Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 1 Hali Rols 8,85 %, 4,60 e

Toto5-2: 6 Amour Song 31,32 %, 11,06 e

Toto5-3: 7 Blade Runner DK 21,74 %, 40,91 e

Toto5-4: 3 Alladin Bro 13,04 %, 134,38 e

Toto5-5: 13 Camri 5,67 %, 1110,10 e

 

Vaihto: 78 560,94 euroa

Pelaajat tiesivät Hali Rolsin kyvyt, ja sen kannatus nousi Joensuun avauskohteen lähestyessä kohisten. Neljänneksi eniten merkityn tamman voitto sinetöityi 23,5-vauhtisen päätöspuolikkaan viime metreillä.

Toto5-1: Ykkösnumerolla kilpaillut Hali Rols johti viimeisen takasuoran lopulle, jossa etukaarteessa toisesta ulkoa iskenyt Rapsodi lennähti vauhdikkaasti ohitse.

Lähtö näytti jo ajetulta, mutta Hali Rolsilta löytyi vielä lisävaihde ja se runttasi juuri ennen maalia uudestaan edelle.

Pekka Vehviläinen ajoi Pekka Kontisen 8-vuotiasta tammaa, joka on juossut vasta 14 kilpailua. Voitto oli neljäs, mutta tuskin jäi viimeiseksi. Ennätys parani kertaheitolla 2,5 sekuntia, kun ajaksi kirjattiin 28,6/2100 metriä. Samalla alittui tähtiraja ensimmäistä kertaa, eikä voittosummaa ole vielä edes viittä tuhatta.

“Katokselta lähtiessä sain valmentajalta hyvät vinkit hevosesta, että miten sen kanssa pitää toimia, kun sillä on kuulemma määrättyjä omia kujeita”, Pekka Vehviläinen kertoi. “Kaikki meni tänään hienosti. Takasuoralla en halunnutkaan ruveta siinä vaiheessa vastaamaan, ettei tule laukkoja eikä mitään. Sitten tuossa loppusuoran alussa tiesin, että kyllä tämä voittaa. Tässä on tammahevoseksi ainesta mennä vaikka mihinkä, mutta onhan hevonen osaavalla kaverilla.”

Lähdön suosikki Virin Urho kiersi viimeisen kierroksen alkupuolella toisesta ulkoa kuolemanpaikalle. Se ei pystynyt takasuoralla vastaamaan Rapsodin iskuun ja seuraili sen jälkeen kiihtyvässä menossa edellisten tuntumassa kolmanneksi.

Hitaasti käynnistynyt Ierikka otti lähtösuoralla melko pahan laukankin vielä. Se ajoi porukkaan ja kiersi edellisten kannoilla neljänneksi. Loppusuoralle tultaessa tuli vielä uusi laukka, joka heikensi vain aikaa. Sijoitus ei enää muuttunut, sillä muut olivat jääneet jo kauas.

 

Toto5-2: Kaarteen jälkeen 12-avauksessa kärkeen edennyt suosikki Amour Song hallitsi varmasti perille asti. Se sai vetää matkalla rauhassa, ja tulos 17,1a/2100 metriä jäi toista sekuntia kahden viikon takaisesta voittojuoksussa syntyneestä ennätyksestä.

“Viimeksi painoi enemmän matkalla. Tänään oli paremmin hallittavissa, ja pystyi pikkaisen ottaa kiinni tuossa loppukurvissakin ja toisella tuhannella, ettei tarvinnut ajaa kuin tarvittava”, ohjastaja Asko Hyvönen vertasi.

Matti Karhun valmentama Amour Song on 7-vuotias ruuna, joka on voittanut viisi uransa 19 kilpailusta.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Mercedesbergs tsemppasi voittajasta hieman jääneenä toiseksi niukasti ennen tasaista rypästä, josta loppukaarteessa kolmannesta ulkoa hyökännyt Adrasthee pinnisti kolmanneksi.

 

Toto5-3: Kimmo Aholan kaksikko otti maksimaalisen tuloksen, kun Santtu Raitalan ajama Blade Runner DK kiri toisesta ulkoa ykköseksi ja johtopaikkaa matkalla varjellut Nazareth kesti toiseksi.

Lyhyen matkan kisassa nähtiin raju 1.08,5-vauhtinen avaus, kun selvä suosikki Gambling Face haastoi sisältä hyvin lähteneen Nazarethin, jolla Janita Antti-Roiko piti tiukasti kiinni asemistaan.

Blade Runner DK sai suotuisan juoksun kärkiparin takana, josta se kiri lopulta vaivatta voittoon. Edellisen kerran lähes kaksi vuotta sitten voittanut 7-vuotias ruuna aloitti tämän kauden jo lupaavasti, ja ennätystään kuusi kymmenystä aikaan 14,0a kohentanut ravuri oli toiseksi pelatuin.

