Halsualla ravataan tänä vuonna järjestyksessään 53. Miljoonaravit. Reemi Salmelan ideoimat ravit saivat aikanaan nimensä kaksipäiväisten ravien palkintosummien yhteenlasketusta summasta.

Halsuan ravit kuuluivat Suomen suurimpiin raviviikonloppuihin ja Käpylässä nähtiin vuosien varrella useimmat ravikuninkaalliset sekä huippumiehet hevosten takana.

Raveja Halsualla järjestää Halsuan Hevosjalostusyhdistys ry, joka viime vuonna juhli 100-vuotissynttäreitään. Puheenjohtaja Nina Meriläinen on kiitollinen ahkerasta talkoohengestä, sillä ilman sitä ei raveja olisi. Sponsoreita on myös löytynyt mukavasti ja tuntuu, että paikallisilla yhdistyksillä – ja vähän kaukaisemmillakin – on kunnia olla mukana ravien toiminnassa.

Halsua on täynnä ravitoivoja ja pieni kunta tunnetaan maailmalla hevosistaan. Sen totesi juuri luokkakokouksessa syntymäkunnassaan Kauhavalla piipahtanut Nina Meriläinen, kun kukaan entisistä koulukavereista ei oikein tiennyt missä on Halsua. Suurin osa kyllä muisteli, että eikös siellä ole paljon hevosia!

Halsualta löytyy ammattivalmentajien Timo Salmelan ja Henry Ala-Korven lisäksi paljon amatööritreenareita, mm. Simo Kanala, jonka edellinen menestyshevonen oli Pikku-Pertti ja nyt alkaa manttelinperijän oireita esittää Riipinen. Myös kimppaomistaminen on levinnyt Halsualle ja seurattavia on useissa raveissa ympäri maan. Hannu ja Mikael Salmelan Pertturi osoitti kykynsä viimeistään Kriteriumkakkosellaan ja nyt ruuna alkaa olla lähellä starttikuntoa, tavoitteena Derby-seppeleen valloitus. Hevosta treenataan paljon uittamalla ja siihen on Halsualla hyvät puitteet, kuten myös treenimaastot hiekkaharjuissa muutenkin.

Halsualaiset järjestää raveja edeltävänä perjantaina vihjeillan Kaustisella R-Kioskin kulmauksessa klo 17-19. R-Kioski tarjoaa kahvit ja opastaa pelaamisen saloihin, Fintoto tarjoaa leivonnaiset. Arvonnassa voit voittaa Kuninkuusravituotteita, kahvilippuja ja pääsylippuja Halsualle, lippupaketin Festivaaliraveihin ja Kansanmusiikkifestivaaleille. Paikalla on myös ravien avainohjastajia sekä Hippoksen valtuuston jäsen Kari Salmela.

Tänä vuonna raveissa ajetaan tasokkaita lähtöjä, myös tammasarja suomenhevosille. Ennen raveja nähdään lasten keppihevoslähtöjä. Tarjolla on perinteisten makkaran, keiton ja lettujen lisäksi metrilakuja, Pöntiön maukasta varraspossua ja pihtiputaalaista jäätelöä.

 

Vihjeet Halsuan raveihin

Vihjeet Kari Salmela

“Olen ollut mukana Halsuan miljoonaraveissa 1960-luvulta saakka sekä toimihenkilönä, että kilpailijana. Ensimmäisen kerran ajoin kilpaa 14-vuotiaana 1967. Sen jälkeen olen ollut miltei jokaisessa tehtävässä, mitä raveissa voi olla. Ensimmäiset tehtävät olivat hevosmiesten ohjaaminen ”kortteeripaikkoihin”, kun he saapuivat isoilla kuorma-autoilla maakunnista torstaina tai viimeistään perjantaina ennen raveja.

Pikkupoikana odotettiin Miljoonaraveja, kuin joulupukkia. Oli hienoa nähdä livenä sen ajan ravikuninkaallisia ja niiden ohjastajia, sekä seurata miten hyviä hevosia hoidettiin ja valmistettiin tulevaan kilpailuun.”

 

1. Lähtö: Suomenhevosten lähtö, jossa paljon kilpailu-uran aloittelevia valjakoita. Yleensä tällaisissa lähdöissä vähemmän laukkaavia tulee takamatkalta. (11) Ekon-Tuulella hyvä kilpailuputki ja uskon sen olevan kärkipäässä. Samoin paalun hevosista (3) Virtapiikki – hyvä koelähtö ja varma kuski. Kari Torpan (9) Eka Mari alkaa myös löytämään ravirytmin, sekin kolmen joukkoon,

Ranking: 9, 3, 6, 11, 14, 15, 4

2. Lähtö: 16 hevosen lähtö, jossa luvassa paljon laukkoja. (1) Tutun Vilma saa paalulta vetää pitkään. (3) Mökin Tyttö antaa kiriapua pitkään, mutta Käpylän pitkällä loppusuoralla takamatkan hevoset nousevat taistelemaan totosijoista. (13) Panilla ja (15) Päivän Pokeri tuo Länsimäet lähelle voittotaistoa. (8) Jeltsu voi puhtaalla ravilla olla tutulla radalla korkealla.

