Yhdestoista kilpailu toi 5-vuotiaan Hachiko De Veluwen seremonioihin Suur-Hollola-ajossa, jonka ohjastaja Jorma Kontio on voittanut yksitoista kertaa.

Lauantain välierässä lähtönopeuttaan väläyttänyt Hachiko De Veluwe nappasi 120 000 euron voittorahat suoraviivaisesti, mutta monelle jäi jossiteltavaa ja tämän vuoden kisasta riittää puhuttavaa vielä jälkipolvillekin.

Sisäradalta kiihdyttänyt Benjamin Evo laukkasi jo ensimmäisen satasen aikana, minkä jälkeen Hachiko De Veluwe pääsi vaikeuksitta johtoon. Santtu Raitala tyytyi Atupemin kanssa sovinnolla paikkaan suosikin takana.

Cameron Evo ajautui toiselle radalle ilman vetoapua, mutta takasuoralla tuli apua, kun Hannu Torvinen kierrätti Ranch Kellyn kuolemanpaikalle.

Ranch Kellyn kaviot olivat kuluneet lauantain startissa siinä määrin, että sillä jouduttiin pitämään kengät jalassa. Ravi kävi silti paremmin, ja minkä matsin 11-vuotias tamma tarjosikaan!

Maltillisen matkavauhdin jälkeen päätöspuolikas tultiin 1.07:n lukemiin, eikä Ranch Kelly antanut tuumaakaan periksi. Mutta ohi ei vaan päässyt, ja Hachiko De Veluwe kasvatti voittosarjansa kymmeneen. Ainoa tappio on tullut uran avauskilpailussa.

Kärkiparin osalta kaikki meni hyvin, mutta Cameron Evon kohtalo oli tyly. Olli Koivunen pääsi kääntämään sen loppusuoran avautuessa kiriin namuasemista, ja nuori ori lähti tulemaan lähes voittajan elkein, kunnes noin sata jäljellä otti väärän askeleen ja seurauksena oli kallis laukka. Olli Koivusen mukaan hevonen vain kompuroi laukalle.

Atupem ei ehtinyt nousta sisäradalta kunnolla vapaalle radalle, eikä sen iskukyvystä saatu enää käsitystä. Tuloksena oli 36 000 euron arvoinen kolmas sija.

Jossitella voi, mutta viidennen kerran Suur-Hollolan valmentajana voittanut Timo Nurmos huomautti, että Hachiko De Veluwekin pystyy vielä parantamaan.

“Tämä ei ole näyttänyt vielä kaikkeaan. Se juoksee esimerkiksi vielä rautakengillä ympäriinsä. Siltä olisi voinut raapaista jo kengät pois, ja uskon, että se menee silloin sekunnin lujempaa”, Timo Nurmos arveli.

Voittoajaksi kirjattiin nyt 11,6a, jota vauhdikkaammin Suur-Hollolassa on menty vain kerran. Tulos on myös Hachikon ennätys. Aiempi syntyi alkuerässä, johon se tuli pitkältä tauolta.

“Pikkuhiljaa treenailtiin ja kiristettiin, ja tänne koitettiin tähdätä”, Timo Nurmos selvitti alkuvuoden tapahtumia. “Kun on aika kauan hevosia treenannut, sitä luottaa jo aika lailla itseensä. Ja esimerkiksi tämän kanssa on ollut sataprosenttinen työrauha.”

Hachiko De Veluwen on kasvattanut ja sen omistaa Lars Ingman Oy, jonka hevosista Lahdessa on juhlinut aiemmin Inspiration Ride kahdesti. Hachikon isoveli Brad De Veluwe ei kilpailussa onnistunut.

“Hachiko rupeaa olemaan jo Bradin tasoa, vaikka niiden urakehitys on ollut aika erilainen”, Anders Ingman vertasi.

Kylmäveristen Suur-Hollolasta ja Toto75-kierroksen tapahtumista voit lukea omista jutuistaan.

Lisää teemasta: Suur-Hollola-ajo