Toto76-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto76-1: 8 Grainfield Adele 11,53 %, 1,70 e

Toto76-2: 3 Haitek 10,90 %, 14,80 e

Toto76-3: 1 Lexus Dream 60,20 %, 24,80 e

Toto76-4: 7 Excalibur It 31,28 %, 47,70 e

Toto76-5: 12 Edward Ale 5,71 %, 527,40 e

Toto76-6: 10 Tee Wee Paroni 17,75 %, 1400,70 e

Toto76-7: 9 Rose’s Tara 18,08 %, 4848,60 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 4848,60 euroa

6 oikein 88,80 euroa

 

Vaihto: 335 712,05 euroa

Jani Ruotsalainen kiidätti neljänneksi eniten pelatun Haitekin 15 000 euron voittoon Tammaderbyssä, joka ajettiin Jyväskylän Killerin Toto76-kierroksen toisena kohteena.

 

Toto76-1: Lämminveritammojen rajattu ryhmä käynnisti kierroksen. Hell  Broke Luce ohitti kiihdytyksessä sisäradalta lähteneen suosikin Essi Van Pressin, mutta Jonny Länsimäelle kelpasi kaarteessa Grainfield Adelen selkä.

Kasipaikalta lujaa avannut Grainfield Adele piti tempon tasaisen hyvänä ja teki lopussa vielä selvän eron kilpasiskoihin. Kolmanneksi eniten merkitty nelivuotias tamma kirjautti 2140 metrillä ajan 15,5a.

Sen takaa löytyy viime päivien menestyskaksikko: valmentaja Tapio Mäki-Tulokas ja ohjastaja Mika Forss. Kummallakin oli niin kiire tuleviin tehtäviin, että Grainfield Adelen saatteli voittajaseremonioihin hoitaja Jenni Mäenpää.

“Voittoon ei uskottu, mutta hevonen on hyvässä kunnossa ja keulasta se on tehnyt hyviä juoksuja”, Jenni Mäenpää huomautti.

Sisäradan jonossa kolmantena matkannut Essi Van Press kiri loppusuoran ohituskaistaa pitkin toiseksi ennen Gaianaa, joka juoksi alkumatkan toista rataa ilman vetoapua ja sai puolivälissä eteensä kolmannesta parista kiertäneen Gresille Bokon. Tämä laukkasi maalisuoralla tototaistosta.

 

Toto76-2: Tammaderby käynnistyi käsikirjoituksen mukaisesti, kun Martti Hämäläisen tallin karsintavoittajat Verna-Illuusia ja Ponutella valtasivat parhaat juoksupaikat. Suosikiksi luotettu Ponutella eteni kaarteen jälkeen tallikaverin ohi johtoon.

Sisäradan jonossa kolmantena seurannut Haitek pääsi hyödyntämään lopussa ohituskaistaa ja tulikin niin terävästi, että ehti myös Ponutellan ohi. Haitek kuittasi arvovoiton tuloksella 30,6a/2140 metriä.

“Iso palkinto ja oma valmennettava, niin on tämä aika hieno homma”, Jani Ruotsalainen myönsi. “Haitek tuli 3-vuotiaana ja osasi heti ravata, mutta 4-vuotiaana se kipeytyi eikä ollut valmiin tuntuinen. Omistajat antoi hyvin aikaa, ja siitä se on tasaisesti kehittynyt.”

“Karsinnassa se oli pikkaisen nahkea. Kerettiin ajamaan vielä vähän reippaammat harjoitukset, ja startti teki totta kai hyvää sille. Hyvät hevoset oli edellä. Näytti lopussa, että sisäkautta tulee parhaiten tilaa ja sieltä kokeiltiin. Rata on tänään oikein hyvä kilparata.”

Ennen Tammaderbyn finaalia hieman yli 13 000 euron voittosumman keränneen Haitekin on kasvattanut ja omistaa Talli Nuukauunot, eli veljekset Ali ja Jorma Hentilä.

“Omistajat alkaa olla vanhoja miehiä, ja tamma on sen verran liukasliikkeinen, että katsottiin parhaaksi antaa se ammattilaiselle, ja näyttää, että se tuotti tulosta”, Jorma Hentilä iloitsi.

Ponutella oli hyvä toinen, mutta ohjastaja Ari Moilasen mielestä se ei yrittänyt ratkaisuhetkillä ihan tosissaan. Satinkuti kiri sisäkautta kolmanneksi ennen ulkoa hyvin tullutta Tvitteriä ja Verna-Illuusiaa.

 

Toto76-3: Kierroksen suurin suosikki Lexus Dream hallitsi 4-vuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunua koko 2140 metrin ajan. Se sai vetää mieleistään tahtia ja irtosi ylivoimavoittoon, kun päätöspuolikas taittui kymppiä.

Ari Moilanen ajoi Markku Niemisen valmentamaa Lexus Dreamia, joka kuittasi 30 000 euroa ajalla 14,4a.

Lisää lähdöstä erillisessä jutussa.

 

Toto76-4: Pronssidivarin suosikki Excalibur It joutui kiertämään alun kolmatta rataa, mutta Niko Jokela ajoi määrätietoisesti eteenpäin ja pääsi puolikkaan jälkeen johtopaikalle.

