Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 12 I.P. Vapari 11,60 %, 13,12 e

Toto4-2: 2 Esmeralda Jons 16,03 %, 39,90 e

Toto4-3: 2 Grand Ale 21,10 %, 84,52 e

Toto4-4: 5 Vieskerin Virva 16,27 %, 179,66 e

 

Vaihto: 52 793,10 euroa

Perjantai-illan pääravit ajetaan Ylivieskassa, jossa avauskohteen suosikiksi luotetun Koverin peliosuus nousi lopulta nelkun suurimmaksi, hiukan alle 40 prosenttiin. Koveri esitti kaukaa hänniltä näyttävän kirin, mutta avauspuolikkaan jälkeen keulaan edennyt I.P. Vapari piti sen takanaan.

Toto4-1: Kahdenkympin pakilta 2600 metrin tasoitusajoon lähtenyt I.P. Vapari eteni heti vauhdikkaasti kohti kärkeä, mutta kaarteen jälkeen tuli laukka. I.P. Vapari selvitti sen kuitenkin lennossa alas ja paiskasi saman tien keulaan.

Isoimmalla numerolla kilpaillut Koveri seuraili pitkän letkan hännillä, kunnes viimeisen takasuoran alussa sai menoluvan. Se suorastaan lensi vastustajiinsa nähden ja eteni takasuoran aikana heittämällä kolmanneksi. Se jatkoi loppukaarteessa toiseksi ja ajoi I.P. Vaparin kiinni, mutta tämä pystyi vielä kerran kiristämään ja kontrasi voittoon.

“Hevonen oli paineissaan, ja kun korvat ei ole ihan tukossa, niin se ottaa alkumatkasta tuollaisia ja lähtee viemäänkin vähän laukalla. Se pudottaa onneksi aika äkkiä alas, mutta edistävä laukkahan siinä aina pelottaa”, Harri Kotilainen selvitti. “Hevonen pääsi sitten keulaan, ja siinä koitettiin tasaisen reipasta ajaa. Kaveri tuli lopussa rinnalle, mutta tällä on umpilaput, niin se lähti vastaamaan, kun näki lapun takaa. Siitä hyvä hevonen, että jaksaa mennä, ja vauhtia on tullut ihan viime starteissa selvästi lisää.”

Voitto oli 9-vuotiaalle I.P. Vaparille kauden viides, kun startteja on takana yhdeksän. Toiseksi eniten pelatun oriin ennätys koheni lukemiin 27,4.

Koveri oli oikein hyvä toinen reilusti ennen loppujoukkoa, josta kolmannesta sisältä tilaa saanut Rikasson punnersi viime hetkillä kolmanneksi.

 

Toto4-2: Suomessa neljännen kerran kilpaillut 6-vuotias tamma Esmeralda Jons nappasi kauden ensimmäisen voittonsa. Koko uralla niitä on nyt neljä.

Sisäradan jonossa kolmantena matkannut Esmeralda Jons pääsi viimeisen takasuoran alussa johtaneen Ali Baba Rajmarin taakse, kun Indyana Poliss laukkasi välistä.

Ali Baba Rajmar taipui lopussa, mutta kun Real Steel käänsi maalisuoran alussa toisesta ulkoa kiriin, Esmeralda Jons pääsi sujuvasti pois pussista ja syöksähti sitten vapaaksi jäänyttä sisärataa pitkin kärkirintamaan ja linjalle niukasti ensimmäisenä.

Tapani Kinnusen tammaa ajoi Mika Forss, jolle täysosuma oli illan toinen. Ajan 16,5a/2100 metriä tehnyt Esmeralda Jons oli kolmanneksi pelatuin.

“Kyllä antoi sellaisen reissun, ettei tuosta hevonen voi muuta kuin kiittää”, Tapani Kinnunen kehui Mika Forssin ajosuoritusta. “Esmeralda Jons on kotona sellainen täpäkkä, ja sitä on vaikea treenatakin. Nätisti pitää vaan ajaa. Vaimo tekee niin hyvää ruokaa sille ja yrittää pitää mahan kunnossa, niin siitä se tykkää. Tarkoitus oli mennä Bodeniin, mutta menenkin Kannukseen ensi sunnuntaina.”

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut M.T.Kopitar tuli tosi vahvasti perille ja piti toiseksi. Real Steel joutui tyytymään samassa rintamassa kolmossijaan. Selvä suosikki Filius Felix laukkasi hylkäykseen jo alkumatkasta.

