TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

Toto5-1: 5 Xanthus Wapid, 52,38 %, 1,73 €

Toto5-2: 3 Helmerina, 3,26 %, 28,09 €

Toto5-3: 7 Orzo, 2,19 %, 317,06 €

Toto5-4: 6 Morris, 36,26 %, 623,00 €

Toto5-5: 9 Usko Eevertti, 3,78 %, 17 755,75  €

Vaihto: 54 633,10 €

Riihimäen sunnuntain toto5-kierroksen toisen kohteen loppusuoralla nähtiin kova kamppailu kahden suomenhevostamman kesken.

Marko Heikarin ajama Alman Ninette joutui lopulta tyytymään kakkossijaan, kun Tapio Perttunen kiritti Helmerinan ensimmäisenä maaliin.

Voitto oli 7-vuotiaalle tammalle uran ensimmäinen. Valmentaja Nora Palonen myönsi, ettei etukäteen ollut osannut ollenkaan odottaa voittoa, vaikka hevonen oli kotona ihan hyvältä tuntunutkin. Lämmityksessä Perttunen oli hänen mukaansa ollut hieman huolissaan, kun hevonen painoi niin paljon ohjille.

”Se on melkoinen jyrä, mutta viisi minuuttia ennen starttia siitä oli kuulemma tullut hyväajoinen”, Palonen hymähti, ja halusi sitten pahoitella: ”Sori, mä olen vieläkin vähän häkeltynyt. Salaa sitä aina toivoo voittoa, mutta en mä ihan uskonut siihen kuitenkaan.”

Nora Palonen on kasvattanut ja omistaa hevosen yhdessä isänsä Pauli Palosen kanssa. Kaksikon omistuksessa on myös Helmerinan emä Luontotuli, joka on oikeastaan syy siihen, miksi Paloset ovat hevosurheilun pariin ylipäätään päätyneet.

”Lähdimme Luontotulen omistajakimppaan ihan noviiseina, ilman minkäänlaista hevostaustaa. Minä olin käynyt 10-vuotiaana ratsastustunneilla, mutta tipuin silloin hevosen selästä ja pelästyin niin pahasti, että en enää jatkanut”, Nora Palonen taustoitti.

Luontotuli ehti olla kimpan omistuksessa vain puolitoista kuukautta, kunnes loukkaantui.

”Me ei isän kanssa raaskittu luopua siitä, kun se oli kuitenkin meidän ensimmäinen hevosemme.”

He pitivät tamman ja siemensivät sen Larsilla, ja tuloksena oli Helmerina. Paloset hankkivat oman tilan Tuusulan Nuppulinnasta, ja ovat nyt täysiverisiä hevosihmisiä.

”Minä olen käynyt kengityskoulun Salpauksessa ja siskoni valmistuu pian hevoshierojaksi”, Nora Palonen kertoi. ”Ja Helmerina on mulle vähän kuin toinen tytär.”

Kasvatustoiminta on jatkunut tilalla pienimuotoisesti. Tänä keväänä Luontotuli varsoi Helmerinalle täysveljen.