Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 12 Hymynkare 25,91 %, 2,72 e

Toto5-2: 9 Talladega Ranger 30,07 %, 4,84 e

Toto5-3: 1 Cavalier Brodde 29,58 %, 6,93 e

Toto5-4: 9 Notable 21,18 %, 20,45 e

Toto5-5: 2 El Senor Deo 21,54 %, 55,66 e

 

Vaihto: 90 302,50 euroa

Teivon tiistai-illan kohteet alkoivat vauhdikkaalla kylmäveritasoituksella, jossa pieneltä tauolta palannut Hymynkare kesti matkan rasitukset parhaiten.

Toto5-1: R.R. Samu joutui jäämään pois juuri ennen starttia. Sen jälkeen voltin johtajaksi joutunut Turon Linda aiheutti yhden uusinnan, mutta toisella kerralla se lähti napakasti ja piti johtopaikan, jota myös Sarsista ajanut Santtu Raitala havitteli ihan tosissaan.

Ensimmäinen puolikas taittui hurjasti 20,5:n lukemiin, ja takasuoran lopulla Sarsis pääsi keulaan. Lönköttelyksi vauhti ei mennyt missään vaiheessa, ja viimeistään puolimatkassa asia varmistui, kun Sara Hautamäki käänsi Turon Lindan Sarsiksen takaa toiselle radalle.

Kaksikon tuntumaan tasaisesti tulleet Uljas Suomalainen ja Hymynkare seurasivat takasuoralle asti toista rataa pitkin ja hakeutuivat sitten ulommas. Ari Moilanen nosti Hymynkareen loppukaarteen uloimmas neljännelle radalle, eikä voittajasta jäänyt lopulta epäilystä.

“Totta kai helpotti meidän tehtävää, että keula veti kovaa ja saatiin sieltä tasaisesti tulla”, Ari Moilanen vahvisti. “Lopussa halusin ajaa vapaata väylää. Varmaa oli, mutta kun muut jäi lapun taakse, kyllä se jäi sitten vähän kiemurtelemaan. Voimia jäi vielä seuraavaankin kilpailuun.”

Tero E. Mäenpään valmentama Hymynkare oli vain niukasti vähemmän pelattu kuin laukkaan pilannut suosikki Oiva-Sointu. Reippaan tahdin ansiosta ajaksi kirjattiin hieno 24,8/2120 metriä.

Uljas Suomalainen sijoittui vain vähän hävinneenä toiseksi, ja Turon Linda nitisti Sarsiksen kamppailussa kolmansista rahoista.

Kauas taustalle jäänyt Naputus ehti vahvalla lopetuksella viidenneksi.

 

Toto5-2: Viimeiselle takasuoralle mentäessä kolmannesta parista edellä menneen Summer Seasonin perässä kirikaistalle lähtenyt suosikki Talladega Ranger pääsi loppukaarteeseen mentäessä kuolemanpaikalle, kun Summer Season painui kärkeen.

Summer Season haparoi loppusuoran avautuessa, teki pian pienen mutkan ja kadotti sitten ravinsa. Taustalta selissä tullut Santo Grial iski loppukaarteessa uloimmas neljännelle radalle ja kiri vauhdikkaasti Talladega Rangerin tuntumaan, mutta tämä piti 1.14-lopetuksessa varmasti pintansa. Voittotulos 15,4a/2100 metriä jäi vain kymmenyksen nelivuotiaan Talladega Rangerin ennätyksestä.

“Alkuvauhti oli ihan hyvää, ja sit kolmas ulkona oltiin”, Tommi Kylliäinen kertasi. “Sitten kun takaa lähti hevosia hyökkäykseen, lähdettiin sitä mukaa ulospäin ja saatiin vielä vetoapua. Meillä oli hyvä vauhti päällä, ja oli kyllä sellainen tunne, että ohi mennään. Pallot jäi vetämättä. Toi lähtisi niistä vielä aika lailla.”

Viimeisen kierroksen alkupuolella viidennestä parista reissuun lähtenyt Amour Amiko sai takasuoralle mentäessä voittajan eteensä. Se ei pysynyt mukana, mutta puursi kolmatta rataa tasaisesti perille ja puristi edellisille selvästi hävinneenä kolmanneksi. Pitkään johtanut Westcoast Deimos taipui.

 

Toto5-3: Ykkösnumerolla startannut suosikki Cavalier Brodde piti voltista vaikeuksitta johtopaikan, veti hiljalleen kiihtyvää tahtia ja irrotti maalisuoralla näytösluonteiseen voittoon.