Ranking: 5, 1, 15, 3, 8, 13, 9

3. Lähtö: Tammasarja, joka on kahden kauppa. (1) Pylträys on Valtrauksen jälkeläinen, jonka yhdeksi jääneestä ikäluokasta kaikki tuntuvat olevan juoksijoita. (4) Villi-Riikka oli hyvä Rovaniemellä ja samanlaisella esityksellä taistelee voitosta tässäkin lähdössä.

Ranking: 4, 1, 2, 3

4 Lähtö: Toto-4 avaus on 16 hevosen lähtö, johon tarvitaan paljon merkkejä. Takamatkan hevosilla on enemmän tilaa lähteä ja siksi ne hyötyvät lähtöpaikoistaan. (13) Jamas King Arthur ja (14) S.B Aron ovat lähellä voittoa. Paalulla on yksi kova, (2) Paradise Leader, joka voi vetää lähtöä alusta loppuun. Huomioitavaa on, että (8) Brilliant Stepin kuski Seppo Ristimäki on ollut uskollinen Miljoonaravien ohjasta -60-luvulta saakka.

Ranking: 2, 13, 3, 16, 4, 6

5. Lähtö: (7) Who’s Gentleman on tehnyt tasaisen kovaa sarjaa ja nyt juoksunauhapaikka voi viedä sen johtoasemaan ensimmäiseen kaarteeseen ja siitä johtaa maaliin saakka. Tämä lähtö vaatii paljon rasteja tasaisuutensa vuoksi. Takamatkan hevosia ei voi jättää ketään pois.

Ranking: 7, 13, 12, 8, 2

6. Lähtö: (7) Korte-Sini on pystyvä, mutta laukat ovat olleet sen riesana varsinkin auton takaa. Nyt Veli-Erkki Paavola lähtee maltilla matkaan ja johtaa nopealla tammalla pitkään. Kotiradan (9) Hurja-Aapeli tulee pikku tauolta, mutta on heti vaarallinen kovalla loppukirillään. (10) Lumiaatos oli Kalajoella hyvä kolmonen ja mikäli vauhti säilyy samana, on totosijalla lähellä. Paalun (3) Karoliitta saa hyvän juoksun ja se riittää korkealle lopputuloksissa.

Ranking: 10, 9, 7, 3

7. Lähtö: Toto-4 päätöslähtö on mielenkiintoinen täysi lähtö. Taaskin takamatkan hevoset ovat loppusuoralla lähellä voittoa. Paalun (1) Stepping Gigolo on hyvältä lähtöpaikalta pieni suosikki. (14) Star Of Everwood on tehnyt tasaista työtä viime starteissa, mutta nyt voi hyväkuntoiselle ruunalle tulla vuoden kolmas ykkönen. (13) Twist Life pitää huomioida myös aikaisin peleissä.

Ranking: 13, 1, 14, 4

8. Lähtö: Kylmäveristen kova tasoitus on yhden kauppa. (4) Mokomani on päässyt huippukuntoon ja kuningatarkilpailuun valmistuva tamma on toto-4 pankki. Muita totosijoja tavoittelee (5) Tesantti, (2) Hilun Huiske ja aina vaarallinen (8) Metkutus.

Ranging: 4, 5, 8. 2

9. Lähtö: Troikkalähtö on pelaajien unelma. Selvää suosikkia ei ole ja siksi joka riville voi laittaa useita merkkejä. Etulyönti on puoli voittoa ja Antti Ala-Rantala voi kaasutella (1) Giorgio Nestorilla keulaan ja siitä voittoon. Ainoastaan (11) Cake For All on ainut hevonen, joka on tässä lähdössä päässyt voittamaan tänävuonna. (4) Apache Nordique on tasaisilla suorituksilla lähellä troikkasijaa.

Ranking: 1, 11, 2, 4, 8, 3, 7

10. Lähtö: Timo Salmelan (2) Glory’s Clory on aloittanut uransa hyvin ja tolppa rivi saa jatkoa hyvältä lähtöpaikalta. Kotiradan (3) Crystal Bay alkaa lunastaa sukunsa toiveita ja totosija on ehjällä juoksulla lähellä. Paljon hyviä hevosia joilta totoravien voitto puuttuu kaikilta.

Ranking: 1, 2, 3, 12

11. Lähtö: Viimeinen lähtö on mielenkiintoinen troikkalähtö, jossa pikku suosikiksi nousee (2) Lover Dahlia. Hyvältä lähtöpaikalta Kauhanen saa hyvän juoksun ja lopussa voi näyttää ruunan kirivoiman Käpylän pitkällä loppusuoralla. (4) Stara Dunnock ja (5) Sensuel Donna voivat tasaisuudellaan olla lähellä totosijoja. (15) Lucas Småbo on luokallaan lähdön kärkihevosia.

Ranking 2, 4, 5, 6, 7, 8, 15

Toto-4

Lähtö 1: 2, 8, 13, 14
Lähtö 2: 2, 7, 8, 12, 13
Lähtö 3: 3, 7, 9, 10
Lähtö 4: 1, 4, 13, 14

320 riviä = 64 euroa

Troikka 9. lähtö

1
2, 3, 4, 7, 8, 11
2, 3, 4, 7, 8, 11, 9, 12

Troikka 11. lähtö

2
4, 5, 6, 7, 8, 15
4, 5, 6, 7, 8, 15, 3

Lisää teemasta: Kesäradat