Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 2 Big Chip 42,47 %, 1,40 e

Toto5-2: 10 Virin Vihtori 22,15 %, 4,80 e

Toto5-3: 1 In Ice Princess 21,57 %, 14,90 e

Toto5-4: 2 Honorary Consul 48,09 %, 16,70 e

Toto5-5: 4 Artie B.Zet 33,25 %, 19,80 e

 

Vaihto: 88 493,10 euroa

Sorsasalon rata ei ollut alkuillasta kilpailukuntoinen, mutta kun lieju saatiin ajettua pinnalta pois, alta löytyi pitävä pohja, jossa perjantai-illan ravit päästiin ajamaan turvallisesti. Toto5-pelin kohteista kolme oli amatööriohjastajien SM-finaalien osalähtöjä, ja niistä ensimmäinen avasi rivin tunnin aikataulusta jäljessä.

Toto5-1: Amatöörien kilpailuissa niin Suomen, Euroopan kuin maailmanmestaruudenkin valloittanut Janne Räisänen voitti Kuopiossa jo ennen pääpelin kohteita, ja SM-finaalit hän aloitti täydellä pistesaaliilla. Selvä suosikki Big Chip joutui juoksemaan yli puolet matkasta toista rataa ilman vetoapua, mutta pyyhkäisi päätöspuolikkaalla silti omille teilleen.

“Hevonen tuntui tänään koko päivän niin hyvälle, että ihan luottavainen siitäkin paikasta”, Janne Räisänen painotti.

Jarno Nykäsen 5-vuotias Big Chip teki 2100 metrillä mukavan ajan 15,7a, josta sen perässä kiertelemättä toiseksi edennyt Una Signora/Teemu Keskitalo jäi reilusti. Viimeisen takasuoran alussa kuudennesta ulkoa hyökännyt Dreaming Artist/Jouni Riikonen kiri tasaisesti vahvasti Una Signoran ulkopuolelle kolmanneksi, ja Mikael Östmanin luotsaama Crystal Cool työntyi välistä melkein samaan rintamaan neljänneksi. Hyvässä nousussa ollut Leyla Nova laukkasi loppukaarteessa tototaistosta.

 

Toto5-2: Kylmäveristen tasoitusajo ei ollut amatöörien finaalilähtö, mutta voittajan kuski ei vaihtunut. Janne Räisänen ajoi puhtaan hattutempun, kun niukka suosikki Virin Vihtori kiersi ykköseksi.

Virin Vihtori lähti takamatkalta hitaasti ja tavoitti pääjoukon vasta toisen kaarteen puolivälissä. Janne Räisänen ei jäänyt ihmettelemään asiaa vaan käänsi ajokkinsa reissuun jo etusuoralla. Loppumatkan ulkona ilman vetoapua kiertänyt Virin Vihtori tuli vahvasti perille ja piti loppukaarteessa toisesta ulkoa peräänsä päässeen R.R. Valssittaren varmasti takana.

“Tuollaisella hevosella ei voi kai muuten ajaa. Heti kun saatiin porukka kiinni, ei muuta kuin reissuun”, Janne Räisänen pohti. “Tuntui, ettei se väsy koskaan. Se heitti lopussa vähän vapaalle, kun pääsi keulaan, mutta varaa sillä oli varmasti vielä.”

Raineri Puikkosen valmentama Virin Vihtori kirjautti 2120 metrillä ajan 27,9.  Kuolemanpaikalla juossut Poika-Ramiini oli kärkiparin tuntumassa hyvä kolmas.

Johtopaikalla juossut Suola laukkasi viimeisellä takasuoralla. Lähinnä seurannut Sadesälli peri kärkipaikan, mutta siitä ei ollut tototaistoon. Lähtösuoralla laukannut Virin Veijari eteni sisälle ja olisi ollut lopulta vielä rahoilla, ellei olisi laukannut maalisuoran alkupuolella.

 

Toto5-3: Juoksuradalta johtoon ampaissut suosikki Captivate hallitsi varmaan tyyliin, kunnes sen ravi täysin yllättäen hajosi juuri ennen maalia ja vaihtui laukaksi. Tuloksena oli hylkäys loppusuoran laukasta, ja voittajaksi julistettiin sen takaa jääneenä toisena maaliin tullut In Ice Princess.

Tuomas Pakkanen ajoi toiseksi eniten pelattu In Ice Princessiä, joka ravasi 2100 metriä aikaan 16,0. Tamman valmentajalle Anne Takapurolle ilta oli täydellinen, kun Like A Citrinella voitti jo aiemmin oman lähtönsä.

“Välillä on vaikeata, mutta tänään oli hyvä päivä”, Anne Takapuro iloitsi.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Flying Heel tsemppasi toiseksi ennen perästään loppukaarteen alussa kiriin kääntänyttä What’s Going Onia.

 

Toto5-4: Mikael Östman nousi amatöörikisan kärkipaikalle, kun Toto5-pelin luottohevonen Honorary Consul voitti SM-finaalien toisen osalähdön.

Kärjestä jääneenä toista rataa ilman vetoapua tullut Honorary Consul jatkoi päätöskierroksen käynnistyessä toisessa ulkona, kun Real Steel nousi reippaasti vetäneen Flash Sprucen takaa toiselle radalle. Honorary Consul iski takasuoran lopulla kärjen rinnalle ja jyräsi lopussa selvään voittoon.

“Vauhti oli reipasta, mutta meillä oli hyvät asemat ja luotin ihan täysin hevoseen. Voitto oli helppo”, Mikael Östman kiteytti.

Ykkössija oli Pekka J. Korhosen 6-vuotiaalle ruunalle kauden neljäs ja tuli ajalla 15,2a/2100 metriä.

Takasuoran alussa taustalta hyökännyt Armadillo Armour/Veli-Matti Kangasluoma kiri osin neljättäkin rataa käyttäen toiseksi, ja Little Donnie/Janne Lukkari puristi neljännestä ulkoa siitä jääneenä kolmanneksi.

Kunnaan Einar juuttui parijonon ulkopuolelle.

 

Toto5-5: Mikael Östman onnistui myös toisella suosikillaan, Maarit Ollikaisen valmentamalla Artie B.Zetillä.

Toiselle radalle ilman vetoapua päätynyt Artie B.Zet eteni johtaneen Dragon Ladyn rinnalle, piti tempon kovana ja painui 14,5-vauhtisen avaustuhannen jälkeen keulaan. Kun tahti pysyi samana vielä kolmannellakin puolikkaalla, muut jäivät turvallisen kauas. Maltillisemman päätöksen myötä ajaksi kirjattiin Artie B.Zetin ennätystä sivuten 16,1a/2100 metriä.

“Janne (Lukkari) sanoi, että anna mennä reippaasti, ja jos et keuloja saa, anna mennä rinnalla reipasta”, Mikael Östman paljasti selkeät ajo-ohjeensa. “En pyytänyt yhtään mitään siltä, ja se juoksi nyt tuolla lailla tänään. Pitää sanoa, että oli mulla kyllä niin hyvät hevoset ja onneksi osasin käyttää kortit.”

Neljännestä ulkoa tasaisesti tullut Fade To Black nousi toiseksi ja varmisti Janne Räisäselle kokonaiskilpailussa hyvät asemat. Eeyore/Ville Mikkanen pinnisti kolmanneksi.

Mikael Östman johtaa amatööriohjastajien SM-finaalia ensimmäisen päivän jälkeen 41 pisteellä. Janne Räisänen on viisi pistettä jäljessä selvästi toisena. Mestari ratkeaa ensi viikon sunnuntaina Ylivieskassa.