Janne Räisänen taitaa amatööriohjastajamestaruuksissa menestymisen. Kuva: Anu Leppänen.

Janne Räisäselle neljäs amatööriohjastajien SM-kulta – päätösosalähtö herätti tunteita

Amatööriohjastajien SM-finaali käynnistyi kolmella osalähdöllä viime sunnuntaina Ylivieskassa ja huipentui neljällä osalähdöllä tänään Kuopiossa. Mestariksi ohjasti 69 pistettä kerännyt Janne Räisänen. Hopeaa nappasi 67 pisteellä Teemu Keskitalo ja pronssia viime vuoden mestari Mika Seittu 58 pisteellä. Päätösosalähdön tapahtumat nostivat palkitsemisseremonioissa tunteita.

Illan ensimmäisessä SM-finaalin osalähdössä ykköseksi ajoi Ville Mikkanen Boverilla. Valjakko hallitsi tapahtumia koko matkan ajan ja voittoaika Hannu Elorannan valmennettavalla oli 32,0/2100 metriä. Toiseksi sijoittui Janne Räisänen Oiva Punkilla ja kolmanneksi Jani Suonperä Tähdentelillä.

Toisessa osalähdössä voiton nappasi 2. ulkona matkanneet Ville Koivisto ja 5-vuotias ruuna Nerja. Toiseksi sijoittui Kari Puosin ohjastama Erik Flash ja kolmanneksi Mika Seitun Juss Tooma. Jarkko Kervisen valmennettavan voittoaika oli 17,3a/2100 metriä,

Kolmas osalähtö oli Toto5-pelin toinen kohde, josta voit lukea illan seurantajutusta. Räisäsellä oli tässä vaiheessa 61 pistettä ja Keskitalolla 55 pistettä. Toinen sisällä Fade To Blackin kanssa matkannut Keskitalo sai vain yhden pisteen, sillä valjakko hylättiin loppusuoran tapahtumista.

Neljännessä osalähdössä juhli Jani Suonperän ajamana Fight Back, jolle ykkössija oli uran ensimmäinen. Toinen oli Keskitalon ohjastama Fast Hero ja kolmas Koiviston In Dix Fire. Keskitalolle toisesta sijasta 12 pistettä, ja Janne Räisäselle viidennestä sijasta 8 pistettä, mikä riitti Räisäsen voittoon.

Keskitalo antoi kokonaiskilpailun palkitsemisseremonioissa pyyhkeitä tuomariston suuntaan erityisesti päätösosalähdön tapahtumista. Takasuoralla Suonperä nousi Fight Backin toisesta parista ulkoa kolmannelle ja jo kolmannella radalla ollut Fast Hero Keskitalo kyydissään ajautuivat neljännelle radalle. Keskitalo hävisi voiton nyt kahdella pisteellä, ja olisi ollut kahdella pisteellä mestari, jos olisi Fast Herolla voittanut.

"Voitto meni takasuoralla siihen, kun kaveri nosti niin myöhään ulos, että olisi ajanut kintuille, jos en olisi väistänyt. Tuomaristo oli tänään ihan pihalla näissä tuomioissaan, mutta tämmöistä tämä on. Hyvä kakkonen ja hevonen oli tosi hyvä. Voitto meni siihen takasuoran tilanteeseen", Keskitalo harmitteli.

Voittaja Räisänenkään ei pystynyt täysillä riemuitsemaan.

"Oikeastaan harmittavalla tavalla tuli mestaruus. Kyllähän tällaiset pitäisi ajamalla ratkaista, eikä tuolla tavalla, kuten tänään meni. Mutta tämä meni nyt tänään näin", Räisänen pyöritteli.

Hän ei kisan voittamiseen kyllästy. Aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 2012, 2015 ja 2018.

"Kyllä varmaan kaikilla nälkää riittää, kun hevosten kärryille istutaan tai lähdetään ylipäätään mihinkään urheilukilpailuun, kun laitetaan rintaan numerolappu."