Toto64-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto64-1: 2 Stardust Fibber, 24,31 %, 0,94 euroa
Toto64-2: 14 Morison, 29,03 %, 1,96 e
Toto64-3: 2 Exit Fastback, 1,26 %, 120,75 e
Toto64-4: 2 Personal Trainer, 6,59 %, 1126,76 e
Toto64-5: 1 Nothing Else, 33,65 %, 1999,99 e
Toto64-6: 1 Cyrius D’ariane, 27,93 %, 3720,92 e

Kuusi oikein -voitto-osuus 3720,92 euroa
Viisi oikein 19,06 e
Neljä oikein 2,17 e

Vaihto: 227 072,04 euroa

Vermon Toto64-kierroksen avauskohteessa nähtiin Torvisen veljesten ajokkien välinen vääntö, jossa Hannu Torvisen ohjastama Stardust Fibber ohitti Jukka Torvisen narutteleman April Sisun.

Toto64-1: Mailin matkan kisan kiihdytyksessä April Sisu riisti kärkipaikan Heikki Mikkosen suojatilta Boulder Lukelta. Ensimmäiset 500 metriä viiletettiin tasan 10-vauhtia.

Seppo Markkulan ajokki Gisela Luxi johti toisen radan letkaa. Hannu Torvinen pääsi kakkosradalta kiihdyttäneen Stardust Fibberin kanssa mainioon juoksupaikkaan 2. ulos. Kaksikko iski siitä kolmannelle 600 metriä maaliin.

Vielä loppukaarteessa toiselle noussut Boulder Luke oli Torvisten ajokkien kanssa kärkirintamassa, mutta voittotaisto käytiin April Sisun ja Stardust Fibberin välillä. Jälkimmäinen runttasi vetojuhdan ohi aivan viimemetreillä.

”Stardust Fibber lähti ihan hyvin, mutta alussa oli meitä nopeampia. Päästiin hyvään paikkaan, jossa oli hyvä ajaa”, Hannu Torvinen jutteli Tom Erikssonin valmennettavasta. ”Ilman kenkiä hevosen meneminen oli hyvää. Vaikka vauhti oli hyvää, se meni hyvällä tyylillä. Lopussa meinasi tiukalle mennä, kun April Sisu on hyvä keulasta.”

Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Stardust Fibber ravasi ennätystuloksensa 12,8a/1609 metriä.

Toto64-2: Sisusarja päättyi avauskohteen tavoin niukan suosikin juhliin, kun Tapio Perttusen ajokki Morison jyräsi parhaaksi.

Iikka Nurmonen pääsi vetotöihin Kopran Suharin kanssa 1. takasuoran alussa. Tapio Perttunen ei aikaillut 40 metrin takamatkalta lähteneen Morisonin rattailla, vaan kierrätti ajokkinsa johtavan rinnalle kierros juostuna.

Kirilenkin alussa Morison alkoi vaatia keulahevoselta lisää vauhtia, joka vastasi laukalla. Siru Juutisen valmentama Morison pääsi keulaan, josta piti marginaaliaan varmempaan ykköstilaan tuloksella 28,9.

“Hevonen jäi odottelemaan muita, varaa sillä oli vaikka kuinka paljon”, Tapio Perttunen paljasti. “Sitä ei uskalla käskeä, kun voi vastata laukalla. Morison on tosi hyväpäinen hevonen, mutta se ei osaa vielä mennä keulassa. Se jarruttelee siellä, ja pätkänopeus puuttuu.”

Terho Rautiaisen suojatti Tähtisekki pujotteli päätöspuolikkaalla kärkitaistoon, mutta jäi lopussa Morisonin taakse pussiin ja putosi ulos totosta. Marko Heikarin ajokki Tuviker lopetti ulkoa vahvasti toiseksi, Ohikiitävä oli Teemu Okkolinin käsistä kolmas.

Toto64-3: Kolmivuotiaiden SHKL Cupin karsinta päättyi suuryllätykseen, kun Markku Niemisen tallin Exit Fastback kiri terävästi voittoon.

Avauskisassaan tappiosta huolimatta loistanut Pastor Jackson oli pelattu nyt suursuosikiksi. Hannu-Pekka Korven ajokin pullat näyttivät olevan loistavasti uunissa, kun valjakko sai vetää avauslenkin vain 20,0-kyytiä.

Vasta loppumatkasta ajettiin kilpaa tosissaan, kun 2. ulkona ravannut Edwina Orden hyökkäsi Santtu Raitalan käsistä kolmannelle. Se haastoi keulahevosen tiukasti ja ohittikin sen lopussa, mutta viimeisen sanan sanoi johtavan takaa viimeisellä sadalla metrillä irti päässyt Exit Fastback.

