mäntymäki totesi keskustelevansa muiden omistajien kanssa ennen päätöstä osallistumisesta.

Excalibur Itin takaa jäänyt Merit piti jälkijoukon kärjessä toiseksi ennen neljännestä sisältä tilaa löytänyttä Gute Bandia. Takarivistä kolmatta rataa kaarteen jälkeen kuolemanpaikalle edennyt Eelis puolusti asemaansa, kun Jugador tuli taustalta kolmatta rataa eteenpäin. Kumpikin taipui.

Lähdön suosikki Niky Flax joutui poisjäännin myötä sisäradalle, josta se ei päässyt kovin lujaa liikkeelle. Se nousi toiselle radalle ja juoksi neljännessä ulkona, josta lähti viimeisen takasuoran alussa kiriin, mutta joutui loppukaarteeseen mentäessä jo neljännelle radalle, ja tehtävästä tuli liian vaikea. Pascha Tilly laukkasi lähtösuoralla.

 

Toto75-6: Polara puolusti onnistuneesti kahden edellisvuoden voittojaan Erkon Pokaalissa. Se ei pystynyt sisäradalta pitämään johtopaikkaa, mutta pääsi kaarteessa kolmannelta sijalta vapaasti toiselle radalle, jonne sai takasuoran lopussa selän eteen, kun ensimmäisen kaarteen haparoinnista selvinnyt suosikki Tähen Toivomus ajoi kolmatta rataa voimalla eteenpäin.

Lähdössä oli raaka tempo, kun Koskelan Akseli paineli 2100 metrin kisasta ensimmäisen puoliskon 1.20:n lukemiin. Se oli liikaa sekä sille että Tähen Toivomukselle. Loppukaarteessa kirimerkin saanut Polara sen sijaan ponnisti pontevasti 12500 euron voittoon ajalla 23,0a/2100 metriä.

“Juoksupaikka oli hyvä, mutta Polara oli aika laiska siinä Tähen Toivomuksen selässä, ja ajattelin, että mitenköhän tässä käy. Sitten tuossa 800-900 jäljellä nykäisin korvat”, Antti Tupamäki kertasi.

Polaran toinen omistaja Janne Tiainen kertoi, että he halusivat Antti Tupamäen kanssa katsoa kaviovamman jälkeen, miten tämä kilpailu sujuu, mutta todennäköisesti Polara nähdään jälleen Elitkampenissa.

Koskelan Akselin takaa ajoissa ulos päässyt Pyörylän Paroni kiri toiseksi, ja takasuoralla viidennestä ulkoa kirikaistalle noussut Rapin Aatos jyräsi kolmanneksi perässään alkuun laukannut Vieskerin Valo.

Henri Bollströmin mukaan Tähen Toivomus oli hyvä, vaikkei ollut yhtä notkea kuin Porissa. Se meni ensimmäisessä kaarteessa peitsille, kun edessä ollut hevonen vähän hiljensi.

Antti Tupamäki ei uskaltanut lähteä Polaran rattailta, sillä virtaa riitti lähdön jälkeenkin. Kuva: Anu Leppänen

 

Toto75-7: Kierroksen pankki Readly Express hoiti hommansa Finlandia-ajossa juuri niin varmasti kuin osattiin odottaa. Kaarteen kolmatta rataa kiertänyt Readly Express eteni päätöskierroksen käynnistyessä johtoon ja veti varmasti 110 000 euron voittoon ajalla 10,5a.

Björn Goop ajoi Timo Nurmoksen valmentamaa maailmantähteä, jolle kärkipaikan luovuttanut Next Direction seurasi aivan tuntumassa toiseksi. Päätöspuolikkaan alussa toisesta parista ulkoa hyökännyt Chief Orlando täydensi suomalaismenestystä kolmannella sijallaan.

 

Finlandia-ajosta lisää erillisessä jutussa.

Lisää teemasta: Finlandia-ajo