“Kimmo on tehnyt asioita kotona hienosti, ja hevoset teki oikein hyvät juoksut”, Santtu Raitala kiitteli. “Tämä on koko ajan tuntunut, että tässä on jotain sellaista potentiaalia, mitä ei ole saatu vielä ulos. Nyt hevonen oli jo selvästi parempi tämän kauden avausstarttiin ja jatkoi samalla linjalla tänäänkin.”

Naturgas seurasi kärjen takaa vapaasti kolmanneksi, ja Jasmine Zon kiri neljännestä sisältä tuntumaan. Gambling Face taipui lopussa.

 

Toto5-4: Alusta asti kolmen kilometrin kisaa johtanut Alladin Bro sai määrätä tahdin, joka kiihtyi matkan edetessä niin, että päätöspuolikas taittui hulppeasti 11,5:n lukemiin. Se riitti pitämään muut turvallisen välimatkan.

Henri Bollström ajoi illan toisen voittonsa 6-vuotiaalla ruunalla, joka on siilinjärveläisen Jutta Litmasen ensimmäinen starttiin tullut valmennettava. Alladin Bro siirtyi Litmaselle keväällä. Se aloitti laukasta huolimatta heti kakkossijalla ja oli hyvä myös edellisessä Kuopion startissa, jossa tuli hylätyksi pitkän laukan vuoksi.

“Hevonen tuntui Kuopiossakin tosi hyvälle, mutta harvatahtisena kompuroi kengät jalassa siinä lähtiessä laukalle. Tänään oli sitten etukengät pois, ja pyrin pitämään vaan tasaista vauhtia, ettei tulisi hirveitä rytminvaihdoksia matkalla”, Henri Bollström kertasi. “Vähän se vieläkin kompuroi joka kerta, kun käännyttiin suoralle. Pitää vielä vähän sekkiä varmaan kiristellä. Vähän kun saadaan varmuutta, niin en kyllä usko, että jäi viimeiseksi voitoksi.”

Alladin Bron uran toinen voitto tuli 3140 metrillä ajalla 17,1. Se oli neljänneksi pelatuin.

Pääryhmän perältä neljännestä ulkoa viimeisen takasuoran alussa kiriin lähtenyt ja loppukaarteeseen mentäessä kolmatta rataa ilman vetoapua jatkanut Herrera Boko tuli lujaa ja nousi selvästi toiseksi.

Sisällä kolmantena ja neljäntenä matkannut Dark Defender pääsi päätöspuolikkaalla tukalista asemista vapaille ja kiri niin ikään terävästi kolmanneksi.

Lähdön suosikki Uomo Show sai ihan hyvän juoksun kolmannessa ja toisessa ulkona, josta se jäi ennen päätöskierroksen käynnistymistä ilman vetoapua. Se pääsi takasuoralla pudottamaan sisälle, mutta veto lopahti kuitenkin päätösvaiheessa.

 

Toto5-5: Lähes puolet päätöskohteen merkeistä kerännyt Vaellus oli kohteiden pelatuin, mutta sen kanssa toisena pisimmältä 60 metrin pakilta startannut Camri vei 1500 euron voittorahat.

Salamastartin ottanut Camri leiskautti hetkessä kärkihevosten tuntumaan, sai seurata toisessa ulkona melkein viimeiselle takasuoralle asti ja pinnisti sitten ensimmäiseltä takasuoralta johtaneen Virelin rinnalta ajettuna ykköseksi.

Neljävuotiaana uransa aloittanut Camri on saavuttanut siitä lähtien jokaisella kaudella vähintään yhden voiton, ja tämä on 14-vuotiaalle oriille jo yhdestoista kilpailukausi. Kahtena edellisenä vuotena täysosuma on tullut elokuussa, nyt jo kesäkuun lopussa mukavalla täyden matkan ajalla 23,1/2200 metriä.

“Tämä on hyvällä mallilla. Harmittaa kun Härmään ilmoitin, mutta ei sinne päästy. Sen mailin tämä menisi aika kovaa tällä hetkellä”, kolme vuotta Camrista huolehtinut Terho Rautiainen totesi.

Jani Konnun omistama Camri on voittanut kaikkiaan 39 kertaa. Reilun 376 000 euron voittosumman ravannut ori oli viidenneksi pelatuin.

Vaellus seurasi pitkään reilusti kärkeä jäljessä periaatteessa toista rataa ilman vetoapua. Se ajoi viimeisellä takasuoralla vauhdikkaasti edellisten tuntumaan, ei jaksanut maalisuoralla enää parantaa ja varmisteli kolmatta sijaa.

Aron Viima luovutti johtopaikan Virelille, jonka takaa se laukkasi kolmannessa kaarteessa.