 

Toto4-3: Lujaa lähtenyt Grand Ale hallitsi 1600 metrin ryhmäajoa koko matkan. Se paineli avauspuolikkaan 1.09:n lukemiin, veti välillä vähän rauhallisemmin ja viimeisteli työnsä 11,5-vauhtisella lopetuksella. Ajaksi tuli 12,9a.

“Sai pidettyä kyllä aika lailla varmasti, eikä ollut mitään hätää”, Hannu Hietanen totesi johtopaikan valtaamisesta. “Tuntuu, että tuo kurvijuoksu on tullut sille parhaimmaksi ominaisuudeksi, niin lähdin siellä jo ajamaan alta pois. Hyvin tuli. Korvat aukaisin, mutta ei tarvinnut muuta sen kummempaa tehdä. Hieno hevonen, kun paljon on ollut loukkaantumisia, mutta aina on tullut uudestaan.”

Tiina Koskisen valmentama Grand Ale oli toiseksi pelatuin. Kilpailu oli 9-vuotiaalle ruunalle kauden kolmas ja voitto toinen.

Takasuoran aikana kolmannesta parista kuolemanpaikalle kiertänyt Thai Profit pysyi puolittain Grand Alen kupeelle sitä kuitenkaan vakavammin uhkaamatta. Spirit Squad eteni kolmannesta sisältä kaistaa vaihtamatta viimeiselle totosijalle, kun suosikki Ida’s Owen hakeutui välistä turhaan ulommas. Spirit Squadia sisällä seurannut Tapiro Jet laukkasi lopussa.

 

Toto4-4: Avauspuolikkaan täytyttyä johtoon edennyt Vieskerin Virva veti Helätin-ajoa maaliin asti. Sanna Päivike valmentaa Vieskerin Virvaa, joka täydensi ohjastajansa Mika Forssin kypärätempun.

“Meillä ei tänään ollut kiihdytyksessä mitään ongelmia. Tuossa pari minuuttia ennen lähtöä tamma tuli aika kovaa ohjalle ja otti pienen hypynkin siinä, mutta kun päästiin lähemmäs autoa, se oli hyvin tyyni ja tasainen ja sitä kautta sitten lähtikin hyvin liikkeelle”, Mika Forss kertasi.

“Tuolla 800 jäljellä rupesin tammalta jo pikkuisen pyytelemään, että nyt pitää pikkuisen herätä, kun kohta jostain päin joku hyökkäys tulee. Sillä pitäisi tuossa keulassa ajaa koko matka täyttä, mutta kun ei aina raaskisi. Se on noilla poskikarvoilla juossut monta kertaa, ja niillä se on vähän terävämpi, mutta haluttiin sitä pientä yliterävyyttä pois siitä auton perästä. Kääntöpuolikkaat oli ekaa kertaa, ja käänsin ne tuossa sata jäljellä, niin homma oli selvä.”

Vieskerin Virva oli kolmanneksi pelatuin. Sillä oli tältä kaudelta takana kuusi starttia, joista parhaana yksi kolmas sija ja tiliä vähän yli kaksi tonnia. Nyt tuli kerralla 4000 euroa tuloksella 25,5a/2100 metriä.

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta sisältä vapaasti toiselle radalle päässyt Vilma Lyydia iski välittömästi Vieskerin Virvan rinnalle ja sai hienoisen otteenkin, mutta Vieskerin Virva piti sisäradan turvin kaarteeseen kärkipaikan ja maalin lähestyessä ero kasvoi vielä selväksi.

Takarivistä ensin hyvin lähtenyt Liisan Tulilintu ponkaisi ennen kaarretta laukalle, joka pudotti sen hännille. Se lähti toisen kaarteen jälkeen selässä kirikaistalle, eteni takasuoralta hyvin ja tavoitti selvästi kärkihevosia, kunnes maalisuoran alkupuolella otti uuden laukan. Se selvitti sen nopeasti ja kiri vielä kolmanneksi, kun Loikkaus taipui pahoin kärjen takaa.

Melko tasaisesti pelatun lähdön suosikki Julianne Dahlia pääsi hyviin asemiin toiseen ulos. Se käänsi kiriin viimeisellä takasuoralla, mutta pilasi samassa laukkaan. Ensimmäiseltä takasuoralta toista rataa ilman vetoapua juossut Hilin Ihme laukkasi viimeisen takasuoran alkupuolella. Sen vauhti hidastui samalla kovasti, ja Sävel-Taika menetti sen mukana mahdollisuutensa.