Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto5-1: 2 Ice Wine, 60,22 %, 2,80 euroa
Toto5-2: 9 Hulluduunari, 9,34 %/16 Runoneito, 7,67%, 8,40 e
Toto5-3: 10 Global Spellbound, 0,86 %, 464,30 e
Toto5-4: 7 Raw Jack, 1,02 %, 7139,20 e
Toto5-5: 10 Selfie Star, 30,10 %, 19 038,00 e

Vaihto: 87 868,10 euroa

Ari Moilasen ohjastama Ice Wine palasi kultakantaan Jokimaalla kahden “hutistartin” jälkeen.

Toto5-1: Kierroksen pelatuin osallistuja Ice Wine ohitti sisäradalta matkaan lähteneen Viking Gracen kiihdytyksessä. Leo Mönttisen valmennettava veti kierroksen verkkaisesti 17,0-lukemiin, kun toista rataa vetänyt Sylvie De Vie ei vauhtia vaatinut.

Ratkaisupuolikkaalla Ari Moilasella ei ollut kiire ajaa alta pois, sillä ennakkoon kovin haastaja Viking Grace virui perässä pussissa. Riina Rekilän suojatti ei päässyt koskaan kirimään, jolloin Ice Wine hallitsi 11,5-lopetuksessa kevyesti Viking Gracen seuratessa hopealle.

“Täysissä voimissaan tuli Viking Grace maaliin. Se on kova hevonen, vaikka ikää on vasta kolme vuotta. Sitä täytyi varoa”, Ari Moilanen tiesi mitä hevosta vastaan tuli ajaa. “Keulaan päästessä saimme ajaa oman ajon. Hevonen meni tosi hyväntuntuisesti ja tuli hyvävoimaisena maaliin. Välillä Ice Wine oli hakoteillä, mutta tehnyt nyt monta hyvää starttia peräjälkeen.”

Kuusivuotias Ice Wine voitti kilometriajalla 15,2a/2100 metriä. Ykköstila oli kuusivuotiaan kauden viides ja uran yhdeksäs.

Toto5-2: Kylmäveristen tasoitusajon maaliintulo oli erittäin tasainen, ja tuomaristo tutki tulojärjestystä pitkään. Lopulta Hulluduunarin ja Runoneidon välille ei löydetty eroa, joten tuloksena oli tasapääjuoksu.

Timo Tuomisen kuskaama Runoneito eteni toisessa kaarteessa johtavan Jilian Laxin rinnalle takamatkalta startanneena. Viimeisen puolikkaan alussa Mia Liipolan valmennettava hankki otteen kärkihevosesta ja oli pitkään kiinni voitossa. Sitten loppukaarteessa tilat saanut Hulluduunari äityi kovaan loppuvetoon ja ehti jakamaan voiton.

“Kova taistelu oli”, Hulluduunarin ohjastaja-valmentaja Pertti Niveri myönsi. Hevosen kehityskäyrä näyttää ylöspäin, joten ajellaan tasaisesti kilpaa, kun se menee hokeista hyvin.”

Myös Runoneidon juoksu sujui Timo Tuomisen mielestä mukavasti.

“Yllättävän hyvin päästiin läpi. Jostain syystä tämä ei ole tykännyt takaa tulla, joten päätin ajaa heti eteenpäin. Se on tehnyt ennenkin hyviä juoksuja johtavan rinnalta ja niin teki nytkin.”

Toto5-3: Kahden kauppa oli kolmannen korvapuusti, kun Jyrki Tammimetsän ohjastama ja valmentama Globall Spellbound ohitti kovan suosikkikaksikon lopussa.

Kärkipään hevosilla oli alkumatkasta hoppu. Antti Teivainen piti Ghost Boyn kanssa aluksi keulapaikan, mutta myöhemmin Jarmo Saarela siirtyi vetotöihin hetkeksi Racehill Victoryn kanssa. Pian Erkki-Pekka Mäkinen siirtyi keulaan Al E. Gador Zetin kyydissä. Kympin avauksen jälkeen tuhat metriä iloteltiin vielä 12,0-vauhtia.

Al. E. Gador Zetin tavoin suuren pelikannatuksen kerännyt Fontaine Brodde olisi kovavauhtisen avauslenkin jälkeen ollut monen suuri suosikki voittamaan koitoksen. Se parantelikin päätöspuolikkaalla asemiaan kolmatta rataa pitkin, mutta perässä seuranneen suuryllättäjä Global Spellboundin loppuvetoon Hannu Torvisen ajokilla ei ollut rahkeita vastata.

“Ajattelin etukäteen, ettei kymppikään ollut pienessä lähdössä huonoin lähtöpaikka”, Jyrki Tammimetsä kertoi. “Hannusta sain niin hyvän vetoavun, joka oli ehkä avain voittoon. Viime startissa hevosen juoksu meni pipariksi ja se piti pienen tauon. Huonoja lähtöpaikkoja on ollut aikaisemmin.”

Kuusivuotiaan Global Spellboundin ykköstila oli kauden kolmas.

Toto5-4: 15 hevosen autolähtöön tärähti lähes edellistä lähtöä vastaava jymypaukku, kun yllätyksiin erikoistunut Raw Jack runttasi toisen radan veturin paikalta väkevästi voittoon.

Jos oli kolmoskohteen avaus reipasvauhtinen, pistettiin tässä vielä reippaasti paremmaksi, kun keulan Doolin Dalton veti Herakleitos F:n prässäämänä avauspuolikkaan 08,5-kyytiä. Tomi Wahlstenin ei tarvinnut olla suojattinsa Raw Jackin kanssa mukana tulisessa avauksessa, mutta voimia vaati myös toiselta ilman vetoapua voittaminen.

“Katsoin prosentit aamulla, että nyt olisi meidän lähtö, kun peliprosentti oli alle yksi”, Tomi Wahlsten nauroi. “Rata oli kunnossa, ja kyllä hevonen hokeillakin menee. Viimeksi Kouvolan suojuoksussa se ei saanut minkäänlaista pitoa, se oli sitten siinä. Kurvin se veti vielä tosi hyvin, mutta heitti suoralla täysin vapaalle. Onneksi oli etumatkaa sen verran, että se riitti.”

Tapio Perttunen kuskasi valmentamansa Gaianan toiseksi. Rene Conductor oli Antti Kinnusen kanssa maalissa seuraavana.

Toto5-5: Marjo Lindströmin valmentama Selfie Star otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa.

Mika Forss ei hötkyillyt keskipitkän matkan kisassa kolmannelle Selfie Starin rattailla, kun muut pelihevoset lähtivät sinne etusuoralla. Suosikki Tiffany Journey johti kolmannen letkaa, mutta sen kiri ei kantanut. Takana matkannut Cacshot menetti samassa asemiaan ja pilasi myöhemmin laukkaan.

Selfie Star sai kiriväylän päätöspuolikkaalla ja ohitti johtavan rinnalta vahvasti suorittaneen Athletic Stylen helposti.

“Onnistunut ratkaisu oli tällä kertaa, kun tilat aukenivat ja pääsi spurttaamaan voittoon”, Marjo Lindström kommentoi Mika Forssin ajoa. “Kyvykäs on ollut varsasta asti, mutta ongelmia ollut. Se ei ole vieläkään sataprosenttinen, mutta oikealla tiellä ollaan.”