“Hevosen eka startti oli melkoista räpellystä, kun ei ymmärtänyt miksi ollaan täällä. Viimeksi se oli jo parempi, ja nyt piti ennaakkoon jo pärjätä. Voittoon en uskonut, mutta hyvään sijoitukseen”, Markku Nieminen kertoi.

“Vähän myöhään tuli tilaa, mutta yllättävän nopeasti hevonen vaihtoi rytmiään. Lasten lähtöjä nämä ovat vielä, ettei kaikkea totuutta kerro. Mutta kuten olen sanonut, tämä on yksi parhaista varsoista tallista, ja olen sanonut, että meillä on hyvä ikäluokka. Joka on juttuja kuunnellut, ehkä olisi pelin paikka ollut tänään.”

Exit Fastback nappasi 3000 euron ykköspalkinnon ennätysajalla 17,1/2100 metriä.

Toto64-4: Myös toinen kierroksen suurista suosikeista jäi voitotta, kun Lady Nightingale ei pystynyt laukan jälkeen enää voittotaistoon.

Juha Utalan suojatti Personal Trainer pääsi kiihdytyksessä keulapaikalle, kun sisäradan Ghiotti laukkasi 1. kaarteessa.

Ari Moilanen ajoi neljän voiton putkessa seilanneella Lady Nightingalella eteenpäin 1. takasuoralla. Utala kiihdytti ajokkinsa vauhtia, ja melkein samassa Lady Nightingale laukkasi. Se kiersi toiselle ilman vetoapua, josta ei pystynyt ymmärrettästi enää taistoon lähdön parhaista paloista.

Piippuhyllyn paikalta lähtenyt Global Uncommon kiri napakasti kohti keulahevosta, mutta kakkossuosikki Personal Trainer piti hallittuun täydellä matkalla voittoon ajalla 16,2a.

“Hevonen piristyi aika lailla, kun laput laitoin”, Juha Utala kertoi valmennettavastaan. “Tämä tulee takaakin, mutta on keulasta jotenkin enemmän hereillä. Heti kun se pääsi keulaan niin rentoutui. Lopussa marginaalit ei ollut isoja, mutta tosi paljon oli varaa. Huput jos olisi vetänyt, olisi rytmi vaihtunut.”

Toto64-5: Salamakypärät -kilpailusarja starttasi. Taneli Säde kuskasi Nothing Elsen parhaaksi. Ykköstila oli Joni-Petteri Irrin treenattavalle jo viides peräkkäinen.

Kimi Pesonen latasi Wind Ribbonin kanssa kasikaistalta kovat piippuun, ja kaksikko valtasi kärkipaikan aluksi. Paikka oli tarjolla Arna Ruohomäelle ja Westcoast Deimosille, mutta lopullinen keulahevonen oli Nothing Else. Se sai rauhoittaa kärjessä tahtiaan ja karkasi ylivoimaiseen voittoon ajalla 16,0a/2100 metriä.

“Juoksu lähti aikalailla kuten arvelin, ettei pärjää kaikille nopeammille alussa, mutta tilaa tulee, ja päästään toiselle. Siten siinä sitten kävi”, Taneli Säde kertoi.

“Voitto näytti ehkä hallitummalle kuin oli. Hevonen kompuroi muutaman kerran ja laukka oli lähellä. Se oli koko ajan epävarma, mutta on ollut sitä ennenkin. Kokematon hevonen, joka kisaa treenibalanssissa. Sitä kun kevennetään, alkaa ravi löytymään. Tämä on tosi hyvä ja lahjakas hevonen, jolla ollut paljon vastoinkäymisiä. Viisi voittoa on vaikeaa ajaa terveelläkin hevosella, että sitkeä on pää.”

Westcoast Deimos oli toinen ennen riskisti kirinyttä Olli-Pekka Holopaisen ajokkia Belgram Pinusta.

Toto64-6: Kierros päättyi Timo Korvenheimon tallin juhliin Voimaliigan päätteeksi, kun Cyrius D’ariane voitti ja Hazelhen Hermes kiri toiseksi.

Tapio Perttusen ohjastama Cyrius D’ariane menetti aluksi kärkipaikan, mutta pääsi sinne nopeasti. Kakkossuosikki löi toisella kierroksella mittariin 14,0-kyydin, ja teki takahevosten tehtävästi tukalan. Cyrius D’ariane lopetti vielä 12,5-kyytiä ja pakeni vakuuttavaan ykköstilaan komealla pitkän matkan ajalla 14,8.

“Alettiin kiihdyttää vaihtia, ettei tule äkillistä vauhdinvaihtoa. Silloin takahevoset olisivat voineet pätkällä tulla ohi. Ajelin varman päälle, siksi toinen tuhat oli kova”, Tapio Perttunen perusteli taktiikkaansa. “Tykkään hevosesta tosi paljon. Se on vaikutuksen tehnyt ja parantanut startti startilta. Odottelin sitä voittotaistoon, mutta tapa jolla voitto tuli, sitä en olisi uskonut.”