Hannu Torvinen ajoi Juho Ihamuotilan valmentamaa Cavalier Broddea, joka osallistui Suomessa ensimmäistä kertaa tasoitusajoon ja paranteli heti lähetystavan ennätystään numeroihin 14,9/2100 metriä.

“Tuossa ennen lähtöä kun valmistelin hevosta kilpailuun ja tosiaan pruuvasi siinä, niin kyllä sen tiesi, että kyllä se tosi hyvän tuntuisesti kiihdytti ainakin siinä”, Hannu Torvinen kuvaili. “Starttitilanne on tietysti erilainen, mutta tosi hienosti sai pidetty kärjen eikä ollut mitään hätää. Hevonen voitti tosi, tosi helposti. Harvoin on päässyt voittamaan lähtöä noin helposti.”

Jo lähtösuoralla suosikin taakse mennyt Pope etsi maalisuoran alussa hetken aikaa tiloja muuta kautta, mutta kun sisärata lähti vetämään, se seurasi rytmiin päästyään varmasti toiseksi.

Alusta asti toista rataa ilman vetoapua juossut Cicciolina Sisu tsemppasi kolmanneksi. Toisen radan jonossa neljäntenä matkannut Still Loving You laukkasi viimeisellä takasuoralla.

 

Toto5-4: Expanse’s Tornado pääsi ensimmäisen kaarteen lopulla etenemään johtopaikalle, jolloin yli 54-prosenttisesti merkitty kohteiden pankki Burnhill’s Luck jäi taivaltamaan toista rataa ilman vetoapua ja takarivistä sitä seurannut Notable sai asemat toisesta ulkoa.

Tempo pysyi tasaisen hyvänä, ja Notable sai odotella kiriin lähtöä päätöspuolikkaan alkuun asti. Takasuoran alussa neljännestä parista kirikaistalle lähtenyt Sweet Surviver iski maalisuoran avautuessa Notablen takaa neljännelle radalle ja nousi kärkirintamaan kamppailemaan voitosta.

Maalikamera todisti Notablen ylittäneen linjan niukasti ennen Sweet Surviveria ja Burnhill’s Luckia. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Notable oli toiseksi pelatuin ja toi sitä ohjastaneelle Antti Teivaiselle illan toisen täysosuman. Voittoaika oli 14,5a/2100 metriä.

“Saatiin paras mahdollinen paikka suosikin takana ajaa, eikä siitä sitten ollut mihinkään kiirettä”, Antti Teivainen kertasi. “Sitten vaan piti lähteä tuolla 500 jäljellä, kun takaa alkoi tulla hevosia. Tiukalle meni, mutta hevosella oli vetolaput ekaa kertaa. Viimeiseen kurviin hevonen meni vähän vinoksi, enkä siinä vielä uskaltanut lappuja vetää, mutta suoralla kun vetäisin ne, siltä löytyi vielä yksi pykälä.”

Kärjen takaa toiseen ulos siirtynyt Blue Flash ei loistanut lopussa. Wall In Carlina pääsi etenemään keulahevosen taakse, nousi loppuhetkillä ulommas ja seurasi aivan kärkihevosten tuntumassa neljänneksi ennen hivenen taipunutta Expanse’s Tornadoa.

 

Toto5-5: Samat miehet juhlivat myös päätöskohteessa, kun kärjessä oikein rauhallista vauhtia vetänyt El Senor Deo piti 1.12-lopetuksessa hyvät vastustajat kurissa. Tapio Mäki-Tulokkaalle toinen ja Antti Teivaiselle jo kolmas täysosuma.

Lähes puolet kohteen merkeistä kerännyt Callela Einstein jäi kiihdytyksessä ulkoradoille ja pakitti hännille, josta se kiersi toisen kaarteen jälkeen lyhyellä matkalla toiselle radalle ilman vetoapua.

Callela Einstein kamppaili hyvin, mutta joutui lopulta tyytymään kolmanteen sijaan, kun myös kärjen takaa vapaille hakeutunut Gashaw Boko tuli ohi. Muut putosivat kyydistä.

Vain loppu tultiin lujaa, ja toiseksi eniten pelatun El Senor Deon voittoajaksi kirjattiin 2600 metrillä 18,0a.

“Oli yllätys itellekin, että hevonen rauhoittui menemään eikä jäänyt yhtään painamaan. Tapion kanssa oli puhetta, että jos hevonen on rauhallinen, niin kokeilee ajaa keulasta, ja kaikki meni silla kuin suunniteltiin”, Antti Teivainen iloitsi.

“Vauhti kiihtyi viimeiseen kurviin, ja se piti passailla. Olli sai jo vähän yliotettakin, mutta suoralla saatiin hevonen uudestaan vauhtiin, ja kun vedin korvat auki, löytyi vielä yksi vaihde lisää.”