Vauhti pysyi tasaisen kovana läpi 2140 metrin matkan, ja Antti Mäntymäen valmentaman Excaliburin Itin ajaksi tuli komea 13,7a.

“Kun ei saatu tuohon ekaan mutkaan mitään paikkaa parijonosta, ajattelin että takasuoralla ainakin johtavan rinnalle päästään, mutta päästiin sitten johtoon”, Niko Jokela kertasi. “Mulla oli hyvät fiilikset. Hevonen oli tosi pörhäkän oloinen, ja ajattelin, että aika hyvä pitää olla, joka siitä ohi ajaa. Viimeinen satanen oli sellaista rullailua, eikä ollut mitään hätää.”

Neljännestä parista ulkoa isompia kiertelemättä loppukaarteessa neljänneksi edennyt Edu B.Boko kiri vahvasti ja nousi lähimmäs voittajaa. Kolmannesta sisältä loppukaarteessa vapaasti toiselle radalle päässyt Lindy Poppins ei pystynyt ottelemaan ihan voitosta ja sijoittui kolmanneksi ennen tilat löydettyään napakasti kirinyttä Por Nie Rockia.

Viimeisellä takasuoralla taustalta näyttävästi neljättä rataa kirinyt Sue’s Photo laukkasi loppukaarteen alussa nelossijalta. Mika Forssin mukaan ilman sekkiä ajaminen ei sopinut sille.

 

Toto76-5: Yli puolet kultadivarin merkeistä saanut Next Direction ei pysynyt alussa nopeimpien mukana, mutta Jukka Torvinen pääsi nostamaan sen pian toiselle radalle, jota se jäi juoksemaan ilman vetoapua.

Keulaan kiiruhtanut Tir Du Caux rauhoitti menoa, ja Torvinen kokeili puolikkaan jälkeen johtopaikalle, mutta Iikka Nurmonen vastasi kärjessä ja Torvinen käänsi Next Directionin toisessa kaarteessa toiseksi sisäradalle.

Välispurtti suosi takahevosia, joista T.Rex lähti 1200 jäljellä hänniltä reissuun ja sai hetken päästä selän D.D.’s Hitmanista. Edward Ale liittyi päätöskierroksen käynnistyessä kolmannen radan letkaan.

T.Rex iski takasuoran lopulla neljättä rataa ja eteni niin vahvasti, että näytti loppusuoralla jo voittajalta. Perässä tullut Edward Ale puristi viimeiset metrit kuitenkin vielä hitusen paremmin ja työntyi voittoon tuloksella 15,4a/2640 metriä. Se oli neljänneksi pelatuin.

“Koko aika vaan tarkkailin, miten hevoset meidän edellä vetää ja mitä kärkipäässä tapahtuu”, Tiina Koskisen valmentamaa Edward Alea ajanut Olli Koivunen kertasi. “Edward tuntui tosi hyvältä, ja kun tultiin loppusuoralle, niin hyökkäykseen ja vetopallot pois korvista ja laput alas, niin se kiri kyllä aika hienosti. Hieno puoli, että se taistelee maalipaalulle asti, eikä tämä ole ainoa kerta, kun se on tehnyt sen.”

Loppusuoran alussa sisältä tilaa löytänyt Next Direction kiri kolmanneksi.

“Suunta on oikea. Ei hevonen ehkä niin hyvä ollut, kuin se osaa olla, mutta ei voi moittakaan, kun jouduttiin ottamaan pieni spurtti välissä. Saatiin sitten hyvä reissu”, Jukka Torvinen pohti.

 

Toto76-6: Neljännestä parista ulkoa viimeisen kilometrin kolmatta rataa ilman vetoapua kirinyt Tee Wee Paroni runttasi vahvasti maaliin asti ja voitti tähtidivisioonan ennen Passitonta ja johtanutta Koskelan Akselia.

“Jouduttiin aikaisin lähteä kiertämään, mutta hevonen tuntui koko ajan hyvävoimaiselta. Päästiin viimeisessä kurvissa huilaamaan vielä vähän selkään, ja kyllä se sitten ratkaisi helposti”, ohjastaja Henri Bollström kehaisi.

Pasi Haapasaaren suojatti oli kolmanneksi pelatuin ja teki 2140 metrillä ajan 27,1a.

Takarivin uloimmalta paikalta suoraviivaisesti kuolemanpaikalle edennyt Passiton tarjosi loppuhetkillä parhaan vastuksen ja oli erittäin hyvä toinen ennen Koskelan Akselia. Muut putosivat kolmikon tuntumasta. Lähdön suosikki Lumi-Masi oli vaisu toisesta ulkoa.

 

Toto76-7: Toiseksi eniten pelattu Rose’s Tara kukisti jälleen neljävuotiaat kilpasiskonsa. Tällä kertaa se tapahtui Kasvattajakruunun finaalissa, jonka ykkössija kasvatti Timo Salmelan valmennettavan tiliä 30 000 eurolla. Hannu Hietanen ajoi ajan 14,8a/2140 metriä ravannutta Rose’s Taraa.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.