Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 5 Ariston 9,54 %, 6,49 e

Toto5-2: 1 Stargazer Lily 42,44 %, 17,37 e

Toto5-3: 8 Vernanto 32,37 %, 29,74 e

Toto5-4: 8 Obrigado 62,15 %, 36,40 e

Toto5-5: 13 Electric Eye Am 1,468 %, 70,10 e

 

Vaihto: 68 981,80 euroa

Oulun maanantairavien Toto5-rivi alkoi näyttävällä soololla, kun Ville Pohjola lasketteli Iida Lanton valmentamalla Aristonilla 2120 metriä aikaan 13,7a.

Toto5-1: Kymppiä aloittanut Ariston veti avauspuolikkaan jälkeen hetken henkeä, mutta  muut pysyivät loitolla, kun kierros jäi taakse 13,5:n lukemissa ja toinen taittui lähes yhtä reippaasti.

Voitto oli Aristonille kauden toinen, mutta neljässä muussa startissa menestys on ollut vähäistä ja ruotsalaisomistuksessa kilpaileva 5-vuotias ruuna oli viidenneksi eniten merkittynä pikkuyllättäjä.

Yli kaksi sekuntia ennätystään parantanut Ariston juoksi avojaloin. Kerta oli tälle vuodelle ensimmäinen, mutta viime kauden pari kokeilua eivät tuottaneet samaa lopputulosta.

Neljännestä sisältä ensimmäisellä takasuoralla kolmanteen ulos siirtynyt BWT Alarm lähti kiriin kierrosta myöhemmin ja punnersi jälkijoukon kärkeen toiseksi.

BWT Alarmin edeltä kirinsä aloittanut Exploding Anna oli kolmas ennen suosikki Pitch Perfectiä, joka kiersi toisen kaarteen jälkeen viidennestä ulkoa pykälää lähemmäs kärkeä ja seuraili sitten edellisten tuntumassa.

Monelle osallistujalle vauhtia oli aivan liikaa, ja hieman yllättäen siihen ryhmään kuului myös Cheval De Fer, joka taipui kolmannesta sisältä.

 

Toto5-2: Selvä suosikki Stargazer Lily sai kärkipaikalla painetta puolimatkassa, ja kun Downshifter iski takasuoralla toisesta ulkoa, se ei pystynyt vastaamaan.

Lähtö ei ollut kuitenkaan vielä ajettu. Stargazer Lily käänsi maalisuoralle tultaessa vapaalle radalle ja puristi uudestaan ykköseksi, kun Downshifter ei jaksanut pitää samaa tahtia loppuun saakka.

Niko Jokela ajoi Joonas Oikaraisen 6-vuotiasta Stargazer Lilya, joka on voittanut nyt neljä viimeisintä starttiaan. Sekin meni uuden ennätyksen, joka parani toista sekuntia lukemiin 16,2a/2120 metriä.

Downshifter piti toiseksi varmasti ennen Penelope Dahliaa, joka hakeutui viimeisellä takasuoralla vapaille kolmannesta sisältä ja eteni loppukaarteessa kolmanneksi.

 

Toto5-3: Paalupaikalta johtoon avannut Rupeltaja sortui pian perisyntiinsä, mikä helpotti osaltaan suosikiksi pelatun Vernanton tehtävää. Takamatkalta hyvin lähtenyt Vernanto pääsi etenemään vapaata toista rataa ja siirtyi keulaan jo ensimmäisen takasuoran puolivälissä, kun Lakorilla ei ollut mitään sitä vastaan.

Kauhavalla sunnuntaina juhlinut Ponnen Aatos jäi vetämään toisen radan jonoa. Kunto pitää, sillä Ponnen Aatos haastoi suosikkia maaliin asti ja hävisi lopulta vain päänmitan.

Vernanto ei ole voittanut hetkeen, mutta Arto Komulaisen 10-vuotiaalla oriilla on koko uralla peräti 19 ykkössijaa. Se kirjautti 2140 metrillä ajan 25,6.

Lakori seurasi kärkiparin tuntumassa kolmanneksi reilusti ennen muita, joille kolmannen puolikkaan 1.23-vauhti alkoi olla jo liikaa.

 

Toto5-4: Kohteiden pelatuin hevonen Obrigado lähti uloimmalta paikalta niin hyvin, että pääsi ongelmitta toiselle radalle ja kaarteen jälkeen jo johtoon, kun parhaiten kiihtynyt Orlando Knick luopui paikasta sovinnolla.

Birgitta Lappeteläisen valmentamaa Obrigadoa ajanut Santtu Raitala piti porukan kasassa pitkälle maalisuoraa, mutta ei voitto olisi karannut toisenlaisellakaan taktiikalla. Obrigado vaihtoi luvan saatuaan vielä herkästi rytmiä ja teki loppuhetkillä eroa. Koko 2120 metrin matka taittui 1.12-vauhtisen päätöksen myötä aikaan 14,9a.

Santtu Raitalalle ykkössija oli tämän vuoden sadas. Hän johtaa ajajaliigaa ylivoimaisesti, sillä Hannu Torvinen on jäänyt jo 30 voiton päähän.

Noin sata metriä ennen maalia tilaa saanut Orlando Knick ei pystynyt millään lailla haastamaan Obrigadoa ja tyytyi varmistelemaan kakkosrahat.

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista vapaille hakeutunut Spitfire Effe kiri tasaisen hyvin kolmanneksi, kun sen ohi pyrkinyt Don Juan Sisu laukkasi.

 

Toto5-5: Santtu Raitalalle heti perään uusi osuma, kun Electric Eye Am kiri vauhtijuoksun parhaaksi. Kyösti Ylivallon 6-vuotias ruuna pudotti tasoitusennätyksestään 1,6 sekuntia, kun 2140 metrillä syntyi tulos 14,9.

Takamatkalta lopulta neljänteen ulos selvinnyt Electric Eye Am menetti kolmannessa kaarteessa vähän asemiaan, kun edellä mennyt hieman jätätti ja ulkopuolella kiersi vielä toinen vastustaja.

Väylä vapauteen aukesi samaan aikaan takasuoran kanssa. Electric Eye Am lähti etenemään hyvin, sai loppukaarteeseen vielä selän eteen ja kiri suoralla varmasti kärkeen.

Voitto oli tänä vuonna viidennen kerran kilpailleelle Electric Eye Amille ensimmäinen totosijakin, mutta se on mennyt kuitenkin asiallisesti ja oli sopivassa seurassa toiseksi käytetyin merkki. Viime kaudellahan ykkösiä kertyi kuusi.

Tiia Tempest nousi viimeisellä takasuoralla neljännestä sisältä toiseen ulos, hakeutui maalisuoran alkupuolella reilusti ulommas ja kiri voittajaa uhkaamatta toiseksi.

Toisesta ulkoa takasuoralla kiriin kääntänyt suosikki Enigma Sisu punnersi vain tasaisesti kolmanneksi. Sen tallikaveri Listas Hector teki hyvän esityksen toiselta ilman vetoapua ja pudotti vauhdista huolehtineen Fairstormin loppuhetkillä viidenneksi.